Zeleno gospodarstvo
Zelena revolucija

Pametno rješenje za zdraviju prehranu – znate li što je?

Očuvanje hrane postalo je klimatski, ekonomski i javnozdravstveni imperativ.

Autor: Native tim PD
09. lipanj 2025. u 10:00
Metalna ambalaža može se beskonačno reciklirati, a prikupljeni metal ponovno se može koristiti za izradu novih metalnih proizvoda/Shutterstock

Svake se godine baci gotovo 2,5 milijarde tona hrane, kaže izvješće WWF-a (World Wide Fund for Nature). Kada bi se ta brojka prepolovila, mogli bismo okončati problem gladi u svijetu. Bacanje hrane ima i velik utjecaj na okoliš pa je tako odgovorno za 8-10% svih emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek. U tom kontekstu, očuvanje hrane postalo je klimatski, ekonomski i javnozdravstveni imperativ.

I krajnji korisnici, kupci, sve su osvješteniji ne samo po pitanju nutritivne važnosti hrane, nego i važnosti zaštite planeta, pa biraju proizvode koji čuvaju hranu od prebrzog kvarenja i tako daju svoj doprinos smanjenju otpada. Prehrambena industrija u isto vrijeme istražuje čišća i održivija rješenja za čuvanje hrane, gdje upotreba metalne ambalaže postaje najrelevantniji čimbenik.

Prednosti metalne ambalaže

Zašto se hrana baca? Više je razloga, a jedan je svakako taj što kupujemo previše toga što ne može dugo ostati svježe. Etilen, prirodni plin koji oslobađa voće poput jabuka, banana ili breskvi, djeluje kao sredstvo za sazrijevanje i može ubrzati kvarenje hrane. Ozon i mikrobne čestice također doprinose razgradnji hrane. Iz tog je razloga kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru jedan od načina očuvanju proizvoda. Filtriranjem plina etilena i mikroba iz zraka može se, primjerice, produljiti rok trajanja voća i povrća. Kada je riječ o kvarenju hrane, i kisik je tihi saboter koji pokreće oksidaciju te potiče rast plijesni i bakterija.

Limenka. Svima draža ambalaža

Proizvodi pakirani u limenke ne sadrže konzervanse jer su termički obrađeni. Zadržavaju se visoka kvaliteta i izvrstan okus, navode iz Podravke.

Vakuumiranje je stoga još jedan način da se hrani produlji vijek trajanja, no ono s čime se vi slažu i što je apostrofirano kao ključno na posljednjoj konferenciji “The National Food Waste” u Londonu jest činjenica da je metalna ambalaža najvažnije sredstvo borbe protiv bacanja hrane. Naime, kad bi se više proizvoda konzerviralo umjesto da se hladi ili zamrzava, otpad od hrane mogao bi se smanjiti za oko jednu milijardu litara na globalnoj razini, pokazala je studija Sveučilišta u Delaware-u. Osim toga, metalna ambalaža ima i čitav niz drugih ekoloških prednosti.

Primjerice, metalna ambalaža može se beskonačno reciklirati. Lako ju je izdvojiti iz toka otpada, a sav prikupljeni metal ponovno se može koristiti za izradu novih metalnih proizvoda. Metalna ambalaža ima najveću stopu recikliranja od svih formata ambalaže u Europi. Nadalje, proces konzerviranja, od berbe do pakiranja, relativno je energetski učinkovit, posebno u usporedbi s hladnim lancem potrebnim za svježe i smrznute proizvode.

I, ne manje važno, proces konzerviranja “zaključava” hranjive tvari i vitamine u namirnicama dok su na vrhuncu njihove zrelosti. Dakle, konzervirana hrana nudi potrošačima pogodnost proizvoda koji su zdraviji, pristupačniji i imaju duži rok trajanja od ostalih oblika hrane. Neki od najpopularnijih proizvoda na tržištu, Podravkin bolognese umak, skuša filete u biljnom ulju i smeđi grah, već se godinama pakiraju u metalnu ambalažu, odnosno limenku.

Podravka već 76 godina pakira svoje proizvode u limenke/PD

“Limenka je jedna od nekoliko vrsti ambalaže koja se koristi još od početaka Podravkine proizvodnje. Proizvodi pakirani u limenke ne sadrže konzervanse jer su termički obrađeni. Zadržavaju se visoka kvaliteta i izvrstan okus. Limenke su lako dostupne i trajne, a proizvodi brzo spremni za obrok”, navode iz Podravke neke od prednosti svojih proizvoda, napominjući kako je jedan od glavnih ciljeva Strategije održivog poslovanja Grupe Podravka do 2030. nastojanje da 100% ambalaže bude reciklabilno, povratno ili kompostabilno za sve prehrambene proizvode.

“Globalni trendovi pokazuju da smo na dobrome putu. Tržište konzervirane hrane bilježi rast, a kao glavni benefiti navode se duži rok trajanja i laka dostupnost. Također, predviđanja ukazuju kako će promjene u načinu života, prošireni distribucijski kanali i rastuća potražnja za gotovim prehrambenim proizvodima dodatno proširiti korištenje ove vrste ambalaže”, kažu u Podravki, koja u metalnoj ambalaži na tržištu ima paštete, gotova jela, mesne nareske, povrće i ribu.

2,5

milijarde tona hrane baci se svake godine

Odgovorna prehrana

“Podravka je oduvijek bila predvodnik u kreiranju prehrambenih trendova. Želimo da hrana koju jedemo bude praktična i brza za pripremu, ali i ukusna te da svojim hranjivim sastojcima bude zdraviji izbor i prati naš užurbani tempo. Svojim potrošačima želimo osigurati hranu koja brine o svemu tome, ali i zadržati prepoznatljiv okus kojem se svi uvijek rado vraćaju”, poručuju iz Podravke. Kako potrošači postaju sve svjesniji važnosti odgovorne prehrane, a industrija prihvaća održivije prakse, jasno je da limenka nije samo ambalaža već i sredstvo za oblikovanje sigurne, zdrave i održive budućnosti.

Podravka integrira održivost i u svoje marketinške aktivnosti. U izboru medija za tekuće kampanje, prioritet se daje onima s nižim ugljičnim otiskom, čime se dodatno naglašava odgovornost prema okolišu. Tako je “Limenka. Svima draža ambalaža” pravi primjer odgovorne kampanje u kojoj se naglašava svestranost limenke, koja je i brzi ručak na poslu i instant večera, ali i, za razliku od plastične ambalaže, “poligon” za kreativne ideje, jer ih je moguće pretvoriti u kreativne vaze, svijećnjake ili čaše za olovke. Inače, recikliranjem limenki (svake minute reciklira ih se čak 113.000!) uštedi se 74% energije, a onečišćenje vode manje je za 97% kad se aluminij reciklira umjesto proizvodi novi. Iako Podravka već 76 godina pakira svoje proizvode u limenke, one su i dalje primjer modernog, inovativnog i održivog pakiranja. Zato nije čudo da su – svima draža ambalaža.

* Sadržaj omogućila Podravka

Autor: Native tim PD
09. lipanj 2025. u 10:00
Podijeli članak —

New Report

Close