Poslovna 2021.
Isplate nakon potresa

I ova kriza će proći, ali neke promjene ostaju trajne

Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianza.
Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: PD

Pandemija Covida-19 ove nam je godine donijela globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu s razinama neizvjesnosti i nestabilnosti koje nitko nije predvidio. U kratkom roku morali smo se prilagoditi novim načinima poslovanja i življenja. Stvari koje su do jučer bile nezamislive, postale su dio rutine. Digitalizacija se globalno preko noći ubrzala, a rad od kuće i online komuniciranje su nova normala. Krizne okolnosti nisu nikoga zaobišle, pa ni industriju osiguranja, jer izravno ovisimo o ekonomskim kretanjima. Iako je Hrvatska imala solidnu turističku sezonu, putovanja su praktički zamrla, a s njima i potražnja putnih osiguranja, pad prodaje automobila povlači za sobom i pad prodaje auto osiguranja, dok ekonomska nesigurnost negativno utječe na životna osiguranja. Ipak, hrvatskim osiguravateljima godinu je obilježio zagrebački potres s posljedicama koje će se sanirati godinama. Allianz je reagirao brzo i usprkos izvanrednim okolnostima u maksimalno kratkim rokovima rješavao isplate šteta, a adekvatno osiguranje imovine potvrdilo se kao pametna odluka koja značajno olakšava financijski zahtjevu situaciju sanacija šteta. Logično, sada bilježimo povećani interes za osiguranje imovine u kojem inače značajno zaostajemo za većinom europskih zemalja. Nadam se da takav trend neće biti tek kratkoročan. Zahvaljujući kvalitetnoj likvidnosti i snažnoj solventnoj poziciji te činjenici da smo dio velike i snažne Allianz grupe, Allianz Hrvatska je i u kriznim uvjetima sačuvao i stabilnost i uspješno amortizirao negativne efekte na poslovanje. S više izazova suočeni smo u Sloveniji koja provodi veće restrikcije od Hrvatske, ali i dalje ostaje u našem strateškom fokusu.

Osiguranje je uvijek okrenuto budućnosti i zato uz kratkoročne prilagodbe ubrzano radimo i za vrijeme nakon krize. U 2021. nastavak digitalizacije je apsolutni imperativ, kao i daljnji rad na simplifikaciji proizvoda. Koraci koje smo tu već napravili s pojednostavljenjem osiguranja imovine i automobila u praksi su se potvrdili kao dobar smjer.

Pred nama je još jedna izazovna godina. Kombinacija veličine tržišta, aktualne razine troškova poslovanja, niskih kamatnih stopa na ulaganja i čekanja na konačno rješenje zdravstvene krize, traže još veću fokusiranost i učinkovitost u svim segmentima poslovanja. I to ne samo u sljedećoj, već i u nekoliko narednih godina, jer je izvjesno da oporavak od ove krize i povratak na razine ekonomske aktivnosti koje smo imali prije nje neće biti trenutačan.

New Report

Close