Zeleno gospodarstvo
Zeleni uredi

Digitalizacija je ključna u smanjenju ekološkog otiska,a započinje digitalnim potpisom

Kroz digitalne procese štedi se papir i smanjuje zagađenje, ali mijenja i način razmišljanja zaposlenika.

PD VL native tim
28. veljača 2024. u 22:00
Ivan Jovičić, voditelj prodaje za mikro, mala i srednja poduzeća u Elektroničkim računima/PD

Suvremena digitalna rješenja transformirala su način na koji tvrtke posluju, potičući ih da usvoje ekološki prihvatljivije prakse i doprinesu kvaliteti života zajednice. Kako bi se takve organizacije istaknule, te svojim primjerom potaknule i druge poslovne subjekte da se okrenu društveno odgovornom poslovanju, 2021. godine je pokrenut projekt Zeleni Certifikat.

Danas projekt okuplja nekoliko stotina tvrtki i organizacija koje se ističu u digitalnoj izvrsnosti, društveno odgovornom poslovanju i kojima je zaštita okoliša dio poslovnog identiteta.

“Započeli smo projekt Zeleni certifikat kako bismo priznali aktivnosti tvrtki i organizacija koje kroz digitalizaciju i društveno odgovorno poslovanje direktno ostvaruju pozitivan utjecaj na okoliš. Među partnerima, većinom proizvođačima računovodstvenih programa i poslovnih rješenja, imamo značajan broj onih koji su doprinijeli širenju koncepta bespapirnog ureda i implementaciji istog u praksi”, istaknuo je Ivan Jovičić, voditelj prodaje za mikro, mala i srednja poduzeća u tvrtki Elektronički računi.

Unatoč tome što više stotina nositelja Zelenog i Premium zelenog certifikata danas svjedoči o značajnom porastu brige za okoliš, ne tako davno postojao je otpor prema digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji jer su poduzetnici često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja.

Digitalni papiri sve popularniji

Digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata, osim što osigurava vjerodostojnost i integritet dokumenata, jamči i neporecivost, što je ključno u suvremenom poslovanju.

Bespapirni procesi u poslovanju
“Percepcija se promijenila jer su poslovni subjekti, koji su prethodno pokrenuli proces digitalizacije i, primjerice, integrirali razmjenu eRačuna s ovjerom putem usluge mojDMS, postigli značajne korake u potpunoj eliminaciji papira u uredu. Integracijom procesa razmjene i elektroničke ovjere dokumenata, računovodstveni i knjigovodstveni servisi su riješili problem jedinstvene pohrane i dostavu dokumentacije klijenata, oslobađajući vrijeme i jednoj i drugoj strani”.

Digitalizacija je ključna u smanjenju ekološkog otiska, dodaje Jovičić, jer se kroz digitalne procese štedi papir i smanjuje zagađenje, ali se ujedno mijenja način razmišljanja zaposlenika koji i sami radije biraju bespapirne procese. To im onda ostavlja daleko više vremena za produktivne poslovne aktivnosti. Ovdje se ističu primjeri organizacija koje prelaze na ekološki prihvatljive prakse, poput tvrtke Elektronički računi, koji su među prvima u Hrvatskoj implementirali digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata.

“U našoj kompaniji je promjena mindseta tekla spontano, iako nije uvijek bilo lako inzistirati na isključivo elektroničkom potpisivanju ugovora, putnih naloga i svih drugih dokumenata koji uobičajeno nastaju u poslovanju. No, ubrzo su to usvojili i naši zaposlenici te partneri, a u konačnici i korisnici koji sada s ponosom nose oznaku Digitalno potpisujem”, ističe Jovičić.

Digitalno potpisujem
Digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata i ostalih ugovora postaje sve popularnije kako među pojedincima, tako i među tvrtkama. Osim što osigurava vjerodostojnost i integritet dokumenata, digitalni potpis jamči neporecivost, što je ključno u suvremenom poslovanju.

“Digitalni potpis, odnosno digitalni certifikati temelj su digitalnog poslovanja jer se njima osigurava vjerodostojnost elektroničkog komuniciranja. Danas je svakom punoljetnom građaninu Republike Hrvatske omogućeno da sve vrste ugovornih odnosa sklapa svojim kvalificiranim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu”, naglašava voditelj SME prodaje. Oznaka “Digitalno potpisujem” brzo se proširila elektroničkom komunikacijom, što je rezultiralo sve većim brojem upita prema najvećem informacijskom posredniku kako dobiti navedenu oznaku.

Iz servisa mojeRačun ističu kako su pozitivno iznenađeni povratnim informacijama i brojem pojedinaca koji žele sudjelovati u popularizaciji naprednog elektroničkog potpisa i zelenog poslovanja.

Digitalno zamjenjuje papirnato
Zeleno poslovanje nije samo trend, već postaje imperativ, smatra Jovičić. Tvrtke poput Elektroničkih računa i nositelji ekološkog priznanja Zeleni certifikat, primjer su kako se održiva praksa može uklopiti u sve aspekte poslovanja, a da se time istovremeno pruža pozitivan doprinos društvu i okolišu.

“Ne smijemo se zavaravati da recikliranjem činimo puno za prirodu jer je najteže reciklirati poslovne dokumente. Toneri za laserske i kserografske kopirne uređaje toplinski su spojeni s površinom papira i reciklaža takvog otpada je iznimno složen proces jer se pulpa za uredski papir dodatno izbjeljuje. Ne postoji više nijedan razlog da u modernom poslovanju u papir pretvaramo dokument koji je nastao digitalno”.

U svijetu u kojem su digitalna rješenja sveprisutna, ali još uvijek nisu potpuno prihvaćena, ekološko priznanje Zeleni certifikat i oznaka “Digitalno potpisujem” postaju simboli prepoznavanja tvrtki koje, ne samo da su u korak s vremenom, već su i vođe u promicanju ekoloških vrijednosti. “Inicijativa koju smo pokrenuli u svrhu zelene tranzicije gospodarstva postavlja temelje za održivu budućnost poslovanja.

Danas znamo da bez digitalizacije ne možemo uspješno poslovati niti smanjiti negativni utjecaj na okoliš. Dugoročni cilj projekta Zeleni certifikat je potaknuti sve poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima i da svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života svoje zajednice”, zaključuje Jovičić.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close