Organizacija posla od kuće
TV edukacija

Maturanti prijepodne prikovani uz RTL, videolekcije ih pripremaju za ispit zrelosti

Medijska kompanija Ministarstvu znanosti i obrazovanja ustupila termine subotom na svom kanalu RTL2.

Lucija Špiljak
06. travanj 2020. u 22:00
Emitiranje videolekcija je krenulo 28. ožujka, s temama iz hrvatskoga jezika i književnosti

Tijekom izvanredne situacije u državi zbog pandemije koronavirusa, u program nastave na daljinu osim HRT-a uključio se i RTL Hrvatska, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je u suradnji s tom televizijskom kućom osiguralo novi edukativni program Matura na RTL2 kao dio projekta nastave na daljinu.

Emitiranje je krenulo 28. ožujka, a cilj je dodatno pomoći maturantima da se što kvalitetnije pripreme za državnu maturu i dodatno utvrde svoja znanja i vještine iz nastavnih predmeta koje polažu.

Predsjednik Uprave RTL-a Marc Puškarić istaknuo je da su kao RTL Hrvatska ponosni što mogu dati podršku projektu te da programu Matura na RTL2 u potpunosti posvećuju jutarnje termine.

Pripreme za hrvatski jezik prikazuju se subotom od 9.30 do 11.30 sati u obliku videolekcija. Iz MZO-a navode da videolekcije priprema za maturu iz hrvatskog izrađuju nastavnici hrvatskoga jezika i znanstveni suradnici s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Teme su vezane uz objašnjavanje školskog eseja na maturi, savjete kako napisati dobar esej, ukazivanje na najčešće jezične pogreške u pisanju te interpretaciju književnih djela na popisu za esej.

Nekoliko videolekcija bavi se i ponavljanjem povijesti književnosti kroz razdoblja i gramatičkih sadržaja. Pripreme za maturu pripremit će i za engleski i njemački jezik, matematikui još pokoji izborni predmet.

Što se tiče gledanosti i interesa učenika za program Mature, kažu: “RTL Hrvatska za svoje potrebe ne mjeri gledanost u jutarnjim terminima kanala RTL2 jer je program koji se emitira namijenjen edukaciji učenika i ima specifičnu ciljnu skupinu, što je bio jedini razlog ustupanja termina Ministarstvu”.

Vezano uz održavanje ispita državne mature, iz MZO-a kažu da postoje logistički izazovi u vezi kreiranja ispita, njihove distribucije te provedbe. “U razradi su tri-četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima za sve navedene izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji”, pojašnjavaju.

Ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima i njihovim roditeljima i skrbnicima u RH uputilo novu preporuku za organizaciju nastavnog dana, a početkom travnja u škole su krenule upute po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja đaka tijekom izvođenja nastave na daljinu.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja Carneta, ističe da je poučavanje i učenje uz korištenje digitalnih vještina postala naša svakodnevica.

“U iznimno kratkom roku smo s Ministarstvom i drugim srodnim ustanovama osposobili sustav koji će moći zaprimiti veliki broj korisnika i osigurati da se nastava na daljinu održi”, istaknula je.

New Report

Close