Neočekivan zaplet: Bakić bez ijedne dionice, Česi ‘iz sjene’ ulaze u igru

Autor: Marija Brnić , 20. studeni 2020. u 07:31
Nenad Bakić jučer nije davao komentare o razlozima prenošenja svih svojih dionica/MARKO DIMIĆ/PIXSELL

Czechoslovak je jedna od najvećih čeških industrijskih grupacija koja ima 28 tvrtki. Specijalizirana je za proizvodnju u vojnoj i civilnoj industriji.

Pred sam finiš u postupku prikupljanja obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju Đure Đakovića na vidjelo izlazi posve novi ‘takmac’, koji je dosad bio u sjeni, a moguće da u nastavku ovog nadmetanja postane i najozbiljniji kandidat za novog vlasnika slavonskobrodske tvrtke.

Industrijalci s 8000 radnika

Riječ je o jednoj od najvećih čeških industrijskih grupacija Czechoslovak, koja ima 28 tvrtki, poznatoj ponajprije po Tatra kamionima i vojnim vozilima. Grupacija je to u vlasništvu Michala Strnada, u kojoj je zaposleno oko 8000 radnika, a na godišnjoj razini ostvaruje oko 28,5 milijardi kruna prihoda.

Među ostalim, čine ju industrijske tvrtke i iz civilne i iz vojne industrije, koje se bave od proizvodnje vozila, radara i kočnih sustava za vlakove, tramvaje i putnička vozila do servisiranja zrakoplova.

A mogući preokret u ovoj složenoj privatizacijskoj priči dao je naslutiti najveći pojedinačni dioničar u Đuri Đakoviću Nenad Bakić, i njegova jučerašnja objava da je prenio cijeli svoj paket od 18,87 posto dionica češkoj tvrtki D.D. Acquisition. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Jaroslava Strnada, oca trenutnog vlasnika koji je i osnivač grupacije Czechoslovak. Zanimljivo je da je tvrtku Acquisition Strnad netom osnovao, registrirana je u češkom sudskom registru od 11. studenoga.

18,87

posto dionica, s kojima je bio najveći pojedinačni dioničar, Nenad Bakić prenio je na D.D. Acquisition

Država, koja je inicirala postupak prikupljanja ponuda za restrukturiranje i dokapitalizaciju Đure Đakovića, ima preko svih svojih pravnih osoba ukupno 28% dionica i Bakićev udjel pokazao se kao izuzetno važan za daljnji postupak, budući da on i Ivan Božidar Ivanović, koji ima 8,7% dionica, mogu zajedničkim djelovanjem zaustaviti planirano izglasavanje smanjenja temeljnog kapitala i otvaranje prostora za ulazak strateškom partneru.

Oni su krajem kolovoza odbili na Glavnoj skupštini prijedlog Uprave da se gubici pokriju smanjenjem temeljnog kapitala, te time zapravo doveli u pitanje nastavak započetog postupka privatizacije, iako je Uprava nastavila raditi na prikupljanju ponuda, dok su se o mogućem rješenju između dioničara nastavili pregovori.

Kako teku pregovori i što ovaj novi moment znači za daljini postupak od predstavnika države koji su uključeni u postupak nije jučer bilo informacija, a ni od Nenada Bakića nismo dobili detalje oko njegove odluke. Bakić je godinama bio predan traženju rješenja za Đ. Đaković i nije dizao ruke, pa je i ovaj potez znakovita poruka.

Uprava Đure Đakovića još drži otvorenima vrata sobe za dubinsko snimanje potencijalnim investitorima koji su pokazali ozbiljan interes u prvom, neobvezujućem krugu, a riječ je o DIV grupi Tomislava Debeljaka, PPD-u, odnosno Energia Naturalisu Pavla Vujnovca i slovenskoj Iskri, grupaciji u vlasništvu nekadašnjeg ministra financija Dušanu Šešoku, te Czechoslovak grupaciji koja je kao kandidat tek sada “isplivala” u javnost.

Činjenica da je Bakić upravo sad odlučio izaći iz vlasničke strukture, a da je u međuvremenu i kupovao dionice, te blago povećao svoj paket, upućuje na zaključak da će finale ovog procesa biti u svakom slučaju u češkim rukama.

Rok za ponude još po starom

Sam proces prikupljanja ponuda još je u tijeku, a iako se očekivalo da bi rok za predaju mogao biti prolongiran, što u ovakvim krupnim slučajevima gotovo pa pravilo, obavijest o odgodi još na Zagrebačkoj burzi nije objavljena.

Neslužbeno se čuje da takvih zahtjeva od ulagača zasad nema, a ne pojavi li se danas, ponude onih koji žele preuzeti Đuru Đaković očekuje se u u ponedjeljak, 23. studenoga.

New Report

Close