Poslovna 2022.
Zdenko Adrović

Kako će banke pridonijeti ostvarenju razvojne vizije Hrvatske do 2030.?

Potencijali za dugi razvojni ciklus u ovom desetljeću postoje, a vezani su uz EU sredstva, uvođenje eura, razvoj tržišta kapitala i bolje financijske politike.

Zdenko Adrović
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U jesen 2020. godine nitko nije mogao predvidjeti brzinu oporavka od recesije izazvane pandemijom. Godinu dana kasnije, situacija se iz temelja promijenila jer je izlazak iz recesije bio brži od očekivanja. Sada su rasprave o kratkom roku opterećene temama o inflaciji, zaoštravanju monetarne politike i o normalizaciji stopa rasta.

Kako drama COVID-19 recesije 2020. ostaje iza nas, postavlja se pitanje je li rast 2021. tek kratkoročan oporavak nakon kojeg slijedi konvergencija prema već viđenim niskim stopama rasta ili se Hrvatska nalazi na početku dugog razvojnog ciklusa? I, kakva bi mogla biti uloga banaka u njegovoj realizaciji?

Potencijali za dugi razvojni ciklus u ovom desetljeću postoje, a vezani su uz EU sredstva, uvođenje eura, razvoj tržišta kapitala i bolje financijske politike.

Zahvaljujući iznimno visokoj kapitalizaciji u uvjetima niskih kamatnih stopa, koje su dobrim dijelom već konvergirale prema razinama koje su uobičajene u slabije razvijenim zemljama europodručja, banke su spremne za novi kreditni ciklus. Također, svojom savjetodavnom ulogom aktivno podupiru razvoj tržišta kapitala i povećanje učinkovitosti pripreme aplikacija za EU projekte.

Ipak, postavlja se pitanje hoće li sve to biti dovoljno za postizanje deklariranog cilja konvergencije do 75% europskoga prosjeka do 2030.? Odgovor će zavisiti o razvojnoj temi koja leži izvan domašaja banaka i cijelog privatnog sektora: o reformama u javnom sektoru. Hoće li veliki projekti digitalizacije biti dovoljni za postizanje neophodne razine učinkovitosti javne administracije?

Što će biti s područjima odnosno javnim funkcijama čija učinkovitost ne zavisi o EU projektima, kao što je slučaj u pravosuđu, zdravstvenom i mirovinskom sustavu?

Samo bitan institucionalni napredak na području vladavine prava i prilagođavanja demografskim promjenama starenja stanovništva ima potencijala za osiguravanje dugoročnog približavanja prosječnoj razini razvoja Europske unije, u čemu su banke spremne odigrati svoju aktivnu ulogu.

Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka

New Report

Close