Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Ostajemo snažan oslonac malih poduzetnika

Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko banke.

Mario Žižek
15. prosinac 2022. u 22:00
Mario Žižek

Uz povijesno visoku inflaciju, hrvatsko je gospodarstvo, kao i brojne ekonomije diljem svijeta, zahvatila energetska kriza čije posljedice snažno osjećamo. Kriza lanaca opskrbe uzrokovana pandemijom dovela je do rasta cijena i nestašica roba od kojih se globalni lanac još nije oporavio. Prisutan je i rast općih troškova poslovanja, kao i troškova radne snage, koje nije moguće u potpunosti kompenzirati unutarnjim uštedama.

Unatoč brojnim izazovima iz okoline, mikro, mala i srednja poduzeća ostvaruju dobre rezultate te njihov broj kontinuirano raste. Primjerice, 2021. bilo ih je 5312 više nego u ekonomski izazovnoj 2020., što je doprinijelo rastu BDP-a za 10,2 posto, a MMSP sektor zaposlio je i 20.000 ljudi više nego godinu prije, čime je dokazao da je otporan na tržišne turbulencije.

Mikro, mali i srednji poduzetnici snažan su pokretač gospodarstva. Addiko banka odavno je prepoznala vrijednost ovog sektora pa je naša strategija snažno usmjerena upravo na financiranje malih i mikro poduzetnika kako bi im pomogla ostvariti još i bolje rezultate. Upravo je to jedan od razloga našeg repozicioniranja u 2022. i odluke da se specijaliziramo za segment brzih gotovinskih kredita kojem se u Hrvatskoj ne posvećuje dovoljno pozornosti, a u istom smjeru nastavit ćemo i 2023.

Građanima te malim poduzetnicima donosimo brz i jednostavan proces odobrenja kredita, potpomognut digitalnim rješenjima. Poduzetnike želimo osnažiti i u području financijske pismenosti kako bi donosili informirane odluke u najboljem interesu za svoje poslovanje. Svoju odgovornost u ovom području shvaćamo vrlo ozbiljno, a poziciju edukatora dokazali smo kroz različite projekte za građane i poduzetnike koji ostaju u našem fokusu i u godini pred nama.

Kao predvodnici digitalizacije u bankarskom sektoru ostajemo usmjereni i na daljnji razvoj digitalnih usluga, shvaćajući kako su one imperativ. Uvijek nastojimo biti korak ispred kako bismo korisnicima omogućili najnaprednije usluge, a gledajući bankarski sektor smatram da veliku priliku predstavljaju potencijalne suradnje s fintech kompanijama na koje će Addiko biti usmjeren i u 2023.

Ulazak u 2023. posebno će biti obilježen prelaskom na euro te čvrsto vjerujem kako nas očekuju pozitivne promjene. Uvođenje eura povećat će investicije i pozitivno utjecati na uvjete financiranja, ali i osigurati pristup dodatnim izvorima financiranja uključujući monetarne operacije Europske središnje banke, što će u konačnici doprinijeti dugoročnom razvoju gospodarstva.

New Report

Close