Zeleno gospodarstvo
OIE

EU odobrila program HROTE-a za poticanje proizvodnje iz OIE

Danas imamo oko 1400 povlaštenih proizvođača s više od 800 MW instalirane snage.

Majda Mikulandra
23. veljača 2022. u 22:00
Darjan Budimir, zamjenik direktora HROTE- a/Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je, u odnosu na većinu zemalja EU-a i u okruženju, još 2007., s prvim programima državnih potpora, krenula u intenzivnije ulaganje u izvore obnovljive energije.

Danas imamo oko 1400 povlaštenih proizvođača s više od 800 MW instalirane snage. Naravno da bi bilo bolje da je toga više, ali puno toga je i pred nama, izjavio je u emisiji “Zeleno gospodarstvo”, zamjenik direktora HROTE-a Darjan Budimir.

“Hrvatski operator tržišta energije prijavio je Europskoj komisiji program poticanja proizvodnje obnovljivih izvora energije tržišnom premijom, koji je, u prosincu prošle godine, odobrila Europska komisija.

Vrijednost programa je 783 milijuna eura, planirano je priključne snage 2000 megavata, i uključene su sve tehnologije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, vjetar, sunce, bioplin, biomasa, inovativna tehnologija, voda, geoterma.

U suradnji s nadležnim ministarstvom, ove godine ćemo raspisati javne pozive i natječaje za dodjelu tržišne premije. Mislim da je to jako dobra prilika za naše poduzetnike. Važno je da se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora povećava.

S obzirom na to da je danas ta tehnologija pristupačnija i razvijenija, u odnosu na njezine početke, vjerujemo da će to utjecati na ubrzano povećanje proizvodnje”, istaknuo je Darjan Budimir

New Report

Close