Magazin Poslovna 2023
VAŽNA GODINA

Hrvatsko gospodarstvo očekuje bolji ekonomski rast od okruženja

Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Ivan Vlaho
16. siječanj 2023. u 09:17
Ivan Vlaho, predsjednik uprave Zagrebacke banke/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kraj godine dočekujemo suočeni s posljedicama rata u Ukrajini, visokim cijenama energenata, rastućom inflacijom i rastom referentnih kamatnih stopa, no spremno gledamo prema 2023. godini, koja je iznimno važna za cijelu Hrvatsku.

Hrvatska postaje punopravna članica eurozone schengenskog područja. Cijelu smo tekuću godinu bili fokusirani na projekt uvođenja eura, koji je prioritet kako za našu banku, tako i za ostale financijske institucije u Hrvatskoj, a u 2023. pred nama je važna uloga u bezbolnom operativnom uvođenju eura u lokalno gospodarstvo. Kratkoročna makroekonomska perspektiva je poprilično izazovna.

U osnovnom scenariju očekuje se da europsko gospodarstvo prođe kroz tehničku recesiju u aktualnom i sljedećem tromjesečju, kroz zimu, te da blagi oporavak od recesije započne u drugom tromjesečju 2023., ako se ne pogorša geopolitičko okruženje, zatim situacija na tržištu energenata, te ne riješe aktualni problemi u proizvodnim i dobavnim lancima. Na izglede za recesiju značajno utječu i najveće središnje banke, koje u hrvanju s visokom inflacijom i inflacijskim očekivanjima zaoštravaju svoju monetarnu politiku, trenutno prvenstveno kroz podizanje kamatnih stopa.

I Hrvatsku očekuje godina vidljivo sporijeg ekonomskog rasta u takvom okruženju. Visoka inflacija utječe na dohodak i sentiment potrošača, dvojbene odluke oko dodatnih poreznih nameta u izazovnom poslovnom razdoblju na sentiment investitora, a niski rast ili stagnacija u europodručju i kod naših susjeda u središnjoj i istočnoj Europi utječu na inozemnu potražnju.

Za hrvatsko gospodarstvo postoji velika mogućnost da se i u takvom okruženju ostvari nešto bolji ekonomski rast od okruženja, zbog investicija financiranih izdašnim alokacijama EU instrumenata, čije bi povlačenje u 2023. moglo biti na rekordnim razinama, mjereno relativnim udjelom u BDP-u.

Kao vodeća banka na hrvatskom tržištu i sljedeće godine bit ćemo fokusirani u kreiranju rješenja skrojene prema potrebama klijenata, pri čemu nam je cilj razvijati nove i najbolje proizvode i usluge. Prioriteti su ulaganja u digitalnu tehnologiju i podatke kako bi se stvorilo jednostavniju, a time i personaliziraniju uslugu za klijente, te učinkovitiju banku kako za klijente, tako i za zaposlenike.

Visoko na listi prioriteta ostaje održivost – vodeći primjerom u poslovanju, pomažući klijentima kroz pravednu i održivu tranziciju i doprinoseći boljem društvu.

New Report

Close