Organizacija posla od kuće
Lana Ciboci

Dok su djeca još doma, educirajte ih kako se zaštititi od elektroničkog nasilja

Roditelji moraju nadzirati što mlađi rade online, da skupa pregledavaju objavljene sadržaje, stranice koje prate i osobe s kojima se dopisuju.

Lucija Špiljak
19. svibanj 2020. u 22:00
Lana Ciboci, prodekanica za znanost i upravljanje kvalitetom na Visokoj školi Edward Bernays

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) već deset godina drži predavanja o medijima i njihovu utjecaju na medijske korisnike, a zbog aktualne situacije zainteresirani predavanja mogu slušati i online.

Trenutno i roditelji i djeca više vremena provode kod kuće te su izloženiji različitim sadržajima na internetu, a DKMK u sklopu webinara obrađuje, između ostalog, i temu elektroničkog nasilja, o čemu smo razgovarali s doc. dr. sc. Lanom Ciboci, potpredsjednicom DKMK-a i prodekanicom za znanost i upravljanje kvalitetom na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu.

Na što bi prilikom korištenja interneta roditelji i djeca – i tijekom ovog razdoblja i inače – trebali posebno obratiti pažnju?

I prije epidemije koronavirusa djeca su većinu slobodnog vremena provodila uz medije. No, protekla dva mjeseca njihova je izloženost medijima i medijskim sadržajima, osobito internetskim, postala veća nego ikad. Važno je da roditelji paze što njihova djeca rade na internetu, ako igraju igre – o kakvim je igrama riječ; ako imaju profile na društvenim mrežama – kako se na njima ponašaju, dopisuju li se s nepoznatim osobama, pregledavaju li sadržaj koji djeci nije primjeren itd. Pritom je važno da roditelji s djecom razgovaraju o svim tim temama i objasne im važnost pravilnog i prije svega sigurnog korištenja novih medija, ali i da im daju preporuke kvalitetnih internetskih stranica, videoigara itd. jer potpune zabrane korištenja bilo kojeg medija nikada nisu ispravne.

Kakav je bio interes za webinare DKMK-a o elektroničkom nasilju?

Do sada smo održali više od 1000 predavanja i radionica za više od 20.000 djece, roditelja i učitelja. Jedna od naših najčešćih tema je upravo elektroničko nasilje budući da u Hrvatskoj gotovo da ne postoji škola koja se nije susrela s barem jednim slučajem elektroničkog nasilja među djecom te nas stoga škole često kontaktiraju kako bismo održali predavanja za učenike, ali i njihove roditelje. Zbog važnosti ove teme, veliki dio projekata posvetili smo upravo prevenciji elektroničkog nasilja. Jedan od njih je projekt #stop(e)nasilju u sklopu kojeg se održavaju webinari za učitelje i roditelje. Do sada su održana četiri webinara na kojima je sudjelovalo 400 ljudi, a predviđen je još jedan za 29. svibnja.

S djecom i odraslima koji su žrtve elektroničkog nasilja komunicirate i putem platforme Utočište hrabrih online (UHO), koju ste prije tri godine pokrenuli u suradnji s Wiener osiguranjem, a u sklopu projekta (O)siguran online. Projekt je iznjedrio dobre rezultate što vidimo prema broju javljanja djece i odraslih. Je li platforma i dalje aktivna?

Iako je službena kampanja u sklopu koje je pokrenuta platforma Utočište hrabrih online trajala do sredine prosinca 2019. godine, upiti pristižu i dalje. U samo dva mjeseca pristiglo je više od 500 upita. To samo pokazuje koliko je elektroničko nasilje prisutno u našem društvu i da djeca trebaju pomoć odraslih. Kampanja je pokazala da se djeca vrlo često boje prijaviti da su žrtve nasilja svojim roditeljima, ali da će istovremeno potražiti pomoć od njima u stvarnom životu nepoznatih osoba, ali osoba koje redovito prate u virtualnom svijetu – youtubera. Projekt je pokazao da suradnjom youtubera te stručnjaka – komunikologa i psihologa – možemo pomoći djeci i dati im savjet što napraviti i kome se obratiti kada postanu žrtve elektroničkog nasilja. Stoga me jako raduje da već ovaj tjedan kreće i nastavak ove kampanje. Slučajevi elektroničkog nasilja događaju se već u nižim razredima osnovne škole i to najčešće unutar zatvorenih grupa, na primjerice Viberu i Whatsappu, ili tako što pojedino dijete izostavljaju iz takvih grupa. Kod starije djece elektroničko se nasilje često seli javno na društvene mreže. Postoji jako puno vrsta elektroničkog nasilja, a najčešći su slučajevi vrijeđanja, ponižavanja i ismijavanja u virtualnom svijetu, a među starijom djecom treba spomenuti i posljedice sekstinga.

Koje simptome pokazuju djeca koja postanu žrtve elektroničkog nasilja?

Kada djeca postanu žrtve elektroničkog nasilja, često počinju micati mobitel od sebe kako ne bi vidjeli uvrede, ponižavajuće poruke i komentare drugih ljudi na internetu. Stoga kada roditelji primijete da se njihovo dijete u potpunosti maknulo od mobitela koji je do tada koristilo po cijele dane, to im treba pobuditi sumnju da se nešto u tom mobitelu događa. Djeca često pokazuju i znakove emocionalne uznemirenosti za vrijeme ili poslije korištenja mobitela i interneta. Ostali simptomi slični su simptomima djece koja trpe bilo koji oblik nasilja često se izoliraju, izbjegavaju druženja i prijatelje, počinju dobivati lošije ocjene, pokazuju ispade bijesa i nagle promjene raspoloženja i ponašanja, a neki i znakove depresije. Na UHO se javilo i nekoliko djece koja su razmišljala o suicidu zbog posljedica sekstinga, odnosno slanja intimnih fotografija koje su potom, protivno djetetovoj volji, završavale javno na društvenim mrežama.

Do koje granice prilikom korištenja interneta i pametnih telefona ide roditeljska kontrola djece i poštivanje privatnosti?

Roditelji svakako moraju nadzirati što njihova djeca, osobito ona mlađa, rade u virtualnom svijetu. No, to bi prije svega trebali činiti tako da s djecom redovito pregledavaju sadržaje koje djeca objavljuju, stranice koje pretražuju, ali i osobe s kojima se dopisuju. Ako je riječ o njima poznatim osobama s kojim se dijete druži i u stvarnom svijetu, nije potrebno da roditelj čita poruke jer i djeca imaju pravo na privatnost. No, uoče li u mobitelu dopisivanja s njima nepoznatim osobama, takve bi poruke s djetetom trebali pregledati i prije svega razgovarati s djetetom o tome tko je ona i gdje ju je upoznao. Najvažnije je da roditelji razvijaju odnos povjerenja s djetetom tako da ono zna da se u slučaju bilo kakvih problema može obratiti roditeljima.

Kako iz roditeljske, ali i nastavničke perspektive razgovarati s djecom koja vrše (elektroničko) nasilje?

Često mnogi zaborave da je pomoć jednako potrebna i žrtvi i počinitelju nasilja. Naime, vrlo je važno razgovarati s njima, vidjeti zašto čine takav oblik nasilja i jesu li uopće svjesni posljedica takvog načina zlostavljanja. Često imamo radionice u školama i vidjeli smo mnoge slučajeve u kojima su se djeca uključivala u međuvršnjačko nasilje, primjerice unutar zatvorenih grupa na Viberu ili Whatsappu, zbog straha da i sami ne postanu žrtve nasilja.

Osim djece žrtve su i odrasli. Kome se mogu obratiti za pomoć i koliko se često javljaju kako bi potražili savjet i pomoć?

Ovisno o težini kaznenih djela, treba ih prijaviti policiji, a jednako kao i djeca – i odrasli trebaju potražiti pomoć stručnih osoba. Kada držimo aktivnosti u školama, često savjete nakon održanih predavanja i radionica traže sami roditelji koji često nisu ni svjesni kojim se sve aktivnostima bave njihova djeca te koji, kada im se i dijete obrati za pomoć, ne znaju što učiniti jer nisu dovoljno upoznati s novim tehnologijama. Svi smo svjesni činjenice da današnja djeca bolje koriste nove tehnologije od odraslih i stoga je roditeljima prijeko potrebna pomoć stručnjaka i edukacija u tom području.

New Report

Close