Obnovljivi izvori energije put u energetsku neovisnost

Autor: PD , 07. lipanj 2021. u 16:19
FOTO: Pixabay

U vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo se itekako važnim dati na značaju onomu što nam je nadohvat ruke. Pandemija nas je usmjerila na ono najvažnije zdravlje, lokalnu zajednicu, dostupnost hrane, ali i energije.

Tako su i obnovljivi izvori energije pokazali značajnu stabilnost, jer je kriza potaknula države da se mogu i trebaju osloniti na vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi postale više energetski neovisne, a time i otpornije u ovakvim situacijama koje imaju snagu globalno blokirati svjetske tokove.

Budući da je Europska komisija donijela Zeleni plan, koji je nastao kao odgovor na klimatske promjene i koji ima za cilj transformirati Europsku uniju u društvo s nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine, to svakako podrazumijeva i transformaciju načina na koji se energija proizvodi i koristi.

Hrvatska je dosad formalno ispunila cilj Europske unije u kojem stoji da zemlje članice do 2020. godine trebaju ostvariti 20 posto svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora. U Hrvatskoj je riječ o gotovo 30 posto energije dobivene iz obnovljivih izvora, koja se proizvodi u hidroelektranama te u manjoj mjeri zbog korištenja biomase odnosno grijanja na drva. Energija dobivena iz Sunca, vjetra ili geotermalnih izvora još uvijek nije naišla na dovoljnu zastupljenost. Razlog tome je i financijske prirode koji se nastoji otkloniti pronalaskom primjenjivih rješenja za prilike u Hrvatskoj s ciljem intenzivnijeg ulaganja u obnovljive izvore energije. Ostvarenju tog cilja ide u prilog i partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na projektu FIRESPOL (Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije). Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe. Pored Hrvatske zemlje partneri na projektu su i Španjolska, Njemačka, Poljska, Irska i Latvija. Rezultati međunarodne suradnje proizašli su iz razmjene znanja te upoznavanja s primjerima dobre prakse na temelju kojih svaka zemlja partner FIRESPOLa ima priliku implementirati ono što je primjenjivo za pojedinu zemlji. Kao što se uči na vlastitim greškama, trebalo bi oponašati uspješne timske strategije i financijske modele.

Akcijski plan Fonda
Europska komisija je kao rezultat projekta usvojila Akcijski plan Fonda kojim su definirane mjere za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. Riječ je o uspostavljanju One stop shop-a, jedinstvene točke pristupa informacijama o mogućnostima sufinanciranja projekata obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te javni poziv za sufinanciranje korištenja solarne energije za male iznajmljivače i OPG-ove u turizmu. A kako je Fond već poznat po pružanju pristupačnih savjetodavnih alata i instrumenata za pomoć u realizaciji projekata, uspostava One stop shop-a se pokazala kao logičan nastavak aktivnosti.

Uzimajući u obzir važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo, poticanje korištenja Sunčeve energije u turističkom poslovanju nameće se kao vrlo opravdano i potrebno. Vođen time, Fond je kao drugu mjeru za poticanje korištenja OIE odabrao Javni poziv za male iznajmljivače i OPG-ove u turizmu kojeg je objavio u rujnu 2020. godine. Ukupna vrijednost poziva u 2020. godini iznosila je 7 milijuna kuna, a iznajmljivači i OPG koji se bave turizmom mogli su dobiti najviše 200 tisuća kuna za troškove izgradnje fotonaponske elektrane za vlastite potrebe. Interes za prijavu bio je vrlo dobar i odobreno je sufinanciranje 114 projekata.

S obzirom da ulaganja u obnovljive izvore energije imaju središnju ulogu u ostvarivanju ciljeva iz Europskog zelenog plana, Fond će i ove godine osigurati značajna sredstva za projekte obnovljivih izvora energije.

organizator
Srebrni partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close