Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Knjiga ugovora za 2023. dobrim je dijelom popunjena

Kao jedan od značajnih poslovnih rizika i izazova svakako su sve duži garantni rokovi koji traju 10 i više godina, uz obvezu davanja bankovne garancije.

Mirko Habijanec
15. prosinac 2022. u 22:00
Mirko Habijanec/Damir Spehar/PIXSELL

Planove za 2023. temeljimo na postojećim poslovnim rezultatima i tradiciji od 74 godine uspješnog poslovanja. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Radnik je ostvario prihod od 700 milijuna kuna, dok je konsolidirani prihod za Grupu Radnik dosegnuo 990 milijuna kuna.

Grupa Radnik se sastoji od više stabilnih i uspješnih društava; Radnik d.d., Radnik-Plin d.o.o., Bistra d.o.o. Hidroing d.o.o., Vodogradnja d.o.o., Hidroregulacija d.d., s ukupno više od 800 radnika. Knjiga ugovora za 2023. godinu dobrim dijelom je popunjena, te se očekuju prihodi Grupe na razini cca 140 milijuna eura.

Radnik je trenutno angažiran kao glavni izvođač radova na velikim investicijama u Hrvatskoj. Pored domaćih gradilišta, kontinuirano izvodimo betonske i AB radove, kao i tesarske te zidarske radove širom Njemačke, s kapacitetima od 80 – 120 radnika.

Ostvarenje naših očekivanja za 2023. godinu uvjetuje više čimbenika. Vjerujemo u naznake rasta potražnje za radovima na gradnji ili rekonstrukciji objekata u turizmu, a i drugih investicija u gospodarske objekte privatnog sektora. Planovi se temelje i na investicijama iz javne nabave i obnove potresom pogođenih krajeva.

Kao jedan od značajnih poslovnih rizika i izazova svakako su sve duži garantni rokovi koji traju 10 i više godina, uz obvezu davanja bankovne garancije, što dugoročno blokira značajna financijska sredstva.

Na regulatornom planu vjetar u leđa domaćem građevinarstvu dala bi šira primjena Posebnih uzanci o građenju, kontrola primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo u pogledu isplate ugovorenih plaća u svim subjektima na tržištu, te podizanja razine ravnopravne tržišne utakmice, posebno kod dodjele poslova od strane javnog sektora koji ima sve poluge da osigura poštivanje propisa bar od gospodarskih subjekata koji od javnog sektora dobivaju poslove.

Svim izazovima unatoč vjerujemo u pozitivne gospodarske trendove u graditeljstvu i uspješno poslovanje u 2023. godini.

New Report

Close