Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Naš jedinstven poslovni model implementirali smo i u inozemstvu

Tržište osiguranja, pa i Euroherc, u 2022. bilježi stabilan rast, te je za očekivati rast i u 2023. po sličnim stopama.

Željko Kordić
15. prosinac 2022. u 22:00
Željko Kordić/Jerko Grubišić

Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina, koju obilježava oporavak od pandemije, godine potresa, a gledamo li šire, ruska invazija na Ukrajinu donijela je nove izazove koji će se prenijeti i na 2023.

U fokusu je inflacija, utjecaj rasta troškova energenata te sve veća nužnost za održivim izvorima energije. Uloga osiguravajućih društava na svjetskoj razini, u vremenima kada svjedočimo čestim klimatskim promjenama i njihovim razarajućim posljedicama, neizmjerna je te itekako bitna.

Ono što će obilježiti 2023. u Hrvatskoj prelazak je s kune na euro i prilagodba svih nas u tom pogledu – građana, osiguranika, tvrtki, poslodavaca, općenito funkcioniranje cijele poslovne zajednice. Euro je pozitivna stvar i definitivno će donijeti niz promjena kao i prilika koje će pomoći daljnji gospodarski rast društva u cjelini.

Euroherc osiguranje već tri desetljeća uspješno posluje na iznimno konkurentnom tržištu neživotnih osiguranja u Hrvatskoj i nameće trendove u osiguranju vozila. Tržište osiguranja, pa tako i Euroherc u 2022. bilježi stabilan rast, te je za očekivati rast i u 2023. po sličnim stopama, pogotovo u polju neživotnih osiguranja.

Držimo drugu poziciju na ukupnom tržištu osiguranja kao i na tržištu neživotnih osiguranja i članica smo Agram grupe. Agram je lider na tržištu osiguranja RH s udjelom od 26,2% na kraju 2021. Svoj jedinstven poslovni model uspjeli smo implementirati i na tržištima Austrije i Italije, gdje smo se etablirali i postigli respektabilan renome koji ćemo i dalje razvijati.

Bez obzira na negativna kretanja, inflaciju i ostale makroekonomske čimbenike, u Eurohercu smatramo da ima još potencijala za daljnji rast i razvoj hrvatskog tržišta osiguranja, te da će i 2023. biti pozitivna što se tiče premijskog rasta i rasta broja osiguranja.

No, već je prisutan rast troškova, kako poslovanja tako i izdataka za štete. Shodno tome za očekivati je i rast premije za isti rizik, te u tom svjetlu treba biti oprezan i naći pravu mjeru kako bismo i zadržali stabilno i uspješno poslovanje.

New Report

Close