Poslovna 2022.
Damir Zorić

Iduća je godina prijelomna, o nama samima će ovisiti s kakvim posljedicama

No, 2022. zaista će biti nova i drukčija. Bit će to prva značajna godina za implementaciju ogromnih iznosa EU sredst…
Damir Zorić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Sandra ŠimunoviĆ/PIXSELL

Ljudi u vremenu prijelaza uvijek vole na poseban način ispraćati odlazeće i najavljivati dolazeće razdoblje. Prijelazi se obilježavaju obredima, svečanostima, važnim odlukama, ocjenama staroga i najavama novoga. Iz godine u godinu pišu se najave i očekivanja nove poslovne godine. Na nadležnim mjestima donose se odluke u zaključivanju godine u odlasku te planovi i najave za nadolazeću. Ništa nova, reklo bi se.

No, 2022. zaista će biti nova i drukčija. Bit će to prva značajna godina za implementaciju ogromnih iznosa EU sredstava. Ove, 2021. svi zajedno, svatko na svoj način i prema svojim viđenjima i potrebama, trudili smo se obznaniti i osvijestiti veličinu i važnost iznosa koji su ugovoreni i na raspolaganju su Hrvatskoj. Složili smo se da se radi i povijesnoj prilici generacije da tim europskim sredstvima Hrvatsku preporodimo i usmjerimo na trag ostvarenja ciljeva zadanih Nacionalnom razvojnom strategijom kojom u idućih 10 godina Hrvatsku namjeravamo izgraditi kao zemlju europskoga prosjeka.

Manje smo, međutim, bili složni kako to i napraviti. No, uz društveno slaganje oko ciljeva i načina kako ih postizati, čak i s manjim sredstvima postići ćemo više nego u neslozi s više sredstava. Jedini siguran rezultat u neslozi jest upropaštavanje dragocjenih sredstava i teško ponovljivih prilika. Stoga je 2022. važna za hrvatsko društvo u smislu šire društvene zauzetosti, rasprava i dogovora.

Ključna je zadaća rukovoditelja postavljati ciljeve pred one koje vodi. Ciljevi moraju biti objašnjivi, sagledivi i moraju biti i ostvarivi. Nerealni i teško dostižni ciljevi demotiviraju. Drugi važan zadatak rukovođenja jest periodična kritička evaluacija ostvarenog, mjerenje učinaka i dogovor o eventualnim prepravcima plana u hodu. U toj kritičkoj evaluaciji nismo i nećemo biti sami.

I uplatitelji sredstava, europski financijski i administrativni mehanizmi ocjenjivat će naše izvršavanje domaćih zadaća.

Nažalost, o njima se nedovoljno i ne naročito argumentirano govori. Riječ je o reformama. One su bitan uvjet za svaki od ugovorenih europskih financijskih programa. Bez reformskih zahvata dotok novca će biti ograničen, dapače i obustavljen. Očekuju nas brojne i sveobuhvatne reforme. Zdravstvo, teritorijalno administrativni ustroj, uprava i pravosuđe, područja su u kojima se mnogo toga mora mijenjati.

Za promjene nije dovoljna samo volja državne vlasti, iako je izrazito važna i nužna. Potrebno je sudjelovanje svih društvenih čimbenika, poslovne i akademske zajednice, ustanova civilnoga društva, medija. Ako se u tom smislu uspijemo angažirati na ostvarenju nacionalno prioritetnih zadataka onda 2022. može biti uspješna. Bez toga može biti godina razočarenja.

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

New Report

Close