Organizacija posla od kuće
Više publike

Dok ne prorade kina, kultne filmove gledajte doma. Možete i ujutro, prije posla

Filmska djela dostupna za 10 do 20 kn, a dio njih prikazivan u godinu dana zatvorenom kinu Europa je besplatan.
Marta Duić
27. travanj 2020. u 22:00
Iz Kina Tuškanac, koje je posvećeno prikazivanju domaće i svjetske filmske baštine, pokrenuta prva retrospektiva u online okruženju/Samir Cerić Kovačević

Kina su zbog sprečavanja širenja koronavirusa zatvorena već gotovo mjesec i pol dana, no filmski sladokusci u Hrvatskoj nisu ostali uskraćeni za filmska djela. Mogu ih gledati od kuće, na internetu. Doduše, nisu posrijedi novi naslovi, jer globalna filmska produkcija također je ‘zamrznuta’, no na repertoaru su filmovi koji se zbog svoje kvalitete i vrijednosti mogu uvijek ponovno pogledati.

Zagrebačko kino Tuškanac prvo je u Hrvatskoj priredilo filmsku retrospektivu u online okruženju, započevši 17.travnja online prikazivanje filma Paris, Texas iz 1984., legendarni film ceste njemačkog redatelja Wima Wendersa nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. T

ime je započela, navode iz Tuškanca, premijerna i iscrpna online retrospektiva Wima Wendersa, u sklopu koje će svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana na web stranici kina u 20 sati biti postavljen link na jedan redateljev film. Film će se uz naknadu od 2,99 dolara, što je okvirne protuvrijednosti 20 kuna, gledati 24 sata.

S obzirom na to da je u pitanju o testna faza usluge, zasad, kao i drugi kinoprikazivači, Kino Tuškanac za podršku koristi platformu Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki filmretrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina.

Inače, Tuškanac je jedino kino u zemlji posvećeno sustavnom prikazivanju isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, koji nema distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma. Profilirali su se kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno su od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta Zagreba.

Specifični u Hrvatskoj

Osim toga, iz kina Tuškanac ističu kako su specifični i po prikazivačkoj politici jer za razliku od drugih kinoprikazivača za svaki film samostalno osiguravaju inače skupa prikazivačka prava, prevode filmove, izrađuju podnaslove i dobavljaju kopije pa stoga svaki film prikazuju svega jednom.

Kako ističu, baš iz tih razloga, Kino Tuškanac kao dio Hrvatskog filmskog saveza koji radi na promociji filmske umjetnosti svakog tjedna publici donosi novi program. Kažu da su unatoč brojnim organizacijskim i financijskim izazovima odlučili u razdoblju zatvorenosti dvorane ponuditi filmofilski online sadržaj.

Osim kina Tuškanac, početkom travnja pokrenuta je i internetska platforma posvećena kinu Europa. Naime, na 95. rođendan toga zagrebačkog kina Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival (UO ZFF) predstavila je online videoteku filmova koji koji su od 2008. do 2019. godine činili okosnicu redovnog repertoara tog kina.

50

naslova dostupno je na platformi Kino Europa Online, pokrenutoj u povodu 95. obljetnice ove zagrebačke dvorane

Točno godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani koja je gotovo stoljeće posvetila filmskoj umjetnosti.

Na platformi je zasad pedesetak naslova koji su činili dio redovnog repertoara Europe dok je kinom upravljala UO ZFF. Izbor uključuje radove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena.

Tu su i festivalski pobjednici, a Kino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća. Ističu kako im je cilj proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Na platformi Kino Europa Online moguće je pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma su od 1,5 do 2,5 dolara, protuvrijednosti 10 do 18 kuna, a svake srijede i nedjelje objavljuju se kodovi za besplatno gledanje odabranih naslova.

Simbolične dvorane

Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj se prikazuju suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja vodi na internetsku platformu croatian.film gdje se prikazuju kratkometražni hrvatski filmovi.

Realizacija platforme Kino Europa Online počela je kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog lanjskim zatvaranjem kina Europa, a danas u vrijeme kad je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva još ugroženija i neizvjesnija zbog pandemije UO ZFF nastavlja s radom.

Kako ističu, s nadom u pozitivniju budućnost nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja.

Inače, programe kina Europe godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća gledatelja, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene poticanju distribucije i promociji europskog filma.

New Report

Close