Poslovna 2021.
Hrvoje Pauković

Nastavlja jačati svijest o osiguranju kao rješenju za brojne rizike

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gledamo ekonomiju na globalnoj razini, moramo biti svjesni činjenice da se nalazimo usred recesije kakvu u suvremeno doba još nismo doživjeli. Globalno gledajući, očekuje se da će se bruto domaći proizvod (BDP) ove godine smanjiti za čak 4,1%, nakon čega će uslijediti dugotrajni oporavak. U tom svjetlu, globalna tržišta osiguranja pokazala su se ipak nešto otpornijima nego što su to bila početna predviđanja. No, u okruženju rastuće nezaposlenosti, smanjene ukupne kupovne moći i iznimno niskih kamatnih stopa, predviđamo da će se, globalno gledajući, premija životnih osiguranja ove godine smanjiti za 4,5%.Slična je situacija i na našem tržištu. U prvih 10 mjeseci ove godine, društva za osiguranje koja djeluju u RH zaračunala su ukupnu bruto premiju od gotovo devet milijardi kuna, što je pad od 1,26 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Taj kumulativni pad rezultat je kombinacije rasta od 4,48% u segmentu neživotnog osiguranja, ali prilično velikog pada od čak 15,40% u segmentu životnih osiguranja.

Ono što je važno naglasiti i čemu nas povijest uči je da svaka velika kriza označava prekretnicu, a globalni ekonomski korona-šok neće biti iznimka. Nakon kratkoročnih utjecaja pandemije i brzih rješenja koja su bila neophodna za nastavak funkcioniranja ekonomije i života općenito, doći će do promjena u nekim ključnim paradigmama koje će dugoročno utjecati na ekonomsko okruženje. Tu prije svega mislim na jaču fiskalnu i monetarnu koordinaciju, vjerojatno snažniju ulogu vlada u ekonomskim politikama, globalizaciju koja će biti snažnija i brža nego ikada prije i ubrzanu digitalnu transformaciju. U tom kontekstu, na budućnost industrije osiguranja i poslovanje osiguravatelja, utjecat će tempo globalnog gospodarskog oporavka, no usprkos neizvjesnosti koja je još prisutna očekuje se da će globalni rast neživotnih premija rasti 3,6% godišnje u sljedeće dvije godine, a da će se rast premija životnih osiguranja, nakon ovogodišnjeg pada, rasti za 3% godišnje.

U Hrvatskoj nastavlja se jačanje svijesti o potrebi veće prisutnosti osiguranja kao rješenja za brojne rizike s kojim se susrećemo kao građani, ali i u svakodnevnom poslovanju u gospodarstvu. Stoga očekujemo zahtjevnu godinu u kojoj će osiguratelji i dalje demonstrirati svoju rezistentnost te spremnost da svojim poslovanjem pomognu osiguranicima kada to bude najpotrebnije.

New Report

Close