Zeleno gospodarstvo
Na pragu revolucije

Održiva mobilnost temeljena na naprednim tehnologijama za odgovorni turizam

Razvoj digitalnih rješenja i usluga donosi značajnu promjenu u globalnoj turističkoj industriji.

Borivoje Dokler
27. ožujak 2024. u 22:00
Helena Matuša, Jurica Sabol, Renata Brkić i Dijana Vuković/PD

U vremenu povećanja svijesti o klimatskim promjenama, značaju prirodnih resursa i očuvanju okoliša, simbiotski odnos između turizma i mobilnosti postao je ključna točka interesa – kako za putnike, tako i za turistička odredišta.

Održivi turizam, predan smanjenju vlastitih negativnih utjecaja na lokalne ekosustave uz istovremeno maksimiziranje gospodarskih koristi, inherentno se oslanja na održivu mobilnost kako bi se mogao dugoročno razvijati.

Od ekološki prihvatljivih načina prijevoza, poput električnih autobusa i bicikala, do infrastrukture pogodne za pješake i dobro planirane mreže javnog prijevoza, integracija rješenja održive mobilnosti ne samo da poboljšava iskustvo posjetitelja, već također smanjuje emisije stakleničkih plinova te smanjuje gužve u popularnim turističkim odredištima.

Razvoj digitalnih rješenja i usluga donosi značajnu promjenu u globalnoj turističkoj industriji, ali i načinu na koji se kreću putnici i robe, što je ujedno bila glavna tema događaja koji se posljednjeg dana veljače održao u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije.

Uspjeh domaće startup scene

Posebno me veseli što jaka, hrvatska startup scena predvodi tehnološku revoluciju u turizmu, rekla je Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra.

Umjetna inteligencija
Koja je uloga umjetne inteligencije u oblikovanju autentičnih i duboko personaliziranih putničkih iskustava koja poštuju jedinstvenost destinacija, te mogu li digitalna rješenja multiplicirati dobrobiti turizma za lokalnu zajednicu – samo su neka od pitanja o kojima su razgovarali panelisti okupljeni pod naslovom “Futurizam u turizmu i mobilnosti: AI i Blockchain revolucija”.

Današnji meetup u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije okupio je stručnjake iz različitih područja kako bi raspravljali o ključnim temama koje oblikuju budućnost turizma i mobilnosti.

Među govornicima su Helena Matuša i Petra Grgasović iz organizacijskog tima, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Jan Štedul iz MINDSMITHS-a, te panelisti kao što su Renata Brkić (FEELSGOOD), Jurica Sabol (Muzeji Hrvatskog Zagorja), doc.dr.sc. Dijana Vuković (Sveučilište Sjever), Aleksandra Prodanović Stamenović (EWASOFT), Mario Slaviček (Vikendholičari), Petra Horvatović (Fraz!), Aleš Pevc (Tehnološki Park Ljubljana), Luka Slapnik (Hashnet), Dominik Cvetkovski (ANIQ), Krešimir Herceg (Bikademy), Kristijan Škarica (Gepek), i Vedran Srhoj-Egekher (Jellyride).

Panel “Revolucija turizma i mobilnosti – AI pogled” razmatrao je utjecaj umjetne inteligencije na turizam, naglašavajući inovacije koje poboljšavaju putnička iskustva i promiču održivost. Na panelu “SustaAInable tourism” raspravljalo se o primjeni tehnologije u upravljanju posjetiteljima i očuvanju kulturne baštine, dok se sesija “AI i jedinstvenost doživljaja” usmjerila na stvaranje autentičnih i personaliziranih putničkih iskustava uz pomoć umjetne inteligencije, ističući važnost mobilnosti.

Posljednji panel “Turizam na drugi način” razmatrao je kako digitalna rješenja mogu proširiti dobrobiti turizma na lokalnu zajednicu, promičući održive prakse te potrošnju kod lokalnih dobavljača i pružatelja usluga.

“U suštini, razvoj umjetne inteligencije i novih tehnologija ne bi trebalo promatrati kroz pokušaj shvaćanja samih tehnologija nego bi trebali promatrati načine njihovog korištenja kako bi oblikovali korisničko iskustvo i transformirali način na koji živimo, radimo i međusobno komuniciramo”, pojasnio je Jan Štedul iz tvrtke MINDSMITHS.

20,6

milijuna turističkih dolazaka i 108 milijuna noćenja ostvareno je lani u Hrvatskoj, pokazuju podaci eVisitora

U svijetu koji se brzo mijenja, turistička industrija stoji na pragu revolucije koja se temelji na novim tehnologijama i sve većoj potrazi za personaliziranim turističkim iskustvima. Krapinsko-zagorska županija, poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, termalnim izvorima i jedinstvenom krajoliku, prepoznaje ovaj globalni trend i usmjerava se na inovacije koje će unaprijediti turističku ponudu regije.

“Naša misija u Poduzetničkom centru je osigurati da Krapinsko-zagorska županija ne samo prati globalne trendove, već i postavlja nove standarde u turizmu. Ulaganje u nove tehnologije i digitalizaciju omogućuje nam da kreiramo jedinstvena, personalizirana iskustva koja će privući turiste iz cijelog svijeta”, izjavila je direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša te dodala: “Ovakvim događanjima povezujemo različite dionike turističkog sektora te potičemo inovacije i razmišljanje o tome kako integrirati inovacije, tehnologiju i turističku ponudu. Posebno me veseli što jaka, hrvatska startup scena predvodi tehnološku revoluciju u turizmu, a o čemu smo i danas čuli iz prve ruke.”

Svjetionik nade
“Digitalna rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji i blockchainu već jesu dio razvoja turističkog i prometnog sektora, a Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT Urban mobility) nudi brojne mogućnosti za novoosnovane tvrtke i inovatore koji s takvim proizvodima tek izlaze na tržište. Štoviše, kroz Accelerate2Move, paneuropski akcelerator koji vodimo iz Hrvatske, možemo europskim i domaćim tvrtkama otvoriti vrata prema inozemnim partnerima i ulaganjima, ali i utjecati na razinu održivosti lokalnih prometnih sustava u turističkim odredištima”, istaknula je Petra Grgasović iz REGEA-e.

Turizam oduvijek pokreće ljude, dobra, novac i informacije, a digitalne tehnologije postaju neizostavan dio održivog razvoja. Uz goruće izazove klimatskih promjena i prekomjernog turizma, sinergija između održivog turizma i održive mobilnosti, temeljena na naprednim tehnologijama, predstavlja svjetionik nade za stvaranje otpornijih, inkluzivnijih i ekološki odgovornijih iskustava putovanja – jedan je od ključnih zaključaka događaja u Krapini.

New Report

Close