Zeleno gospodarstvo
Poslovni.hr

Nefinancijsko izvještavanje postaje izvještavanje o održivosti: Nova obveza za puno veći broj tvrtki

HGK tvrtkama omogućuje sve alate za održive prakse: edukaciju, mjerenje i inovaciju.

Promo
28. travanj 2024. u 22:00
Tamara Kelava, voditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK/PD

Obveznici izrade nefinancijskog izvješća izradili su prva takva izvješća za poslovnu godinu koja je počela 1. siječnja 2017. godine ili tijekom 2017. godine.

Pravilo se odnosilo na tvrtke s više od 500 djelatnika, no u drugoj polovici ove godine broj obveznika će biti puno veći. U hrvatsko će se zakonodavstvo prenijeti Direktiva o korporativnom izvješćivanju, izmjenom Zakona o računovodstvu, Zakona o reviziji i Zakona o tržištu kapitala.

S obzirom na nove obaveze za tvrtke u pogledu održivosti proizašle iz Europskog zelenog plana, taksonomije i Direktive o korporativnom izvješćivanju, HGK je u listopadu 2022. pokrenula jedinstveni projekt prve cjelovite ESG Akademije u Hrvatskoj.

Ciljevi ESG akademije HGK su edukacija, povezivanje i informiranje poslovne zajednice na temu okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija.

400

tvrtki u prvoj godini ESG ratinga HGK-a ispunilo je upitnik i dobilo individualno izvješće s rezultatima i preporukama za unaprjeđenje

“Do sada smo održali 19 radionica na kojima je sudjelovalo više od 1300 polaznika, što strateških, ali i specijaliziranih za pojedine industrije. Prošle jeseni krenuo je novi ciklus upravo o izvještavanju i izradi strategije održivog poslovanja.

Uglavnom sudjeluju zaposlenici zaduženi za ESG pitanja, no svjesni smo da istinskog održivog poslovanja nema bez angažmana najviše razine. Zato unutar ESG akademije HGK imamo i poseban ciklus Executive Leadership Program. Za svibanj pripremamo radionicu o transformativnom vodstvu”, pojašnjava voditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK Tamara Kelava.

Upravo se 19. lipnja održava radionica o izvještavanju budući da se očekuje da će do tada biti izmijenjena relevantna zakonska regulativa u Hrvatskoj.

Mjerenje i procjena održivih praksi

Nakon uspješno odrađenog prvog ciklusa ESG akademije HGK, Komora je htjela tvrtkama ponuditi novi alat za procjenu održivih praksi. Pokrenut je prvi hrvatski ESG rating, alat za ocjenjivanje poslovanja tvrtke u području okoliša, društva i upravljanja. Služi i kao alat za edukaciju, ali i model samoprocjene poduzetnika kako bi se upoznali sa standardima koje će morati implementirati u svoje poslovanje i kako bi znali na kojem stupnju razvoja svog poslovanja su prema ESG standardima.

ESG rating HGK usklađen je sa zahtjevima regulatora, financijskih institucija i specifičnostima pojedinih industrija. Omogućava tvrtkama ne samo da razumiju svoje trenutne performanse u kontekstu održivosti, već i da identificiraju prilike za poboljšanje. U prvoj godini upitnik je ispunilo više od 400 tvrtki, a svaka je dobila individualno izvješće s rezultatima i preporukama za unaprjeđenje.

450

sudionika i 20-ak partnera poduprijelo je prošle godine konferenciju Podržimo održivo, ove godine održava se 9. i 10. rujna

“Odaziv pokazuje da su tvrtke sve svjesnije promjena koje ih očekuju i novih zahtjeva koji dolaze u pogledu održivog poslovanja. U ocjenjivanju nisu sudjelovale samo velike tvrtke koje zahvaća obaveza izrade izvješća o održivosti, već se veliki broj odnosio na srednje i male tvrtke,” kaže voditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK.

Kelava ističe da je iz rezultata vidljivo da imamo još prostora za napredak. “To je i nama u Komori zapravo svojevrsni putokaz u kojem smjeru trebamo razvijati i prilagođavati naše usluge i aktivnosti kako bismo našim članicama pružili cjelovitu podršku”, pojašnjava Kelava.

Ove godine ESG rating HGK bit će unaprijeđen u skladu s novom regulativom, najboljim praksama i tržišnim prilikama, a tvrtke će upitniku moći pristupiti online. Kao i prošle godine, tvrtke koje ostvare najbolje rezultate temeljem ESG ratinga HGK u šest kategorija bit će nagrađene na tradicionalnoj konferenciji HGK o održivosti, Podržimo održivo, i to u ukupno šest kategorija: najbolja održiva velika, srednja, mala i javna tvrtka te najbolja održiva financijska institucija i najbolji primjer održivog poslovnog modela.

Inspiracija za pomicanje granica održivosti

Konferencija Podržimo održivo postala je središnje regionalno događanje na temu održivosti, a ove godine slavi svoj 5. rođendan. “Iz godine u godinu radimo na stvaranju jedne posebne, održive priče, koja okuplja velik broj tvrtki, predstavnika institucija i akademske zajednice i stručnjaka iz svijeta održivosti, poslovne transformacije, svijeta financija i tehnologije, javnih politika i budućih trendova. Pružamo jedinstvenu platformu za suradnju, učenje i razvoj transformativnih strategija koje će oblikovati otporniju i sigurniju budućnosti”, poručuje Kelava.

Prošle godine konferenciju je podržalo 20-ak partnera, istaknutih u primjeni principa održivog poslovanja te oko 450 sudionika. Ove godine Podržimo održivo će trajati dva dana, 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi, a glavni moto je Transformacija na djelu. Ključne teme ovogodišnjeg izdanja su strateška održiva transformacija, održivi i otporni lanci vrijednosti te vrijednost ljudskih resursa u održivom vodstvu.

New Report

Close