Poslovna 2022.
Mladen Jakopović

Godina proizvodnih investicija i jačanja domaćeg agrara

Ako razvijene zemlje očekuju padove u proizvodnji koji su veći od 10 posto, onda mi možemo očekivati i više od toga.

Mladen Jakopović
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Emica ElveĐi/PIXSELL

Poremećaji na globalnom tržištu hrane očito će se nastaviti i u 2022. godini, a hrvatska poljoprivredna politika mora pronaći odgovore i mjere kako spasiti stočarski sektor koji je sada na najvećem udaru.

Pred nama su velike promjene u poljoprivredi kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku i kroz našu Strategiju i strateški plan, pa moramo učiniti sve da 2022. bude godina početka velikih ulaganja u proizvodne investicije, olakšavanje investicija u električnu energiju na farmama, te iskorištavanje ogromnih EU novaca za podizanje proizvodnje i produktivnost.

Promjene na globalnom tržištu pokazale su da su lanci dobave nestabilni i da trebamo imati više domaće hrane i biti usmjereni na smanjivanje uvoza. Moramo imati snažniju prehrambenu suverenost.

Ambiciozne strategije EU za poljoprivredu nemaju lošu namjeru, ali treba biti svjestan okolnosti u kojima ista nastaje i da se situacija na tržištu hrane iz dana u dan drastično pogoršava. Postavlja se pitanje hoće li EU, koja je do sada bila izvoznik povećati uvoz te što će se dogoditi sa zemljama poput RH koja ima nisku potrošačku moć, loš prijenos znanja, nesređeno pitanje poljoprivrednog zemljišta te neuređeno tržište.

Ako razvijene zemlje očekuju padove u proizvodnji koji su veći od 10 posto, onda mi možemo očekivati i više od toga. Ako se smanji proizvodnja u EU tada će se uvoz poljoprivrednih sirovina značajno povećati, pa će EU ovisiti o uvozu kako bi prehranila svoje stanovništvo.

To predstavlja politički rizik za sigurnost hrane za europske potrošače. Svi akteri u poljoprivredno-prehrambenom lancu svjesni su ekoloških i klimatskih izazova s kojima se danas suočavamo, a europski proizvođači vjeruju da će uz inovacije i odgovarajuću potporu poljoprivredne politike EU, poljoprivrednici nastaviti proizvoditi na još održiviji način.

Mi u HPK smatramo kako je i u Hrvatskoj potrebno snažnije govoriti o rješenjima, moramo imati zajedničko razumijevanje izazova s ​​kojima se suočavamo u ostvarivanju ciljeva strategije „Od polja do stola“. A upravo će nove EU strategije za poljoprivredu biti u fokusu svega što će se dešavati i u hrvatskoj poljoprivredi u 2022. godini.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

New Report

Close