VIDEO: Ivan Anušić: Budućnost Slavonije je i u ekološkoj proizvodnji

Autor: Marta Duić , 16. ožujak 2021. u 12:01
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Slavonija je bitna zbog proizvodnje hrane i to smo vidjeli u početku ožujka kada nas je dočekao lockdown.’

U suradnji s Hrvatskom zajednicom županija Poslovni dnevnik odlučio je ove godine vidjeti kako županije stoje nakon pandemijske godine, što je sve napravljeno, a prvi sugovornik među mnogima bio je Ivan Anušić, župan osječko baranjske županije.

˝Stanje nije idealno, veliki projekti za koje smo osigurali sredstva su usporeni i nije realizacija krenula onom dinamikom kako smo mi to planirali. Ipak, našli smo sekundarne načine financiranja i započeli s njima, no pandemija je ostavila traga na nama kao i na cijelom svijetu˝, kaže Anušić.

Županija je, kaže Anušić, tražila balans između gospodarstva i zdravlja i željeli su da u datim uvjetima barem dio gospodarstva ipak funkcionira. Iako veliki gospodarski sustavi koji drže njihov kraj nisu zakinuti, zakinuti su svakako bili ugostitelji.

˝Slavonija je bitna zbog proizvodnje hrane i to smo vidjeli u početku ožujka kada nas je dočekao lockdown. Tada smo došli do zaključka da proizvodnja hrane mora biti samodostatna za nas koji živimo u Hrvatskoj, a kasnije da te proizvode moramo plasirati i na vanjska tržišta. Upravo to mora biti prioritet naše Vlade˝, smatra Anušić.

Kada su čuli da Meggle odlazi, kaže Anušić, morali su hitno djelovati. ˝Previše toga je politika u ovom dijelu Hrvatske pustila da ode niz vodu, možda Osijek nije bio naš najveći grad, ali je imao najveću industriju. Gašenjem Megglea ne samo da smo gubili radna mjesta već i tradiciju i drago nam je da smo uspjeli dogovoriti sve s Beljem. Nažalost, za šećeranu nije bilo toliko sreće˝, objašnjava Anušić te napominje kako budućnost Slavonije treba biti poljoprivreda.

Kako tvrdi, Slavonija ne može graditi budućnost na turizmu iako se intenzivno radi na kontinentalnom turizmu, to je područje stvoreno za poljoprivrednu proizvodnju, a budućnost Slavonije Anušić vidi i u ekološkoj proizvodnji. Krenula je izgradnja Distribucijskog centar za voće i povrće, a u pitanju je projekt vrijedan 101 milijun kuna koji će obuhvatiti male poljoprivredne proizvođače i oni će sve što rade tamo moći skladištiti, sušiti, pakirati, sortirati i stvarati dodane proizvode od svog rada.

˝Poraz svake Vlade je to što mladi odlaze trbuhom za kruhom. Slavonija je dugo godina komunicirala negativnu priču, a komunicirali su je oni koji su je takvom napravili. Nama ne treba posebna pomoć, nama samo treba dati da razvijamo naše resurse i da ti resursi budu u našim rukama. Percepcija se polako mijenja, sredstva iz EU su tu i za nas i imamo šanse da se i mi dižemo kao i ostali Hrvatski gradovi i gradimo priču. Projekte koje smo započeli moramo završiti, teški su nekoliko milijardi kuna i povjerenje birača ću opravdati opet kao i prošli put˝, poručuje Anušić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slavonija je puna mladih ljudi koji imaju visak kapitala koji mogu ulagati u poljoprivredu koja je poznata po brzom povratu ulaganja. Uglavnom, Anusic potpuno nove demografske podatke i nove teorije o strukturnim reformama.

New Report

Close