Business Luxury Book
Promo

HPB: Povijesni uspjesi banke i predanost napretku Hrvatske

Nakon ulaska u Top 5 banaka HPB je još spremnija nastaviti razvoj i podržavati građane i gospodarstvo

Promo
20. svibanj 2024. u 22:02
FOTO: Promo

Hrvatska poštanska banka (HPB) jedna je od najvažnijih kreditnih institucija u Hrvatskoj. Naglašenom posvećenosti klijentima i zaposlenicima, agilnim pristupom razvoju bankarskog tržišta te  implementacijom ESG čimbenika u poslovne procese, Banka postiže pozitivne trendove rasta i jača temelje vlastite, ali i stabilnosti hrvatskog gospodarstva.

Poslovna postignuća i uspjehe Banka je okrunila ulaskom u Top 5 banaka u Hrvatskoj prema rezultatima za 2023. te je započela novu fazu razvoja u 2024. još predanija potrebama građana i gospodarstva.

HPB se ističe važnim iskoracima i jedinstvenim projektima na hrvatskom bankarskom tržištu. Jedan od njih je strateška suradnja s Hrvatskom poštom temeljem koje je stvorena najveća poslovna mreža bankarskih usluga u Hrvatskoj. Za domaće tržište je posebno značajno HPB-ovo preuzimanje Sberbanke, čime je osigurana stabilnost bankarskog sektora u trenucima neizvjesnosti u proljeće 2022.

Banka je u listopadu 2023. prva značajno povećala kamatne stope na štednju građana, što je u razdoblju od šest mjeseci, do ožujka 2024. rezultiralo s više od 1,3 milijarde eura depozita te je doprinijela suzbijanju inflacije u Hrvatskoj. Početkom 2024. HPB je uvođenjem iznimno povoljnih kamatnih stopa na gotovinske nenamjenske kredite nanovo potaknula razvoj tržišta pokazujući, kako je važno biti pouzdana banka koja razumije potrebe klijenata, prilagođava se te je spremna ponuditi nova i kvalitetnija rješenja.  

Svjesna uloge u gospodarstvu, HPB potiče razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća s posebnom pažnjom na IT i turistički sektor, prehrambenu industriju, obnovljive izvore energije, maloprodajne lance i proizvodne industrije usmjerene prema održivom razvoju i novim zapošljavanjima.

Banci je 2021. dodijeljena nagrada HANFA-e za najbolje korporativno upravljanje u segmentu Službenog tržišta Zagrebačke burze, u 2022. je dobila nagradu Zagrebačke burze za Dionicu s najvećim porastom prometa, a 2023. nagradu za Dionicu s najvećim porastom cijene te PwC Priznanje za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti.  

Odgovorno i održivo poslovanje

Implementacijom ESG čimbenika u poslovanje, Banka ostvaruje održivost kroz zaštitu okoliša, socijalnu pravdu i ekonomsku stabilnost. Usvajanjem ESG politike započeo je proces uključivanja ESG rizika u politike rizika i u kreditni proces te je pokrenuta evaluacija portfelja proizvoda. Provedena je i prva procjena prihvatljivosti djelatnosti portfelja u skladu s Uredbom o taksonomiji te su identificirani fizički i tranzicijski rizici.

Banka je usvojila Klimatsku strategiju do 2050. i Tranzicijski plan do 2030. Doprinos održivosti podrazumijeva i prilagodbu poslovnih procesa i ispunjenje regulatornih zahtjeva. Povezivanje s drugim institucijama i inicijativama način je za brže promjene, uspješnije održivo poduzetništvo i zdraviji okoliš, a HPB se s tim motivom pridružila HR PSOR-u i UNEP FI inicijativi te je kao prva banka u Hrvatskoj potpisala UN-ova Načela za odgovorno bankarstvo (PRB). 

Usmjerenost na održivo poslovanje potiče inovacije u HPB-ovim proizvodima, uslugama i procesima u skladu s ESG principima, a HRIO nagrada u kategoriji Upravljanje okolišem 2023. potvrda je  izvrsnosti u očuvanju okoliša.  

Programom „Volontiramo za Hrvatsku“ HPB-ovi zaposlenici od 2021. organizirano volontiraju u domovima za djecu i domovima za starije, pučkim kuhinjama, udrugama za zbrinjavanje životinja, u pošumljavanju i uređenju okoliša. Potvrda HPB-ove društvene uloge je i posebno priznanje Volonterskog centra Zagreb u kategoriji Poslovni sektor iz edicije Volonterskog Oskara. Banka provodi i program ‘HPB za financijsku pismenost’ za poduzetnike, građane, djecu i mlade, a kroz institucionalne suradnje podržava brojne projekte te je u 2023. naglasak bio na suradnji sa Zakladom Hrvatska za djecu u sklopu kampanje ’15 ti je godina već’ i Konferenciji financijske pismenosti Toni Milun 2.0.

Briga za zaposlenike

Banka se iznimno brine za zaposlenike te joj je sedmu godinu zaredom, dodijeljen certifikat Employer Partner. Povećanje materijalnih prava zaposlenika, edukacije i podrška talentima i cjeloživotnom učenju uz stalno unaprjeđenje organizacijske kulture osiguravaju joj zavidno mjesto među poželjnim poslodavcima.

Uspješnom prilagodbom tržišnim izazovima i prilikama za rast i razvoj te izvrsnim poslovnim rezultatima, snažna i ambiciozna HPB motivirana je i dalje stvarati uvjete za bolji život u Hrvatskoj.

New Report

Close