Smart Industry
Smart Industry

‘Dok se vi fokusirate na vaš posao, neka informacijski sustav radi za vas’

Aleksander Bastl, direktor slovenske tvrtke BASS, govori o BassDMS-u i prednostima koje donosi organizacijama.

PD VL native tim
11. listopad 2023. u 22:00
Aleksander Bastl, direktor slovenske tvrtke BASS/PD

U modernom poslovnom svijetu digitalizacija i najviša moguća razina sigurnosti zaštite svih podataka su ključni za uspjeh, a BASS d.o.o. je tvrtka s više od 30 godina iskustva na ovom području, na slovenskom i europskom tržištu.

Prepoznati su na tržištu po najvišoj razini sigurnosti zaštite, dinamičnim i naprednim rješenjima za izazove u svim vrstama i veličinama tvrtki te digitalizaciji poslovnih procesa vlastitim podatkovnim sustavom koji omogućava sigurno i transparentno poslovanje bez papira, BassDMS (Bass Document Management System). S direktorom tvrtke Aleksanderom Bastlom razgovarali smo o digitalizaciji poslovnih procesa, programskim rješenjima, njihovoj implementaciji te utjecaju umjetne inteligencije.

Uspješno poslujete od, sad već možemo reći, davne 1991. godine. Što smatrate prijelomnim trenutcima u razvoju vaše tvrtke?

Kao studenta informatike tražili su me i zamolili da riješim tada vrlo dugotrajan izazov obračuna najma plinskih boca za tehničke plinove (dvije su gospođe vodile taj obračun od siječnja do kraja listopada). Međutim, moje softversko rješenje minimiziralo je to na 36 sati. Nakon toga se, naravno, vrlo brzo pojavilo mnoštvo ideja na temu raznih izazova, a nakon završetka studija odmah sam odlučio otvoriti tvrtku. U to vrijeme već sam imao nekoliko zadovoljnih kupaca. No, kako segment informatike zahtijeva stalna poboljšanja i podršku postojećim procesima, brzo su krenula i zapošljavanja, a samim time je svaki novi zaposlenik donosio nova znanja i energiju, te je na neki način bio prijelomnica. I danas sam mišljenja da su posao ljudi i zato je najvažniji naš tim, koji se međusobno podržava, uspješno rješava probleme kupaca i gradi međusobno povjerenje i suradnju.

30

godina Bass nudi rješenja za izazove u svim vrstama i veličinama tvrtki te digitalizaciji poslovnih procesa vlastitim podatkovnim sustavom

Kome su namijenjena rješenja koja nudite?

Naša rješenja namijenjena su svim tvrtkama koje žele unaprijediti svoje poslovanje, poboljšati konkurentsku prednost i ostvariti “neplanirane” uštede. Kupcima nudimo siguran, jednostavan, sveobuhvatan i fleksibilan sustav, prilagođen potrebama i djelatnosti tvrtke, koji nam omogućuje sastavljanje i povezivanje pojedinačnih programskih paketa ili modula.

Koja biste programska rješenja istaknuli u svojoj ponudi?

U prvom redu BassDMS – BASS Document Management system. Budući da je naš portfelj vrlo zanimljiv i širok, pozivam sve čitatelje da posjetite našu web stranicu www.bass.si i pronađu rješenje koje će im omogućiti da nastave proces digitalizacije ili da počnu graditi most na putu prema digitalizaciji procesa.

Koliko ste u mogućnosti prilagoditi se specifičnim potrebama određenog klijenta, možete li personalizirati programska rješenja koja nudite?

Naš izuzetno funkcionalan sustav omogućuje tvrtkama veću konkurentnost na tržištu jer smanjuje troškove poslovanja, služi kao pomoć u organizaciji tvrtke, čime se poboljšava odziv tvrtke, a prije svega služi racionalizaciji poslovanja.

Korisnicima nudimo pouzdanost, brzinu i ažurno održavanje aplikacija, stalnu usklađenost sa zakonima, redovitu obuku, jednostavnost korištenja i prijateljsko okruženje aplikacija, a uvijek donosimo u tvrtku i iskustva s kojima možemo personalizirati njihove zahtjeve.

’Osim softvera, kupcima osiguravamo i svu potrebnu IT opremu, isporuku i instalaciju sistemskog softvera te brinemo o instalaciji i održavanju računalnih mreža’.

Koje su komparativne prednosti vaše tvrtke u odnosu na konkurenciju?

Osim softvera, kupcima osiguravamo i svu potrebnu IT opremu, isporuku i instalaciju sistemskog softvera te brinemo o instalaciji i održavanju računalnih mreža. Korisnicima nudimo savjete i pomoć oko opreme i tehnologije, pomoć pri integraciji, izradi analiza i planiranja, suradnju u poreznim i revizijskim inspekcijama te pomoć pri izradi završnih bilanci.

Ekipa radi sa sviješću – dok se vi fokusirate na vaš posao, neka informacijski sustav radi za vas.Moramo istaknuti i da poslujemo u skladu sa standardom upravljanja kvalitetom ISO 9001, standardom upravljanja sigurnošću informacija ISO 27001 i standardom zaštite osobnih podataka ISO 27701. S tim standardima osiguramo najvišu razinu sigurnosti podataka, a time i poslovanja svake tvrtke.

Digitalizacija poslovanja postala je imperativ. Na koji način pratite zahtjeve tržišta?

Svakodnevno pratimo sve novosti u svjetskim razmjerima. Imamo jak odjel za istraživanje i razvoj. Sudjelujemo u više događajima poput vašeg, Smart Industry, jer je razmjena informacija od vitalnog značaja.

U Hrvatskoj je u IT sektoru vidljiv nedostatak radne snage. Je li i u Sloveniji takav slučaj? Kako se s time nosite? Događa li se da educirate djelatnika specifičnim znanjima i da on nakon toga ode u neku drugu kompaniju?

Trend nedostatka IT stručnjaka trenutno je svugdje isti. No možemo se pohvaliti da u našoj tvrtki, zbog našeg pristupa zaposlenicima, ne uočavamo ovaj problem. Zaista puno ulažemo u obrazovanje i dobrobit naših zaposlenika.

Možete li usporediti stupanj digitalizacije gospodarstva u Sloveniji i Hrvatskoj? Koje su sličnosti, a koje razlike?

Vjerujem da svi mi koji radimo u poslovnom svijetu smatramo da je digitalizacija poslovnih procesa neizostavna te težimo što sigurnijim, najkvalitetnijim i najučinkovitijim rješenjima. Na tržištu je puno ponude, ali uz ponudu postoje i vrlo velike razlike u kompetencijama i prije svega sigurnosti korištenja tih rješenja.

Kako vidite utjecaj umjetne inteligencije na daljnji razvoj poslovanja? Trebamo li se bojati ili pokušati djelovati u sinergiji?

Mislim da je strah nepotreban. Umjetna inteligencija je sposobnost stroja da pokazuje ljudske karakteristike kao što su razmišljanje, učenje, planiranje i kreativnost. Neke AI tehnologije postoje već više od 50 godina. Očekuje se da će novi, neiskorišteni ili neotkriveni načini korištenja AI donijeti velike promjene. No uvijek ovisi o nama kako ćemo ovu tehnologiju koristiti – hoćemo li ići u iskorak, odnosno napredovati ili ne. Ono što je također vrlo važno jest da sustavi umjetne inteligencije pomažu u prepoznavanju kibernetičkih napada i drugih kibernetičkih prijetnji, te nam na taj način mogu učinkovito pomoći.

* Sadržaj omogućio Bass

New Report

Close