Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Brza reakcija

Financijski sektor donirao bolnicama gotovo 14 milijuna kuna

Uz problem sa samom epidemijom, velike probleme bolnicama donio je i zagrebački potres pa su donacije itekako korisne.

Tomislav Pili
10. svibanj 2020. u 22:00
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Domaći financijski sektor nije ostao neosjetljiv na potrebe bolnica koje su na prvoj crti obrane od pandemije koronavirusa, dodatno pogođene i potresom u Zagrebu, pa je u posljednja dva mjeseca donirao zdravstvenom sustavu gotovo 14 milijuna kuna.

Najviše tog novca donirale su banke, nešto više od 12 milijuna kuna. Među njima prednjači Privredna banka Zagreb (PBZ) koja je do sada donirala 4,9 milijuna kuna.

Kako tvrde u toj banci, u sklopu aktivnosti i inicijativa iz segmenta društveno odgovornog poslovanja, i u u skladu s vrijednostima Intesa Sanpaolo Grupe, PBZ nastavlja s donacijama usmjerenima prema zdravstvenim ustanovama za pomoć u suzbijanju pandemije koronavirusa (COVID-19) i liječenju oboljelih sugrađana, kao i sanaciji posljedica razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb i okolicu.

Nakon inicijalne donacije od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” početkom veljače ove godine koja će omogućiti nabavku suvremene medicinske opreme za Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, PBZ grupa donirala je dodatni iznos od 3,5 milijuna kuna kojim je obuhvaćeno sedam bolnica u Zagrebu te je svakoj donirano po 500.000 kuna.

Financijska ‘injekcija’

To su: Klinička bolnica “Sveti Duh”, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinička bolnica Dubrava, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Klinička bolnica Merkur i Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za ženske bolesti i porode. Uz navedeno, PBZ je donirao i 400.000 kuna Općoj bolnici Pula.

“Spomenute donacije dio su nastojanja PBZ-a i cijele Intesa Sanpaolo Grupe da se u ovim izvanrednim okolnostima pomogne zdravstvenim ustanovama i široj zajednici u kojoj poslujemo u suzbijanju COVID-19 pandemije i liječenju oboljelih građana te je Intesa Sanpaolo Grupa donirala značajna sredstva zdravstvenom sustavu”, poručili su iz PBZ-a.

5500

paketa s osnovnim namirnicama donirali su zaposlenici Zabe Crvenom križu, a ta je banka dala i 1,3 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama

Uz navedeno, za podsjetiti je i na jedinstveni humanitarni projekt PBZ grupe “Činim dobro svaki dan”, kojim već više od deset godina pomaže zajednici, dodaju iz te banke. “Projekt je pokrenut još 2008. godine kako bi  kontinuirano i dugoročno pomagali zajednici, izdvajajući za svaku transakciju napravljenu Visa karticom sa srcem po jednu kunu bez dodatnog troška za korisnike kartice. Za projekt ‘Činim dobro svaki dan’ PBZ grupa je do sada prikupila više od 19 milijuna kuna te je ukupno realizirala 48 donacija bolnicama i domovima socijalne skrbi diljem Hrvatske”, naglašavaju iz PBZ-a.

Paketi za socijalno ugrožene

Najveća banka u zemlji, Zagrebačka, objavila je krajem travnja da su njezini zaposlenici, uz podršku Zaklade UniCredit, osigurali 380.000 kuna donacije za Hrvatski Crveni križ namijenjene kupnji i distribuciji paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane i kućanstva, a njima se pridružila i Zagrebačka banka s dodatnih milijun kuna donacije. Donacija zaposlenika, Zaklade UniCredit i Zagrebačke banke iskoristit će se za pripremu paketa hrane s osnovnim prehrambenim namirnicama (brašno, sol, ulje, šećer, tjestenina, riža, juhe, marmelade, riblje i mesne konzerve), dostatnim za prehranu dviju osoba u razdoblju od dva tjedna, priopćila je Zaba. Vrijednost paketa je 250 kuna, a njih više od 5500 distribuirat će se korisnicima socijalne pomoći i pučkih kuhinja, starijima i nemoćnima, obiteljima s više djece i niskim primanjima.

3,5

milijuna kuna izdvojio je PBZ za donaciju kojom je obuhvaćeno sedam bolnica u Zagrebu te je svaka pripila po 500.000 kuna

Zaba je i krajem ožujka donirala 1,3 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom. Dvije donacije od 500.000 kuna Zaba je usmjerila Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava, primarnom respiratornom centru za pacijente s težim oblicima zaraze koronavirusom.

Također, Klinici za dječje bolesti Zagreb koja je značajno oštećena tijekom potresa donirano je 300.000 kuna za nabavku medicinske opreme te saniranje štete.

I Erste banka donijela je početkom travnja odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme. Dodatno, kartična kuća Erste Card Club odlučila je donirati 300.000 kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, kao pomoć u sanaciji materijalne štete uzrokovane potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine. Kako bi olakšao rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u naporima suzbijanja epidemije COVID-19, Erste Card Club pokrenuo je krajem travnja i akciju s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku potrošnog materijala potrebnog za uzimanje brisova koji služe pri testiranju stanovništva na prisutnost virusa.

Sredstva se prikupljaju na način da će ECC za svaku online kupnju učinjenu do 30. travnja Diners Club karticom, Nastavnom zavodu donirati 1 kunu. Raiffesen banka donirala je početkom travnja 525.000 kuna Klubu roditelja nedonoščadi Palčići za nabavu medicinskih uređaja potrebnih za razvoj i život prijevremeno rođene djece.

Revitalizacija Petrove

Kako su priopćili, banka se odlučila uključiti i pružiti podršku projektu “Vratimo Palčiće u Petrovu” koji će prijevremeno rođenoj djeci – upravo nabavom medicinskih uređaja i opremanjem posebnog dijela Petrove bolnice koji je teško stradao u potresu – pružiti snažan početak za njihov daljini razvoj. Već tri dana nakon potresa u Zagrebu OTP banka donirala je po 750.000 kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara.

1

milijun kuna donirala je Erste banka početkom travnja Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, za nabavku medicinske opreme

Početkom travnja banka je donirala dodatnih 1,4 milijuna kuna bolnicama u raznim krajevima Hrvatske, za pomoć u suočavanju s izvanrednim mjerama u borbi protiv koronavirusa. Donacijom od po 200.000 kuna općim bolnicama u Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Sisku i Puli nastoji se pomoći svim zdravstvenim djelatnicima i bolnicama u nabavci nužnih materijala i opreme, priopćila je tada banka. Bolnice će sredstva iskoristiti za nabavku respiratora, zaštitne opreme, kreveta i svega ostalog što im je trenutno najvažnije i najhitnije za nastavak njihovog rada u zaštiti našeg zdravlja.

Dodatno, banka u svom programu vjernosti OTPetici omogućuje klijentima da svojim prikupljenim bodovima doniraju bolnice u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Puli, Sisku i Osijeku. Među osiguravateljnom branšom za donaciju se prošlog tjedna odlučio Generali. Hrvatska podružnica talijanskog osiguravateljnog diva donirala je 150.000 eura u protuvrijednosti u kunama Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Kako je priopćio tim povodom Generali, novac iz donacije HZJZ će iskoristiti za sanaciju svoje zgrade u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu, stradale uslijed razornog potresa, kao i za podržavanje daljnjih napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.

Izvanredni fond

Valja istaknuti kako je donatorska inicijativa dio Izvanrednog međunarodnog fonda, iznosa do 100 milijuna eura, koji je osnovala Generali Grupa s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Fond je dostupan u zemljama u kojima Generali djeluje, s ciljem pružanja trenutne pomoći u ovoj brzorazvijajućoj krizi, a srednjoročno je namijenjen podršci naporima ekonomskog oporavka u zemljama pogođenima pandemijom.

U vezi toga iz Generali osiguranja su pojasnili kako je financiranje iz tog fonda usmjereno na situacije u kojima Generali grupa može izvršiti značajan izravan utjecaj. “U Hrvatskoj smo identificirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao primatelja donacije jer se bori protiv COVID-19 na nacionalnoj razini, ujedno pretrpivši i potres”, istaknuli su iz tog osiguravatelja.

Društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinsko osiguravajuće društvo donirali su krajem travnja Kliničkom bolničkom centru Zagreb 500.000 kuna za sanaciju posljedica razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Donacija je namijenjena primarno obnovi Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, objavili su “mirovinci”.

New Report

Close