Zeleno gospodarstvo
Kreće sufinanciranje

Na raspolaganju najveći iznos do sada, podnošenje prijava prvi put elektronski

FZOEU će 13. ožujka objaviti tekst Javnog poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Borivoje Dokler
29. veljača 2024. u 07:00
Foto: SHutterstock

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je krajem prosinca prošle godine objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Kroz ovaj poziv će građanima u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura za mjere energetske obnove i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

“Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan.

Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60 postotno sufinanciranje. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi”, objašnjavaju iz Fonda.

Obrasci na stranici Fonda

Građani će moći sa stranica Fonda preuzeti Prijavni obrazac i Obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu i podnijeti prijavu.

Energetski certifikat
Pri određivanju visine poticaja, Fond se rukovodio aktualnim tržišnim cijenama građevinskog materijala, usluga i opreme potrebne za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, a sve s namjerom da energetska obnova građanima bude financijski što prihvatljivija.

“Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu”, poručuju iz Fonda.

Fotonaponske elektrane će Fond, kao u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava/Shutterstock

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. Ako se provodi cjelovita energetska obnova ili se povećava toplinska izolacija vanjske ovojnice kuća mora biti energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. U slučaju da se ugrađuju sustavi grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije energetski razred obiteljske kuće mora biti C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 13. ožujka 2024. godine objaviti tekst Javnog poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti Prijavni obrazac i Obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu i podnijeti prijavu.

Velik interes građana
Riječ je o elektronskim verzijama dokumenata koje će potrebno popuniti osnovnim podatcima o prijavitelju, adresi i slično te informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Osim njih, prijavitelji će uz svoju prijavu morati priložiti i sve ostale obvezne dokumente, poput izjave prijavitelja, suglasnosti suvlasnika, uvjerenja o prebivalištu, dokaza o legalnosti kuće, ZK izvatka iz kojeg je vidljivo vlasništvo, energetskog certifikata te ponuda potencijalnih izvođača.

62 120

eura maksimalni je iznos poticaja, ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove

Ove godine, zaprimanje prijava je elektronsko, a po prvi puta će se podrazumijevati korištenje NIAS sustava, uz vjerodajnice značajne zaštite (poput mobilnog bankarstva). Vlasnik kuće pritom ne mora nužno biti korisnik sustava e-građani jer ga, uz odgovarajuću punomoć ovjerenu od strane javnog bilježnika, može prijaviti i netko drugi. Sam sustav prijave, uz uvjet da prijavitelj, posjeduje sve dokumente je jednostavan. U slučaju da je prijaviteljima ipak potrebna stručna pomoć prilikom prijave Fondu je i to dio prihvatljivih troškova cjelokupnog projekta.

Cilj ovog programa kroz koji je do sada već sufinancirana obnova preko 25 tisuća obiteljskih kuća, a koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Velik interes građana dokazuje kako su i oni svjesni svih benefita koje im provedba ovakvih projekata može donijeti Bude li interes premašivao dostupan budžet, sukladno financijskim mogućnostima Fonda postoji mogućnost da se eventualno osiguraju i dodatna sredstva.

New Report

Close