30 godina zajedničkog EU tržišta
Energetsko tržište

Kupnjom električne energije certificirane s jamstvom podrijetla ispunjavaju se ciljevi održivosti

ENNA Opskrba je u travnju potpisala ugovor o suradnji s Cropexom o organiziranju dražbi za prodaju jamstva podrijetla u vlasništvu ENNA Opskrbe.

PD VL native tim
28. svibanj 2023. u 22:00
Foto: PD

Energetsko tržište Europske unije u protekle tri godine prolazi turbulentno razdoblje. Ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza koja je rezultirala rekordnim cijenama električne energije i plina dovele su do donošenja niza uredbi i direktiva kojima je cilj, uz smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, zaštita potrošača, sigurnost opskrbe i poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

Zajednički napori u svladavanju energetske krize nastavak su djelovanja na uspostavi unutarnjeg energetskog tržišta koji su u Europskoj uniji započeli još devedesetih godina prošloga stoljeća. Prve direktive o liberalizaciji donesene su 1996. (za električnu energiju) i 1998. (plin).

Tijekom dvijetisućitih nastavljen je proces liberalizacije energetskog tržišta, nakon čega su industrijski i privatni potrošači u EU mogli birati svoje dobavljače plina i električne energije po tržišnim osnovama. U proteklih desetak godina direktivama i uredbama naglasak se sve više stavlja na poticanje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost.

Takva nastojanja svoj su vrhunac doživjela objavom energetskog paketa „Spremni za 55%” koji sadrži niz prijedloga s ciljem da EU smanji neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. u usporedbi s 1990. godinom.Dodatni poticaj ulaganjima u obnovljive izvore energije dali su energetska (cjenovna) kriza, odnosno ruska invazija na Ukrajinu, uslijed čega je zelena energija postala još privlačnija, jer može donijeti energetsku neovisnost, uz relativno brz povrat investicije.

Nenad Ukropina, član uprave ENNA Opskrbe, kazao je kako aktivno pripremaju nove dražbe

U takvim okolnostima, na hrvatskom energetskom tržištu nametnula se tvrtka ENNA Opskrba, koja je dio poslovnog sustava Energia naturalis. Tvrtka je u Hrvatskoj jedan od vodećih subjekata za izgradnju obnovljivih izvora energije i opskrbu poslovnih kupaca električnom energijom i prirodnim plinom. Samo u 2022. ENNA Opskrba ugovorila je s kućanstvima i poslovnim kupcima postavljanje više od 1000 solarnih elektrana, ili više od tri dnevno.

“Budućnost energetike je već određena planom o CO2 neutralnosti Europe koja treba biti realizirana do 2050. godine. Iako mi očekujemo da će u narednom srednjoročnom periodu klasični izvori energije još igrati primjetnu ulogu, obnovljivi izvori i proizvodnja na mjestu potrošnje će neminovno rasti”, poručuje Nenad Ukropina, član uprave ENNA Opskrbe.

Ta tvrtka poduzetnicima je partner za opskrbu plinom i električnom energijom, kao i za razvoj i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije za kupce sa vlastitom proizvodnjom i druga tehnološka rješenja (virtualne elektrane, baterije itd.).

U skladu s europskim smjerom poticanja „zelene“ energije, ENNA Opskrba u travnju ove godine potpisala je ugovor o suradnji s Hrvatskom burzom električne energije (CROPEX) o organiziranju dražbi za prodaju jamstva podrijetla u vlasništvu ENNA Opskrbe.

55

posto cilj je EU smanjiti neto emisije stakleničkih plinova do 2030.

Certifikati o korištenju struje iz obnovljivih izvora

Jamstvo podrijetla je elektronička isprava koja krajnjem kupcu dokazuje da je određeni udio ili količina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora energije (OIE). Jedna garancija podrijetla je ekvivalentna 1 MWh proizvedene električne energije. Izdaje se za struju proizvedenu iz postrojenja koja koriste obnovljivi izvor energije ili iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja.

Zakon o tržištu električne energije određuje da je Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) odgovoran za izdavanje jamstva podrijetla električne energije te za uspostavu i vođenje registra jamstava podrijetla. Uveden je kako bi se osigurala transparentnost sustava, praćenje podrijetla primarnog izvora električne energije i dao poticaj korištenju OIE.

Kupnjom električne energije certificirane s Jamstvom podrijetla tvrtke ili pojedinci mogu smanjiti svoje „ugljične otiske“ i ispuniti ciljeve održivosti kao i pokazati klijentima, financijskim partnerima, investitorima, potrošačima i općoj javnosti da su odgovorni prema klimi, odnosno kako ulažu u zaštitu okoliša i postizanje CO2 neutralnosti.

Prve dražbe jamstva neke tvrtke izvan sustava poticaja u Hrvatskoj održane su 17. svibnja 2023. Putem CROPEX-ove IT trgovačke platforme na dražbama su se prodavala jamstva podrijetla za ENNA Opskrbu iz postrojenja koja koriste vjetar, biomasu i bioplin. Pritom je postignuta najveća cijena jamstva podrijetla od početka organiziranja dražbi u kolovozu 2019.

“Potražnja na dražbi i postignute cijene evidentno pokazuju povećani interes europskog tržišta za jamstvima podrijetla. Aktivno pripremamo i nove dražbe koje će se održati ove godine i radujemo se nastavku suradnje s CROPEX-om”, izjavio je Nenad Ukropina, član uprave ENNA Opskrbe. I na ovom primjeru može se vidjeti važnost zajedničkog djelovanja europskog tržišta formiranog direktivama i uredbama EU-a kojima je cilj bio potaknuti ulaganja u OIE-e. Usmjeren europskim zakonodavnim okvirom, koncept održivosti može se provesti u praksu uz stručne i snažne partnere, te donijeti korist pojedincu, zajednici i u konačnici planetu.

* Sadržaj omogućila ENNA Opskrba

New Report

Close