Klik do znanja
Manjak resursa

E-obrazovanje širi se na knjižnice da se smanji digitalni jaz

Google donirao Bakićevu IRIM-u 2,76 milijuna kuna za pretvaranje šest knjižnica u digitalne kreativne centre, 75 u centre za 3D printanje, a sto knjižnica u robotičke centre.

Bernard Ivezić
19. veljača 2020. u 22:00
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak/ Dalibor UrukaloviĆ/PIXSELL

Google je donirao 2,7 milijuna kuna (400.000 dolara) za projekt Digitalni građanin 2.0, koji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu provodi hrvatski Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Jedan od najvećih nevladinih STEM projekata u Europi pomogao je ne samo u podizanju digitalne pismenosti djece već i odraslih što su zbog nedostatka stručnjaka na tržištu rada prepoznali i u Vladi.

Nadmašili očekivanja
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja naglasila je da u Hrvatskoj petina građana ne koristi Internet i moderne tehnologije dok 57 posto tvrtki ima problema s pronalaženjem stručne radne snage.

“Vlada to rješava kroz kurikularnu reformu, gdje je naglasak na pedagogiji te posredno i na digitalizaciji školstva, ali da bi imali puni učinak važno je da se digitalizacija ne zadrži samo u školama već da dopre i do roditelja, djedova i baka”, kaže Divjak.

13.105

građana u Hrvatskoj i regiji pohađalo IRIM-ove besplatne radionice u javnim knjižnicama u sklopu kojih su stekli različita tehnička znanja

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a kaže da će u 2.0 verziji projekta nastaviti raditi na transformaciji javnih knjižnica u digitalne centre za inovacije i razvoj digitalnih vještina i znanja djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji. S novom donacijom projekt će se proširiti na 190 knjižnica. U njih šest stvorit će se svojevrsne radionice za buduće digitalne kreativce Makerspaces. Nadalje, 75 knjižnica proširit će svoju ponudu s uslugom 3D printanja, a njih sto će imati ponudu robotike.

“Pružanje veće dostupnosti tehnologije pozitivno će utjecati na kreativnost korisnika, ponašanje pri učenju, izboru karijere te će doprinijeti daljnjem razvoju digitalnih kompetencija”, kaže Bakić te dodaje da to potvrđuju i dosad ostvareni rezultati. Projekt Digitalni građanin unazad tri godine opremio je više od 170 knjižnica u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu Micro:bit setovima i 3D pisačima.

Dosad su organizirane 83 radionice za 368 knjižničara te je napravljeno 1.512 besplatnih radionica koje je pohađalo 13.105 građana. Liza Belozerova, voditeljica Google.org Economic Opportunity za regiju EMEA, koja je u ime Googlea uručila donaciju, naglasila je da je IRIM-ov projekt, koji Google podržava od početka, nadmašio sva njihova očekivanja.

Provjereno rješenje
“Ponosni smo što možemo nastaviti podržavati IRIM i programe usmjerene na uklanjanje barijera za učenje digitalnih vještina”, kaže Belozerova.

Joško Mrndže, direktor Googlea za Adriatic regiju kaže da će nastaviti podržavati projekte koji jačaju digitalne vještine i ekonomske prilike. Istaknuo je da će na tržištu rada u EU do 2030. nedostajati 20 milijuna ljudi s digitalnim vještinama. “Vjerujem u prilike i smatram da je Hrvatska lijepa te da digitalija može pomoći i građanima i tvrtkama ovdje”, kaže Mrndže.

New Report

Close