Nekonkurentni smo zbog prevelikog broja privatnog smještaja

Autor: PD i VL native tim , 12. lipanj 2019. u 21:59
Drago Nosić, direktor hotela Biokovo i Miramare

Hoteli rade od travnja do listopada, a privatni smještaj popunjen je svega 100 dana u godini.

Makarska rivijera je dom nekima od najljepših plaža na Jadranu, a krasi ju kristalno čisto more te predivna priroda što ju čini omiljenom destinacijom za odmor.

Uz porast broja posjetitelja iz godine u godinu se povećava i broj privatnog smještaja koji stvara pritisak na prostor, prometnu i komunalnu infrastrukturu te direktno utječe na konkurentnost.

“Dva su ključna negativna utjecaja velikog broja privatnog smještaja – utjecaj na konkurentnost turizma generalno i utjecaj na destinaciju u prostornom sadržajnom i svakom drugom smislu”, navodi Drago Nosić, direktor hotela Biokovo i Miramare te pojašnjava: “Utjecaj na konkurentnost turizma se odnosi na to da veći utjecaj privatnog smještaja znači i niže ostvarene prosječne cijene i nižu potrošnju gostiju što nas dovodi u situaciju nekonkurentnosti prema ostalim zemljama s kojima se volimo uspoređivati. Mora se znati da omjer privatnog i hotelskog smještaja definira destinaciju, kako u prostornom smislu tako i u sadržajnom, te u smislu generalnog profila gostiju koji dolaze”.

Drugi problem vezan za velik broj privatnog smještaja je izrazito visoka sezonalnost. Hoteli svoja vrata gostima otvaraju početkom travnja i rade sve do listopada, a privatni smještaj je dostupan i popunjen svega 100 dana u godini. Makarske plaže su možda i najljepše u državi, ali i najposjećenije. Pune su sadržaja koji nisu loši, ali bi ih trebalo profilirati i strukturirati te prilagoditi ponudu, smatra Nosić te napominje kako gosti u ovaj grad dolaze zbog sunca i mora te oni su glavni cilj svih koji se bave turizmom u Makarskoj.

“Sami forsiramo takvu destinaciju, plaže su pretrpane. Osobno nisam za pretjeranu komercijalizaciju javnih prostora kao što su plaže, trebalo bi se moći gostu ponuditi izbor. Ako želimo goste koji će uživati u plaži, oni to u Makarskoj ne mogu – na svakoj plaži je iza leđa neki ugostiteljski objekt. Na našoj rivijeri ima predivnih plaža bez dodatnih sadržaja i neopisiv je osjećaj uživati na njima, ali treba se potruditi do njih doći do njih, što je za turista koji nema automobil velik problem”, pojašnjava Nosić.

Na pitanje ostaje li prostora u gradu za gradnju novih objekata, odgovara kako ga on ne vidi. “Brojke koje nude stručnjaci kažu da nam treba 50 tisuća novih kreveta na dugi rok, u hotelima, potrebno je i obuzdati količinu privatnog, kamperskog ali i hotelskog smještaja u smislu strožih kontrola, a kako dolazim ih hotelskog sektora, logično je da sam mišljenja kako bi se omjer poboljšao ako se izgrade hoteli, resorti i svi ostali sadržaji na za to predviđenom prostoru – na šetnici se više ne može graditi”, zaključuje Nosić.

New Report

Close