Digitalno selo
'Digitalno selo'

Oko 50 hektara površine šest poljoprivrednika Općine Strizivojna u Slavoniji zasijano je pokrovnim usjevom

Plan je povezati poljoprivrednike s tehnološkim kompanijama ali i znanošću kako bi se educirali o novim tehnologijama, ali i njihovoj praktičnoj primjeni.

Josipa Ban
18. lipanj 2024. u 13:14
Foto: Borna jaksic/PIXSELL

Oko 50 hektara površine šest poljoprivrednika Općine Strizivojna u Slavoniji zasijano je pokrovnim usjevom, DTS-om (djetelinsko travnate smjese) i to dronom. Ova sjetva prva je praktična realizacija projekta Poslovnog dnevnika “Digitalno selo” čiji je cilj provesti edukaciju, ali i omogućiti upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi kako bi domaći proizvođači hrane bili što konkurentniji na tržištu.

Zasijavanje dronom za poljoprivrednike iz Strizivojne koji sudjeluju u projektu napravila je IT tvrtka Digital Agro, koja je također partner projekta.

Igor Frljužec, osnivač i direktor kompanije Digital Agro, kaže da zasijavanje polja dronom nosi više prednosti poljoprivrednicima. “Zasijavanje dronom dok je kultura još na polju dobra jer više vlage ostaje u tlu, troši se manje goriva, oplemenjuje se tlo, a za nju poljoprivrednici mogu ostvariti i financijski poticaj”, ističe Frljužec čija se kompanija od 2012. bavi digitalizacijom u poljoprivredi. Frljužec dodaje i da mu je drago da sudjeluje u projektu Poslovnog dnevnika kako bi poljoprivrednicima i u praksi mogao pokazati sve koristi koje tehnologija pruža.

A ona je, slažu se i mladi poljoprivrednici iz Strizivojne, Antun Degmenčić (22) i Marko Mišić (21), još uvijek premalo zastupljena u gospodarskoj grani koja dominira u Slavoniji.

Projektom Poslovnog dnevnika “Digitalno selo”, koji je započeo u ožujku ove godine, to bi se trebalo promijeniti. Plan je povezati poljoprivrednike s tehnološkim kompanijama ali i znanošću kako bi se educirali o novim tehnologijama, ali i njihovoj praktičnoj primjeni. “Namjera nam je pokazat da je poljoprivreda grana koja ima svijetlu budućnost, ali koja se danas mora raditi na drugačiji način od onoga na koji se radila prije 50 godina. Ona danas mora uključivati digitalizaciju da bi bila konkurentna. Zato smo i pokrenuli ovaj društveno odgovorni projekt”, rekao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Pozvao je pritom i druge poljoprivrednike i partnere da se uključe u njega jer je namjera Poslovnog dnevnika ovaj pilot projekt, koji će trajati godinu dana, proširiti na druga mjesta u Hrvatskoj.

“Digitalno selo” od početaka podržavaju Osječko-baranjska županija i općina Strizivojna. Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna, kaže da je između tehnoloških tvrtki i poljoprivrednika obavljeno već nekoliko sastanaka, a od projekta u općini u kojoj posluje oko 60 OPG-ova, ima velika očekivanja. “Očekujem da će kroz ovaj projekt poljoprivrednici naučiti sve o bržem i efikasnijem načinu proizvodnje što bi u konačnici trebalo rezultirati i kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima”, kaže Jakobović.

Uz sve ove prednosti Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije, ističe i onu demografsku. “Poljoprivreda je posebno važna za Osječko-baranjsku županiju u kojoj se obrađuje 212 tisuća hektara površine. Unaprjeđenje poljoprivrede stoga nam je jako važno posebno kako bi mladi poljoprivrednici ostali u Slavoniji i kako bi im se isplatilo raditi na zemlji”, ističe Lukić.

Mladih poljoprivrednika u Strizivojni ne nedostaje. Njihovoj je prosjek u općini u kojoj se većina bavi stočarstvom i ratarstvom oko 20 posto, dok je na državnoj razini oko 14 posto.

Partneri Digitalnog sela, uz spomenute, su još i Infodom – Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja te HEP. Podržava ga i Ministarstvo poljoprivrede.

New Report

Close