Organizacija posla od kuće
Otkrivena agilnost

Nastavite business as usual, ‘kičma’ uspjeha su videorazgovori i suosjećanje

Vjerojatno neće biti teško u ovom “režimu” nastaviti još mjesecima, uz jasno određene ciljeve i komunikaciju.
Sergej Novosel Vučković
23. travanj 2020. u 22:00

Tvrtka Mazars Hrvatska bavi se revizijom, računovodstvom poreznim i financijskim savjetovanjem i dio je velike globalne obitelji Mazars koja djeluje u više od 90 zemalja. Svakodnevno su zbog posla oni u Zagrebu, gdje je 90 zaposlenika, u tijesnoj komunikaciji s kolegama iz svijeta, a naročito, kako nam kažu, s onima u CEE, tj. regiji srednje i istočne Europe. Bez obzira na specifičnosti tržišta, svima je zajedničko bilo djelovanje po načelima struke, profesionalno i provjereno, no sad su se svi našli u nikad doživljenom stanju – pandemija koronavirusa “natjerala” ih je na promjenu, ali samo lokacije.

“Ovo je prvi put da smo se svi nekoliko dana našli u istoj situaciji koja nam je svima prijetnja na više razina pa smo razmjenjivali informacije koje mogu pomoći kolegama u drugim zemljama, svakodnevno razgovarali kako pomoći klijentima i olakšati zaposlenicima. Situacija nas je prisilila da postanemo agilni i prije nego smo to namjeravali,te da radimo izvan firme, premda smo i prije imali fleksibilnost.

90

zaposlenika ima Mazars Hrvatska u Zagrebu i sad svi rade na daljinu te takav rad dobro podnose, uz povremena ‘iskakanja’ koja su, kažu, razumljiva i shvatljiva

U samo par dana smo obavili sve nužne testove povezane s IT-jem, sve iskomunicirali sa zaposlenicima, nabavili potrebnu i startali s radom na daljinu”, kaže nam Ružica Marta Ljubičić iz Mazarsa, zadužena za razvoj poslovanja i marketing.

‘Otišli smo i na pivo’

Ističe da je sad pravilo rad na daljinu i brzina prilagodba je doista velika, iako se, realni su u Mazarsu, njihova agilnost ne može usporediti s onom IT poduzeća. Kako nikoga nisu mogli tražiti savjet za nove okolnosti, oni su odlučili raditi ono što rade najbolje – savjetovati.

“Stvaramo maksimalno puno sadržaja s obzirom na česte promjene u zakonodavstvu, pripremamo besplatne webinare te stojimo klijentima na raspolaganju. Zajedno nastojimo olakšati jedni drugima koliko možemo. Svi imaju razumijevanja ako netko nije u top formi taj dan i ima žutu minutu – situacija nije jednostavna i svi ju podnosimo na drukčiji način. Timovi imaju videosastanke koje bi u normalnim okolnostima imali u konferencijskoj sobi. Nekad se poželimo jedni drugih pa se i čujemo bez razloga.

90

zemalja u kojima djeluje Mazars, za reviziju i savjetovanje. Većina njih se prvi put našla u novoj situaciji koja ih je prisilila na prilagodbu i povećanu fleksibilnost radi pomoći klijentima

Prošli smo tjedan išli na cugu poslije posla tako da nas se nekoliko spojilo na videopoziv i popilo pivo”, otkriva Ružica Marta. Reći će da im vjerojatno neće biti problem u ovom “režimu” nastaviti još nekoliko mjeseci jer općenito dobro podnose rad od doma, uz neka opisana “iskakanja”, no, ipak on za dio mazarsovaca je izazovan. “Roditeljima nije lako s djecom, a oni koji žive sami, a navikli su na osobni kontakt s kolegama na poslu, sad su malo usamljeniji. Oni koji su sada s obiteljima iako s njima ne žive možda prolaze druge procese prilagođavanja; kod nekih timova je fizička bliskost i mogućnost komunikacije ‘preko stola’ bitan dio kulture”, upozorava Ljubičić.

Što se tiče posla, i kod njih su “kičma” sastanci uživo, budući da su dobra i jasna komunikacija i jasno određeni ciljevi jamstvo (barem) jako dobrog ishoda projekta.

“Svi smo fleksibilni i puni razumijevanja, a ni klijentima nije teško dogovoriti se preko videoaplikacije, svi su strpljivi ako što tehnički zašteka”, napominje Ružica Marta Ljubičić, opisujući poziv s inozemnim klijentom koji planira otvoriti posao u Hrvatskoj.

“Situacija kod njih i nas je po pitanju Covida-19 dosta slična, ali oni su odlučni nastaviti business as usual što je više moguće. U ovom smo slučaju, iako prije nismo imali kontakta, odmah nastupili vrlo prijateljski zbog suosjećanja zbog okolnosti (korona i potres u Zagrebu). Kombinacija ovih nezgodnih okolnosti je tako u ovom slučaju omogućila prisnost s klijentom već na prvu”, zaključuje Ružica Marta Ljubičić.

Pere Mioč, Porezno savjetovanje (dvoje djece)

Jedna od glavnih promjena da cijeli dan radim (ili je barem takav osjećaj), a ništa ne stižem. Tako da nisam stigao niti misliti o tome što je sada drukčije u odnosu na mjesec dana ranije jer me cijeli dan hvataju klijenti oko ovih mjera, a paralelno i djeca sa svojim potrebama. Trenutno imamo puno posla i teže je optimalno se organizirati jer nismo svi skupa, a posebno je teško dati zadatke mlađima koji su tek počeli raditi. Nažalost, čini mi se da ćemo se na to morati naviknuti.Ovaj način rada zahtjeva puno više discipline i organiziranosti, pogotovo kada oboje roditelja radi od kuće, a imamo malu djecu. Doslovno svaka minuta je raspoređena, i radimo na smjene.

Mirela Copot Marjanović, Revizija (troje djece)

Ja se pokušavam dići ranije da uhvatim malo vremena dok svi spavaju. Teško je s troje djece jer prekidaju kroz cijeli dan i ne mogu biti na miru zato što bismo mi to željeli. Uglavnom ne stignem odraditi puno radno vrijeme kroz dan, a imam osjećaj da radim cijeli dan pa dovršavam vikendom. Suprug i ja se dijelimo po pola dana – jedno je s klincima, a drugo radi u drugoj sobi. Djeca su izgubila rutinu pa je spavanje minimalno, najmlađi spava do 2 sata dnevno pa i to pokušavamo maksimalno iskoristiti. U danu smo i učitelji. Šalju nam gradivo i domaću zadaću mailom pa treba sve pregledati i objasniti (hvala Bogu da mi je Lu, najstarija, tek 3. razred). Za reviziju je ovo vrhunac sezone, klijenti šalju dokumentaciju i žele završiti čim prije. Rekla bih da je učinkovitost malo i pala jer nije isto raditi preko maila ili telefona i biti u neposrednom kontaktu s klijentu te riješiti sva pitanja na licu mjesta. Što se tiče tima, sve teče relativno normalno, uglavnom se radi o mlađim ljudima koji nemaju djecu pa je jednostavnije složiti radni dan.

Andrija Garofulić, Financijsko savjetovanje (dvoje djece)

Izazovno je raditi od doma i prisiliti se da zadržiš istu razinu profesionalnosti. U jutarnjoj smjeni radim, dok popodne čuvam djecu – ja i supruga se mijenjamo. Pokušavam zadržati određeni ritam gdje radim dva sata pa onda, ili prošetam, ili radim neku drugu fizičku aktivnost. Imamo velik broj poziva s timom financijskog savjetovanja kako bismo ostali povezani i zadržali osjećaj zajedništva. Ti pozivi su jako dobri i korisni - makar prokomentirali 10 minuta kako je tko pojedinačno, postižu svrhu. U smislu posla, za sada još uvijek postoje projekti financijskog savjetovanja kojima se bavimo. Postoje i daljnji upiti za procjenama vrijednosti i dubinskim snimanjima što ukazuje da narednih dva – tri mjeseca ne bi trebalo biti skroz ekonomski katastrofično. Povećao se i broj upita klijenata za potrebe planiranja novčanog tijeka. To je svakako jedna od značajnijih stvari za napomenuti klijentima – trenutačno nije bitan RDG već je bitan novčani tijek kao ono na što se moramo kratkoročno fokusirati.

New Report

Close