Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Još snažnija ulaganja koči problem koncesija

Ove je godine u ACI marine diljem naše obale uloženo gotovo 52 milijuna kuna.

Kristijan Pavić
15. prosinac 2022. u 22:00
Kristijan Pavić/PD

Unatoč svim izazovima, ACI uspješno privodi kraju još jednu godinu obilježenu značajnim rastom prihoda, štoviše najvećim prihodima ostvarenim u gotovo 40 godina svoje povijesti.

Poslovni prihodi u trećem kvartalu ove godine porasli su 18% u usporedbi s istim lanjskim razdobljem – i to po svim vrstama usluga, a sve zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni. Dio rasta pripisujemo i našoj politici prodajnih cijena, kojima su najvećim dijelom uspješno kompenzirani negativni utjecaji poskupljenja energenata i ostalih troškova. I situacija vezana za pandemiju postupno se normalizirala tijekom ove godine da bismo se u trećem kvartalu praktično vratili na “staro normalno”.

Ipak, ako se na nešto posebno želimo osvrnuti i u ovoj i u prethodnim poslovnim godinama, to je ulaganje u kvalitetu, odnosno stalna ulaganja u naš sustav – koji je naposljetku najveći na Mediteranu. Ove je godine u ACI marine diljem naše obale uloženo gotovo 52 milijuna kuna. Za daljnja strateška ulaganja postoje potreba, volja i financijska sredstva, no u realizaciji nas koči problem produljenja koncesija.

Naime, sva su daljnja ulaganja za nas neisplativa dok se taj problem ne riješi. U nadolazećem razdoblju bit ćemo usredotočeni na zadržavanje radnih mjesta i osiguravanje što boljih uvjeta za zaposlenike. Izvrsni rezultati tijekom sezone omogućili su nam dodjeljivanje jednokratne nagrade te jednokratna povećanja plaća tijekom srpnja, kolovoza, rujna i listopada za sve naše radnike.

U tijeku su i pregovori sa sindikatima oko povećanja prava radnika, odnosno usklađenja plaća s trendovima na tržištu i trenutnim inflatornim pritiscima, a sve uz zadržavanje financijske stabilnosti Društva. Do kraja godine očekujemo stabilne prihode, blagi rast troškova uslijed situacije na tržištu, uz nastavak prioritetnih ulaganja te rad na rješavanju strateških pitanja, posebice vezano za produljenje koncesija.

Od iduće sezone očekujemo nastavak pozitivnih rezultata, što ćemo nastojati ostvariti dodatnim podizanjem kvalitete usluge. Ipak, ponavljam, koči nas pitanje koncesija – pitanje na koje moramo što prije pronaći odgovor tj. rješenje koje će osigurati nastavak ovog obećavajućeg rasta konkurentnosti naše zemlje na temeljima nautičkog turizma.

Naravno, globalni izazovi su i dalje prisutni, stoga u sezonu ulazimo oprezno i uz poseban fokus na najavljeni daljnji rast inflacije.

New Report

Close