Organizacija posla od kuće
Taekwondo i nogomet

Online vježbanjem doma zadajte ‘udarac’ izolaciji i rekreirajte se za novi radni dan

Projekt nogometnog treninga #vježbajdoma kreirali glavni instruktor HNS-a Petar Krpan i instruktor kondicijske pripreme…
Marta Duić
07. travanj 2020. u 22:00
Borna Pečko jedan od voditelja online treninga taekwondoa, višestruki seniorski prvak države

S obzirom na odluku gradskog i državnog stožera civilne zaštite zabranjen je i rad sportskih centara. Iako im je to onemogućili poslovanje na način na koji su navikli, tehnologija je postala rješenje problema mnogima. Taekwondo centar Zagreb – Ban Keglević redovito održava online treninge.

Kako kaže Domagoj Pečko, trener, 7. Dan, online treninzi su najbolji način vježbanja iz vlastitog doma, a zahvaljujući tehnologiji članovi mogu odmah dobiti korekciju ili uputu o ispravnosti vježbi.

“Uključeni su profesionalci i volonteri, i naravno, svi ostali članovi kluba. Što se tiče predložaka naši članovi u sklopu online grupe Hrvatske taekwondo reprezentacije u formama objavljuju klipove za trening koji na YouTube kanalu Hrvatskog taekwondo saveza (HTS). Podržali smo i inicijativu HTS – ostani doma i treniraj od doma, emisiju koja se svakodnevno emitira na Sportskoj televiziji u kojoj je naš član Borna Pečko jedan od voditelja. On je taekwondo crni pojas 4. Dan, specijalist za taekwondo akrobatiku i višestruki seniorski prvak države u formama i kreativnim formama”, objašnjava Pečko.

Puno bolje za moral

S online modelom krenuli su čim je stigla prva preporuka stožera. “Ideju i model sam usvojio na izvanrednom studiju na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Na KIFST-u sam među prvima u Hrvatskoj potpuno online završio stručni studij za stručnog specijalista kineziologije – trenera taekwondoa”, ističe Pečko. U klubu treniraju članovi od predškolskog uzrasta do seniora, ali i oni starije životne dobi. Počeli su s prijenosima iz dvorane, ali su ubrzo shvatili da je za moral vježbača puno bolje kad trener emitira iz vlastitog doma tako da sad svi treniraju tako – i treneri i članovi. Kako ističe Pečko, za praćenje online treninga dovoljan je malo napredniji mobilni uređaj ili računalo na koje je spojena kamera i mikrofon.

“Mlađi članovi se lakše prilagođavaju novoj situaciji. Ovaj način vježbanja je još u razvitku, a što dulje traje ovakva situacija članovi sve više uviđaju njegov značaj. Treninzi se vode po već dobro uhodanom programu- od početnika pa sve do vrhunskih sportaša i crnih pojasa. Neke smo vježbe morali prilagoditi smanjenom prostoru za vježbanje”, tvrdi Pečko.

Inače, TK Zagreb – Ban Keglević postoji od 1968., a otada se i organizirano trenira taekwondo u Hrvatskoj. Danas su u klubu dva profesionalca i više volontera.

“Jedan od osnivača kluba je Nikola Pečko, moj pokojni otac koji se nakon prvog seminara taekwondoa odlučio potpuno posvetiti tom sportu”, objašnjava Domagoj koji je odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju s bratom Branimirom, također trenerom kluba.

Njihov klub suosnivač je Hrvatskog taekwondo saveza i Zagrebačkoga taekwondo saveza. Već 17 godina sjedište kluba je u Bleiweisovoj 28 u Zagrebu. Zadnjih šest godina sveukupni su prvaci Hrvatske u disciplini formi te sedam puta zaredom prvaci Zagreba u istoj disciplini.

S članovima kluba svakodnevno komuniciraju i mimo treninga, a Pečko ističe kako su svi zadovoljni onlineom. Dosad su uključili tridesetak članova u taj program, a brojku planiraju povećati.

“To je u ovoj situaciji i jedino što nam preostaje za očuvanje fizičke forme, a bitno je i online druženje koje svima olakšava ovu situaciju i izoliranost. Taekwondo klubovi su ionako oduvijek imali skromnije uvjete za trening pa se mi profesionalni treneri dobro prilagođavamo ovoj situaciji. Učimo iz dana u dan i unapređujemo tehničke uvjete kako bismo članovima omogućili što kvalitetnije treninge u vlastitom domu”, poručuje Pečko.

Rad na sebi

I Hrvatski nogometni savez (HNS) pokrenuo je, kao odgovor i rješenje problema, projekt #vježbajdoma. Kako ističu, zbog epidemije koja je uzrokovala izvanrednu situaciju u cijelom svijetu, više od 100.000 mladih nogometaša u Hrvatskoj ostalo je bez prilike da svakodnevno trenira i uživa u nogometu. Ovim projektom dnevno objavljuju video uratke s individualnim treninzima koje mladi nogometaši mogu izvesti kod kuće, bez dodatnih sprava i pomagala.

Projekt su kreirali glavni instruktor HNS-a Petar Krpan i instruktor kondicijske pripreme HNS-a Ivan Krakan, u suradnji s radnom skupinom predstavnika klubova 1. HNL mladeži. Ta je skupina osnovana u prosincu tijekom zimskog kampa HNS-a, a čine je predstavnici Osijeka, Rijeke, Lokomotive, Hajduka, Dinama i Slaven Belupa.

IzHNS-a navode da je cilj projekta #vježbajdoma potaknuti mlade nogometaše, ali i sve ostale sportaše, da tijekom izvanredne situacije iskoriste vrijeme za tjelesnu aktivnost i usavršavanje. Treninzi će biti dostupni svaki dan na YouTubeu kanalu HNS-a, Instagramu i Facebooku.

“Znamo da su igrači koji su u školama profesionalnih klubova dobili kvalitetne upute za rad tijekom ovog ‘prisilnog odmora’, no HNS-ova zadaća je skrbiti za više od 100.000 mladih nogometaša. Srećom, živimo u vrijeme kada tehnologijom možemo doprijeti do svakog u njegovom domu. Smatramo da je ovo idealan način da omogućimo mladim nogometašima instrukcije vrhunskih trenera i stručnjaka za kondicijsku pripremu te ih potaknemo da rade na sebi u ova izazovna vremena. Sigurni smo da će izvođenje ovih treninga olakšati boravak kod kuće dečkima i djevojkama kojima teško pada odvojenost od treninga, lopte i suigrača”, poručuje Petar Krpan, glavni instruktor HNS-a.

New Report

Close