Smart Industry
Smart industry

IT poduzetnici regije otkrivaju kako kompanije u okruženju prihvaćaju digitalizaciju

Digitalizacija se definitivno premalo koristi u poduzećima u regiji, posebno u malim i srednjim kompanijama, ističu sudionici konferencije Smart industry Poslovnog dnevnika. Poseban je problem vodstvo, odnosno menadžement koji još uvijek ne prepoznaje koristi koje nosi tehnologija

Josipa Ban
12. listopad 2023. u 18:18
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gdje su države regije po pitanju digitalizacije i primjene pametnih industrija otkrili su poduzetnici iz Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije na konferenciji Smart industry Poslovnog dnevnika.

Branimir Bukilić, osnivač i direktor Data Designa, kompanije koja je lider u Crnoj Gori u području e-commerce rješenja i poslovnih informacijskih sustava, veliki problem u većoj digitalizaciji poduzeća u Crnoj Gori, ali i regiji, vidi u menadžmentu. Vodstvo kompanija još uvijek, kaže, slabo koristi IT rješenja u donošenju odluka.

“Oni se bave likvidnošću i preživljavanjem”, kaže Bukilić. Takva IT rješenja, odnosno nekoliko softverskih alata, razvila je tvrtka Data Design, a upravo su ona, ističe Bukilić uspjela transformirati poslovanje mnogih malih i srednjih poduzeća. Bukilić ističe i da posebno mikro i mala poduzeća, a koja čine više od 90% tvrtki na Balkanu, nisu na dovoljnoj razini digitalne zrelosti.

Što se investicijskog okruženja tiče osnivač i direktor Data Designa ističe da se situacija po tom pitanju u Crnoj Gori posljednjih godina znatno promijenila na bolje. Najviše je tome doprinio, rekao je na konferenciji Smart industry, Zakon o poticanju istraživanja i inovacija donesen 2020.

“Taj je zakon osnažio IT industriju u Crnoj Gori jer joj omogućuje određene financijske i porezne olakšice, posebno za razvoj novih proizvoda”, ističe.

I IT kompanije u Crnoj Gori, kao i one u Hrvatskoj, muku muče s radnom snagom, ali i njezinom kvalitetom. No, navodi direktor Data Designa, IT kompanije koje imaju svoje proizvode, za razliku od uslužnih informatičkih kompanija, daleko se bolje nose s ovim problemom. Problemu kompanije u Crnoj Gori pokušavaju doskočiti kroz ICT klaster Cortex u koji su se okupile i u sklopu kojega omogućuju edukacijske programe za srednjoškolce i studente, otkrio je Bukilić.

Mihajlo Evrosimovski, direktor Business Excellence Solutions, kompanije iz Sjeverne Makedonije koja je razvila softversko rješenje BEST za implementaciju međunarodnih standarda, kaže da mu je komercijalizacija najveći problem s kojim se susreće u poslovanju. Tvrtke u regiji, dakle, tek trebaju shvatiti da im digitalna rješenja donose bolju produktivnost poslovanja.

Investicijsko okruženje u Sjevernoj Makedoniji, kaže Evrosimovski, bitno je popravio državni fond za inovacije osnovan prije deset godina, a koji financira napredne i inovativne projekte. Fond funkcionira kao program lojalnosti, a tvrtke fondu plaća određeni postotak pet godina.

Daniel Šimić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika, A1 Hrvatske, govorio je o ulozi telekomunikacijskih operatera u procesu digitalizacije društva i kompanija. “Digitalizacija počinje s teleoperaterima čija je infrastruktura ključ primjene novih tehnologija”, rekao je Šimić.

Teleoperateri stoga ulažu ogroman kapital u infrastrukturu, a ona, ističe Šimić, služi kao platforma između korisnika i industrije. Osim toga, upravo telekomunikacijske kompanije omogućuju industriji primjenu novih digitalnih rješenja.

“Upravo im mi dajemo provjerenost, sigurnost i standardizaciju u digitalizaciji i primjeni pametnih rješenja”, rekao je Šimić, čija kompanija, A1 Hrvatska ima brojne reference u raznim industrijama, pa tako i u turističkoj. Turistički, odnosno hospitality sektor, naveo je Šimić, ima fantastične primjere što se digitalizacije tiče. “Hospitality industrija, pa i male kompanije, razumiju da pametno postaje minimum koji gosti očekuju”, ističe Šimić dodajući da je u primjeni svih pametnih rješenja A1 partner industriji i korisnicima.

New Report

Close