Zeleno gospodarstvo
Modna lasta

Djeci približiti ‘sporu modu’ kao alternativu brzom mijenjanju trendova

FZOEU je pokrenuo novi obrazovno-ekološki nagradni natječaj namijenjen školarcima na temu održive mode.

Poslovni dnevnik
27. ožujak 2024. u 22:00
Predviđa se da će globalna proizvodnja tekstilnih vlakana do 2030. porasti na 145 milijuna tona/Shutterstock

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je novi obrazovno-ekološki nagradni natječaj namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Naziv kreativnog natječaja Modna lasta oslikava ovogodišnju temu – poimanje mode i modne industrije, koja iz godine u godinu postaje sve brža i time sve više negativno utječe na okoliš.

Bez stvaranja otpada
Naime, poražavajući podaci Europske agencije za okoliš pokazuju da se za proizvodnju samo jedne pamučne majice potroši oko 2700 litara pitke vode. Riječ je o zapanjujućoj količini vode, koja bi prosječnoj osobi bila dovoljna za čak dvije i pol godine.

Nažalost, predviđa se da će globalna proizvodnja tekstilnih vlakana do 2030. godine porasti na 145 milijuna tona, što će rezultirati značajnim pritiskom i na okoliš. Osim ponovne uporabe i recikliranja, jedino rješenje ovog problema je suštinsko mijenjanje pristupa prema modnoj industriji i trendovima.

2700

litara vode potroši se za proizvodnju samo jedne pamučne majice

Fond svojim edukativnim kampanjama želi utjecati na mlađe generacije, zbog čega se ova tema nametnula i kao cilj njihovog ovogodišnjeg kreativnog obrazovno-ekološkog. Kroz niz kreativnih zadataka, ideja je potaknuti djecu i mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, na razmišljanje o važnosti održivog razvoja i na to koliko naša svakodnevnica oblikuje budućnost planeta na kojem živimo.

“Želja nam je ovim natječajem u fokus dovesti pojam spore mode, kao alternative sve bržem mijenjanju trendova i produkciji brojnih kolekcija. Moda je oduvijek bila prostor za igru i kreativno izražavanje, međutim ona može biti i daleko kreativnija te još bolje istaknuti nečiju individualnost, a bez stvaranja tekstilnog otpada i negativnog učinka na okoliš”, ističu iz Fonda.

Tri kategorije i nagrade
Kako to napraviti, pokazat će kreativna rješenja učenika podijeljenih u tri kategorije. Učenici nižih razreda kao zadatak imaju izraditi naslovnicu časopisa održive mode, kroz koju trebaju staroj odjeći dati novi život.

Viši razredi osnovnih škola trebaju istražiti kako pretvoriti tekstilni otpad u umjetničko djelo te ga prikazati na duplerici njihovog mini modnog časopisa. U skladu s godinama, izazov za učenike srednjih škola je istražiti i dublje promisliti o tome što bi to bila održiva moda, a kao rezultat trebaju osmisliti sadržaj cjelovitog mini održivog časopisa.

Najkreativnije grupe učenika, ali i mentore očekuju vrijedne nagrade. Svi zainteresirani mogu se do 5. travnja 2024. godine prijaviti na službenoj web stranici www.modnalasta.com. “Sigurni smo da će i ove godine kreativnost mladih pokazati kako naš planet ostavljamo u najboljim mogućim rukama te se veselimo svim dostavljenim idejama”, poručili su iz Fonda.

New Report

Close