Zeleno gospodarstvo
Zelena politika

DP: ‘Ne smije se zelena politika koristiti za uništenje stočara i poljoprivrednika’

Ekološka pitanja više nisu stvar izbora, ona su obaveza koju će svi, prije ili kasnije, morati odraditi.

Poslovni dnevnik
28. travanj 2024. u 22:00
Domovinski pokret zalaže se za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora/M. Lukunić/PIXSELL

Koje konkretne mjere imate u svom programu za obuzdavanje klimatskih promjena? Znate li na kojem se mjestu nalazi Hrvatska kada govorimo o najugroženijim zemljama?

Domovinski pokret svoju tzv. “Zelenu politiku” temelji na sljedećim programskim točkama: snažno uključivanje obnovljivih izvora energije, poticanje izrade energetski pasivnih kuća, posebice u slabije naseljenim područjima, snažna tranzicija u kružno gospodarenje otpadom, zaštita nacionalnog šumskog bogatstva, zaštita nacionalnog vodnog bogatstva (posebna zaštita izvora pitke vode), dodatno poticanje proizvodnje i potrošnje ekoloških proizvoda, zakonsko ograničenje upotrebe genetski modificiranih organizama – GMO, zakonsko ograničenje bušenja jadranskog podmorja u svrhu eksploatacije plina ili nafte. Istodobno, u Domovinskom pokretu duboko se protivimo iskorištavanju zelenih politika za uništavanje stočarske i poljoprivredne proizvodnje što vidimo ponajprije na primjeru Kanade i Nizozemske.

Sada je ta agenda došla na razinu EU-a što je izazvalo velike prosvjede poljoprivrednika. Dajemo potporu i našim poljoprivrednicima. Vidimo da su odjednom krave postale, jer kad podriguju izbacuju metan, velika prijetnja okolišu. Takve teze i ideologije ne smatramo utemeljenima na zdravom razumu. Ideologija odrasta, koja nameće ekološka ograničenja ekonomskom rastu, od Europe bi mogla napraviti muzej u kojemu se više ništa ne će smjeti proizvoditi. To su krajnje konzekvence ako će se nastaviti guranje radikalnih rješenja koja ne uzimaju u obzir realnosti.

Po korištenju sunčeve energije među najgorima smo u Europi. što planirate učiniti po tom pitanju i planirate li i kako omogućiti građanima veće uključivanje u projekte obnovljivih izvora energije? Znamo da su procedure trenutno otežavajuće i da sve teče jako sporo?

Kao i na mnogim drugim područjima u Republici Hrvatskoj i ovdje imamo višak birokracije, propisa i ograničenja. Potrebna je deregulacija kao i u svim sferama poduzetništva. Svakome poduzetniku treba omogućiti da na što jednostavniji i što jeftiniji način svoju ideju plasira na tržište. Tako i ovdje svim građanima koji žele ugradnju solarnih panela treba to omogućiti na što jednostavniji način uz što manje nepotrebne papirologije. No ova vrsta energije, to bi trebalo biti jasno svakome ozbiljnom čovjeku, ne može biti temelj energetskog razvoja jer ne može ni približno zadovoljiti sve energetske potrebe.

Treba biti razborit i racionalan, što ne vidimo kod mnogih zeleno-ekoloških fundamentalista. Domovinski pokret se zalaže za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ali istovremeno i za unaprjeđenje postojeće diversifikacije izvora energije. Podizanje energetske učinkovitosti je važna odrednica razvoja energetskog sektora. DP će poduprijeti istraživanja, ulaganja i eksploataciju u geotermalne, plinske i naftne izvore na kopnu.

Što planirate učiniti s HEP-om s obzirom na to da upravo on treba biti predvodnik energetske transformacije?

HEP je za Hrvatsku strateška firma koja mora ostati u državnom vlasništvu. U vremenima velikih geopolitičkih kriza i ratova svaka zemlja mora posebno voditi računa o svojoj energetskoj sigurnosti. HEP bi trebao predvoditi i na području energetske transformacije, na realnim i racionalnim osnovama.

Problem HEP-a su upravljačke strukture koje se biraju po stranačkoj, a ne po stručnoj osnovi. U HEP-u ima dovoljno sposobnih ljudi, ali im se pretpostavljaju oni podobni. Promjena načina upravljanja državnim poduzećima je ključna. Iza svake uprave moraju se vidjeti konkretni, matematički provjerljivi rezultati. Gdje toga nema nužne su kadrovske promjene.

New Report

Close