Exclusive
Advent na kontinentu

Najljepše tradicionalne božićne priče

U mnogim gradovima i mjestima na kontinentu mogu se doživjeti čari prave zime i ponude seoskog turizma te uživati u j…
Marta Duić
19. prosinac 2021. u 22:00
Klizati na ledu, u vrtu dvorca Eltz u Vukovaru, poseban je doživljaj/Marko Balaži

Mnogi zimsku idilu i inspiraciju pronalaze na kontinentu koji u ovo blagdansko vrijeme zasluženo privlači goste za svih strana.

Destinacije poput slavonskih županija i gradova u kojima možete doživjeti i čari prave zime i ponude seoskog turizma, bogate adventske sajmove, Varaždina koji iz godine u godinu sve više ˝bilda˝ponudu ili pak zimskog kampiranja nadomak Nacionalnog parka Plitvice dokazuju kako je blagdansko vrijeme zanimljivo i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

Za ljubitelje prirode

Za one željne stvarne snježne idile tu je destinacija Camping Plitvica u naselju Smoljanac, odmah pokraj Nacionalnog parka Plitvička jezera. “Iako Camping Plitvice nema organizirane skupne proslave za vrijeme Adventa ili doček Nove godine, ona su moguća u privatnoj organizaciji, s obzirom na to da je tijekom cijele godine na raspolaganju luksuzan smještaj s pet zvjezdica u 17 Premium i Deluxe.

Svaka kućica ima dvije sobe s en-suite kupaonicama, kuhinjom i dnevnim boravkom, te zasebnim ulazom i prostranom terasom s pogledom na prirodne ljepote ličkog kraja. Također, ovdje koncept kampiranja dobiva sasvim novu inačicu, s obzirom na to da i tijekom zime imate mogućnost boravka na otvorenom podno zvijezda, na šatorskim parcelama u sklopu kampa. A tu je i atraktivna roštilj zona za druženja na otvorenom uz logorsku vatru.

˝I naš restoran Camping Plitvica otvoren je tijekom cijele godine, iako u zimskom razdoblju radi samo vikendom ili na posebne datume kao što su blagdani. Objedovati možete i uz pool područje odnosno pokraj bazena, ili u sklopu restorana, a imate i mogućnost dostave obroka direktno u smještajnu kućicu”, kažu iz Campinga Plitvice.

Domaći gosti

Kako tvrde, dok je ljetno razdoblje prepuno stranih turista, zimski period je poželjniji domaćim turistima. Uz to, tijekom zimskog perioda imaju i postsezonske cijene. “Iako je ponuda Camping Plitvica u velikom mjeri privlačna obiteljima, ono je jednako atraktivno digitalnim nomadima, mladim ljudima željnih istraživanja ljepota prirode, prije svega zaljubljenicima u prirodu, tvrtkama koje kroz programe team buildinga žele nagraditi svoj tim, te ustvari svima koji požele doći na kraći ili dulji izlet.

Dobro je i znati da su pet friendly lokacija. Specijalni popusti na smještaj ili hranu iz restorana vrijede tijekom cijelog zimskog perioda, pa tako i u vrijeme blagdana. Stoga je ovo idealno vrijeme za provesti odmor ili blagdane u samom srcu prirode.

Ovdje ćete zaista naučiti usporiti – što i je sama bit blagdana. Posvetiti više vremena sebi i svojim voljenima. Agro, etno, eno i gastro ponuda sljubljuje tradicionalnu ličku hranu kao što su pole i base, razne i mesne proizvode i prerađevine s modernim receptima, a sva jela imaju oznaku Lika Quality”, istaknuli su iz Campinga Plitvice.

Panoramski kotač Advent u Varaždinu uz bogat program ove godine donosi nove atrakcije. Kako kažu iz Turističke zajednice Grada Varaždina najveća atrakcija ovogodišnjeg Adventa zasigurno će biti veliko klizalište i 40 metara dugi ledeni tobogan, koji su postali simboli varaždinskog Adventa. “Ledena čarolija, uz ponudu toplih jela i napitaka za okrjepu te s velikim parkiralištem na katovima ispod, zadovoljit će potrebu za zimskim radostima bez obzira na dob posjetitelja i količinu snježnih padalina.

U četvrtak, 23. prosinca uz klizalište će i šest mladih akademskih umjetnika izrađivati ledene skulpture, točnije iz ledenih će blokova oblikovati ledene instrumente inspirirani poznatom varaždinskom Glazbenom školom. Adventski Varaždin je čaroban iz svakog ugla, a panoramski kotač omogućit će posjetiteljima da u pogledu na blagdanski uređen Varaždin uživaju i iz ptičje perspektive.

Panoramski kotač u Varaždin stiže iz najrenomiranije svjetske tvornice ovakvih naprava, talijanskog Lamborghinija s više od stotinu godina tradicije što je garancija najviše razine kvalitete, sigurnosti i udobnosti”, ističu iz Turističke zajednice Grada Varaždina. Na trgu ispred Županijske palače postavljeno je 12 kućica s prigodnom božićnom prodajom, dok na Trgu slobode izlažu varaždinski obrtnici, a u sklopu Adventa na tri će lokacije u gradu biti postavljeno 15-ak ugostiteljskih kućica s raznovrsnim blagdanskim jelima i pićima.

Posebno će zanimljive biti one na Trgu Miljenka Stančića gdje će svoju kućicu imati i kandidatkinja iz popularnog Masterchefa, Varaždinka Marija Gregurić koja će ugostiti i ostale kandidate popularnog kulinarskog showa. “Ništa manje privlačna neće biti ni jedinstvena, topla, udobna, mirisna i gostoljubiva Kuća Djeda Mraza.

Čarobno uređena kuća, u kojoj se isprepliću stvarnost i mašta osim što će, sigurni smo u to, biti omiljeno mjesto za fotografiranje mališana, imat će i zanimljiv program za kojeg će biti zadužen sam Djed Mraz”, poručili su iz Turističke zajednice Grada Varaždina.

Advent iz davnina Zimska idila Brodsko-posavske županije, gradova i mjesta uz Savu razlog su zbog kojeg posljednjih godina ovo područje postaje zimska bajka i za sve brojnije posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske, a i šire. Ovih blagdana u Novoj Gradiški u kućicama pored fontane očekuje vas gastro-ponuda, klizanje na otvorenoj ledenoj sceni gradskog parka, koncerti, obiteljski programi i kreativne radionice.

Advent iz davnina sat i pol od Zagreba, onaj u Slavonskom Brodu nadahnut je djelima čuvene spisateljice za djecu Ivane Brlić Mažuranić. U pitanju je advent koji je nagrađen na londonskom Festivalu inovacija u kreativnim industrijama. “Ovo je odlična prilika za uživanje u bajkama uz koje su odrasle generacije – i to u doba godine kojem bajke najbolje i pristaju. Unutar bedema veličanstvene brodske tvrđave posebna atmosfera, a ove nas zime očekuje veliko klizalište pod zvijezdama, a u natkrivenom adventskom prostoru smješteni su šarenim štandovi.

Za slučaj da niste fan ‘klasičnog’ adventa Brodsko-posavska županija nudi i drugačiji doživljaj. Poznata po svojim idiličnim seoskim domaćinstvima, imanjima i rančevima, slavonska Posavina krije neke od najboljih kontinentalnih lokacija, idealnih za organiziranje nezaboravnih blagdanskih druženja ili novogodišnjeg dočeka˝, poručuje Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.

Kupola prvog hrvatskog piva

Turistička zajednica grada Osijeka i Grad Osijek kao organizatori ovogodišnjeg Adventa odlučili su ponovo pripremiti čarobno okruženje. Osim adventskih kućica i ugostiteljske ponude, Advent u Osijeku nudi i maleni sajam rukotvorina i blagdanskih proizvoda.

˝Uz prepoznatljivi, tradicionalni, najveseliji tramvaj u Hrvatskoj, Božićni tramvaj na središnjem gradskom Trgu Dr. Ante Starčevića, koji posjećuje gotovo 15.000 ljudi u sezoni, centar grada dodatno će živnuti”, stoji na stranicama Adventa u Osijeku.

Privatni smještaj Maksimilian njegova vlasnica Jasmina Krkić Poznić opisuje kao opuštajuće, romantično i mjesto smješteno u klasičnoj austrougarskoj zgradi iz 18. stoljeća, u samom srcu stare barokne jezgre – osječkoj Tvrđi. Maksimilijan u Osijeku otvoren je za goste tijekom cijele godine, “Od kad je krenula pandemija uglavnom su u pitanju domaći gosti, poslovni i turisti. Budući da mi nismo ljetna destinacija, broj domaćih gostiju koji dolaze iz turističkih razloga zimi nije ništa manji nego preko ljeta. ”, kaže Krkić Poznić.

Božićno srijemsko selo

Božićno srijemsko selo, betlehemsko naselje, bezbroj lampica, okićeni borovi i adventske kućice , klizalište na čak 600 četvornih metara samo je dio tradicionalnog Adventa u Vukovaru koji se od 28. studenog do 24. prosinca održava u najljepšem perivoju u gradu, onom dvorca Eltz. Okićena galerija Oranžerija u sklopu dvorca pretvara se u kutak Djeda Božićnjaka, mjesto sjajne zabave i edukativnih radionica za klince.

“Svaki adventski vikend očekuje vas Božićni sajam s lokalnim proizvođačima i neiscrpnom inspiracijom za darove. Provozajte se u božićnoj kočiji do gradskog korza, „fotkajte“ se s orašarima koji čuvaju poznati Grand hotel, jednu od najljepših baroknih zgrada u gradu, a poseban doživljaj očekuje vas posljednjeg adventskog vikenda. Tada će stotine lampiona s lijepim željama obasjati nebo iznad Dunava”, kažu iz TZ-a Grada Vukovara.

Advent u Vinkovcima od 27. studenog do 8. siječnja tradicionalno započinje paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu oko spomenika Svetog Trojstva u središtu gradskog parka. Na korak od vinkovačkog korza ukrašenog tisućama lampica i s najvećom božićnom jelkom u gradu.

Ovogodišnje središte manifestacije preselilo je na novu adresu, pa je Ledeni Orion zamijenila Bajka na Bosutu na Trgu Franje Tuđmana. Tamo se na radost mališana, od 11. prosinca otvara kružno klizalište od pedesetak kvadrata, a u njegovom središtu kućica je Djeda Božićnjaka sa sandučićem za želje do koje vodi drveni most.

Da ne nedostaje dobre hrane i kapljice pobrinulo se desetak adventskih kućica, a tu je i suvenirnica s pekmezom, eteričnim uljima, medom, svijećnjacima, orašastim plodovima osam lokalnih proizvođača.

New Report

Close