Europski Green Deal u PPD-u vide novom prilikom za plin u tranziciji prema obnovljivim izvorima energije

Autor: PD VL native tim , 29. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

PPD ima osigurane transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za energetski i logistički sektor, 2020. je bila godina globalnih izazova. 2020. ostat će zapamćena kao godina u kojoj je cijena nafte pala ispod 30 USD/bbl, a cijene plina na spot tržištu tijekom ljeta doživjele su svoje povijesne minimume.

Izrazita volatilnost cijena plina otvorila je prilike ali i donijela izazove kako za kupce tako i za trgovce i opskrbljivače plinom. Nikada do sada nije bilo toliko važno brzo reagirati na promjene na tržištu. Uz takvo dinamično stanje na europskom tržištu plina, Republiku Hrvatsku očekuju i neki novi regionalni i nacionalni izazovi.

Puštanje u rad LNG terminala na otoku Krku otvara novi pravac za nove izvore dobave plina te će donijeti i neke novine u načinu formiranja cijene koja je u RH povijesno bila vezana za austrijski VTP.

Također, proveden je i natječaj za izbor opskrbljivača u obvezi javne usluge jer od 1. travnja 2021. ulazimo u zadnje 3 godine tzv. prijelaznog razdoblja prije potpune deregulacije cijene plina za kućanstva. Pred nama je vrlo zanimljiva plinska godina za sve sudionike na plinskom tržištu.

Uz nove okolnosti koje ja pandemija COVID – 19 donijela u svim sferama života, za sustave koji posluju u energetskom sektoru nezaobilazan čimbenik za idućih 10-ak godina svakako je European Green Deal, nova gospodarsko-politička platforma Europske unije.

Izravan pristup najvažnijim tržištima

Europa je kao najveću prijetnju egzistenciji prepoznala klimatske promjene i uništavanje okoliša te je donijela strategiju koja namjerava Uniju pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo koje će do 2050. godine ostvariti klimatsku neutralnost. Implementacija te strategije, uz velika financijska ulaganja, podrazumijeva korijenite promjene u načinu poslovanja.

Te će se promjene značajno odraziti na sve gospodarske subjekte, ali i način života svih pojedinaca u društvu. Europski Green deal u Prvom plinarskom društvu (PPD) smatraju novom prilikom za plin u tranziciji prema obnovljivim izvorima energije. Prvo plinarsko društvo osnovano je 2001. godine, ima sjedište u Hrvatskoj, a tvrtke u Mađarskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini iz kojih posluje diljem Europe.

Kupci PPD-a su najveći poslovni i industrijski potrošači, kao i najveći opskrbljivači na distribucijskim područjima. Od ostalih dionika na hrvatskom tržištu izdvaja ih balansiran portfelj te snažni domaći i međunarodni partneri.

Također, PPD je osigurao transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu, a prirodni plin uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely). 2017. godine PPD je potpisao 10-godišnji ugovor o kupnji i prodaji plina s tvrtkom Gazprom Export LLC.

Danas je PPD jedan od najznačajnijih subjekata na tržištu plina i najveći uvoznik prirodnog plina u Republici Hrvatskoj gdje ostvaruje 35-40% svojih prihoda od prodaje plina, a ostalih 60-65% prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu. Sredinom ožujka 2020. godine PPD grupa prodala je HEP-u tvrtke PPD distribucija plina i PPD opskrba kućanstava.

Okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina nužnost je u cijeloj Republici Hrvatskoj zbog osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Prodaja dvije PPD-ove tvrtke, predstavlja novo razdoblje poslovanja za PPD grupu koja se time još snažnije usmjerila na veleprodaju i osobito na strana tržišta.

Posljednjih nekoliko godina PPD posluje na europskim tržištima prirodnoga plina zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu sa sjedištem u Zagrebu (Hrvatska), Luganu (Švicarska), Budimpešti (Mađarska).

Kombinirajući znanja o logistici, financiranju, rizicima i usklađenosti PPD ima izravan pristup najvažnijim veleprodajnim tržištima na kojima se trguje bilateralno, burzama i različitim brokerskim platformama osiguravajući kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu opskrbu.

Uz dugogodišnje iskustvo u upravljanju tokovima prirodnog plina, optimizaciji kapaciteta i skladištenju, svojim kupcima nude strukturirane proizvode, po mjeri.

Izazovi kao prilika

Trgovanjem na najlikvidnijem europskom čvorištu plina TTF i preko granica u regiji (Austrija, Italija, Mađarska, Češka, Rumunjska, Bugarska) u mogućnosti su prepoznati prilike i realizirati trgovinu između navedenih tržišta, na zajedničkom europskom tržištu prirodnoga plina.

Registrirani su na sljedećim burzama plina: CEGH, CEGH CZ, TTF, PDV, BGH, BRM . PPD povećava količinu trgovanja iz godine u godinu u skladu sa strateškim ulaganjima i ima za cilj pružiti visokokvalitetnu, fleksibilnu i pouzdanu uslugu svojim poslovnim partnerima.

U prvim godinama poslovanja u Prvom plinarskom društvu pomno su pratili zbivanja i razvoj hrvatskoga tržišta. Nakon liberalizacije i jačanja pozicije u tuzemstvu izišli su na regionalno tržište i detaljno ga upoznali.

U sljedećoj fazi, posljednjih nekoliko godina, aktivni su sudionici na europskim plinskim burzama. Danas, nakon početka rada LNG terminala u Omišlju, fokus im se proširio na globalno energetsko tržište te aktivno prate zbivanja na svjetskim burzama.

Hrvatska je, naime, kroz novu infrastrukturu postala dio globalnog svjetskog tržišta za ukapljeni prirodni plin. Prvo plinarsko društvo i u sljedećem će razdoblju djelovati s ciljem povećanja prodaje plina na inozemnim tržištima te zadržavanjem pozicije vodećeg uvoznika plina na hrvatskom tržištu.

Vodeći ljudi PPD-a budućnost planiraju na zajedničkom europskom energetskom tržištu istodobno prateći zbivanja na burzama širom svijeta, koji nikada nije bio povezaniji nego što je danas. Fleksibilnost i brzo odlučivanje prednosti su koje su u pandemijskoj 2020-oj godini osobito dobile na važnosti i postale presudne za uspjeh.

Aktivno sudjelovanje na europskom energetskom tržištu i prepoznavanje prilika u tom su okruženju postali ključni. U vrlo dinamičnom okruženju, sve promjene koje se događaju, u PPD-u doživljavaju kao prilike nastojeći biti njihovi sudionici, a ne pasivni promatrači.

* Sadržaj omogućio PPD

New Report

Close