Debeljak se povukao, u igri ostaju Vujnovac i moćan češki tandem

Autor: Marija Brnić , 02. prosinac 2020. u 13:54
Arhivska fotografija: Ivica Galović/ PIXSELL

Nakon evaluacija slijedi upoznavanje resornih ministarstava i Nadzornog odbora sa sadržajem ponuda.

Dvije su ponude službeno zaprimljene na jučer zatvorenom natječaju za dokapitalizaciju i restrukturiranje Đure Đakovića – Enna grupe Pavla Vujnovca, te konzorcija tri velike češke grupacije Czechoslovak grupe Michala Strnada, CE Industries Jaroslava Strnada i Promet Grupe Renea Matera.

Slovenski poduzetnik Dušan Šešok već je prije nekoliko tjedana odlučio izaći iz nadmetanja, a u konačnici je odustao i Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a.

Uprava slavonskobrodske grupacije službeno u obavijesti na Zagrebačkoj burzi nije objavila detalje vezano uz ovaj postupak, izuzev da su zaprimljene dvije uvjetne i neobvezujuće ponude potencijalnih ulagača.

No, uvjetovanost ovih ponuda standard je u ovakvim kompliciranim postupcima, kao što je bio i slučaj s kutinskom Petrokemijom, a takav način ponude vezan je uz pojedine odluke koji su pretpostavka za ulazak strateškog partnera, od pokrivanja gubitaka iz prošlosti i oslobađanja dijela dugovanja od strane države, što u ovoj fazi još nije definirano.

Idućih dana vodstvo Đure Đakovića kojim predsjedava Hrvoje Kekez s pravnim i financijskim savjetnicima u ovom postupku provest će analizu pristiglih ponuda, a iako su prema neslužbenim informacijama one vrlo detaljne i obimno obrazložene, planiraju iščitavanje i evaluaciju provesti do kraja tjedna. Nakon toga slijedi upoznavanje resornih ministarstava i Nadzornog odbora sa sadržajem ponuda, što će biti tek prvi korak u daljnjem postupanju.

18,88

posto Bakićevih dionica Đure Đakovića preuzeli su nedavno češki biznismeni

No, daljnji postupak bit će nevjerojatno složen i zanimljiv već i zbog činjenice da će češki ponuđač u startu imati jaču poziciju, neovisno o sadržaju ponuda. Osim države koja u Đuri Đakoviću ima preko više institucija 28 posto udjela, pojedinačno najvažniji dioničar upravo je češki ponuđač, odnosno zajednička tvrtka koje su grupacije Jaroslava Strnada i Renea Matera osnovale s ciljem preuzimanja cjelokupnog paketa kojeg je imao Nenad Bakić.

Transakcija s 18,88 posto dionica Đure Đakovića između njihove tvrtke D.D. Acquisition i Bakića objavljena je prije dva tjedna, a njome Česi stječu važno mjesto u kreiranju daljnjeg postupka, za čiju provedbu, zbog velike usitnjenosti dioničarske strukture, država sama ne može donijeti ključne odluke.

Iz utrke za poziciju strateškog partnera u zadnjoj fazi povukao se slovenski poduzetnik Dušan Šešok, vlasnik Iskre i, među ostalim, brodogradilišta u Šibeniku.

Problem je, kako nam je pojasnio, što bilance nisu počišćene i grupa ima ogroman negativan kapital, te ne vidi zadovoljavajuću računicu takvog pothvata, iako ga takva industrija u načelu zanima. A iako iz DIV-a ne žele komentirati ovaj postupak i svoje povlačenje iz njega, na tom su tragu i njihovi razlozi.

Moglo se to iščitati i iz nedavnog intervjua Večernjem listu u kojem je Tomislav Debeljak u odgovoru oko budućnosti Đure Đakovića znakovito naglasio da “da nitko u njega neće ući da bi pokrivao gubitke iz prošlosti”.

Maglovit teren

Drugim riječima, teren za preuzimanje bremenite tvrtke nije jasno postavljen i nastavak pregovora iziskuje veliku energiju, a činjenica da se u finišu s velikom prednošću pojavljuju češki investitori koji su i konkurenti očito je olakšala odluku o povlačenju iz daljnjeg postupka.

Inače je ponudu Šešok namjeravao dati u partnerstvu s Enna grupom, koja je i nakon njegovog povlačenja ostala “u igri” za Đuru Đaković. O svojim motivima i viđenju budućnosti za slavonskobrodsku tvrtku, međutim, iz Enna grupe zasad ne žele izlaziti u javnost, budući da “nije riječ o javnom postupku i da tvrtka kotira na burzi”.

Iz onoga što se neslužbeno čuje, za Vujnovca je Đuro Đaković važan prvenstveno u kontekstu planova za koncesiju na Zagrebačkoj obali u Rijeci, gdje se za korištenje kontejnerske luke natječe u partnerstvu s najvećim kontejnerskim brodarom A.P. Moller Maerska, odnosno preko njihove zajedničke tvrtke APM Terminals BV, u kojoj Enna ima 49-postotni udjel.

Konkurent na natječaju im je kineski konzorcij, koji čine Ningbo Zhoushan Port, te China Road and Bridges Corporation i Tianjin Port Overseas Holding. Odluka Lučke uprave o konačnom odabiru koncesionara očekuje se krajem godine, a bude li odabrana ona u kojoj sudjeluje Enna, otvorit će se za tu grupaciju potreba za vagonima, koje bi proizvodili u Đuri Đakoviću.

Dobra perspektiva

Ipak, priča s Česima ima dobru perspektivu sagleda li se poslove kojima se ove tri grupacije bave, jer su kompatibilni s onima u Đuri Đakoviću. Pokrivaju različite industrijske proizvodnje, od civilne do vojne.

Tako CSG, u čijoj grupaciji je 28 tvrtki s ukupno 8000 zaposlenika, pokrivaju širok dijapazon od vojnih oklopnih i transportnih vozila do teretnih kamiona, ali i servisiranja zrakoplova, proizvodnje radara i kočnih sustava za vlakove.

Upravo je ovih dana CSG ušao i u strateško partnerstvo s njemačkim vodećim njemačkim proizvođačem oružja, tenkova i oklopnih transportera Rheinmetallom, čime jača svoju poziciju u obrambenoj proizvodnji. Promet grupa razvila se početkom 1990.-ih iz opskrbljivača čeličana i ljevaonica sirovinama u proizvođača čeličnih konstrukcija za metaluršku proizvodnju, a daljnji iskorak bilo je povezivanje s CSG u proizvodnji Tatra kamiona, u kojoj je Promet manjinski partner.

CE Industries je, pak, osnovao Jaroslav Strnad prije nekoliko godina kada je vlasništvo nad svojim CSG-om prenio na sina Michala. CE Industries prvenstveno je fokusiran na proizvodnju visoke dodane vrijednosti u željezničkom prometu, kao i energetici i recikliranju sirovina.

Činjenica da su investirali u osiguranje pozicije u postojećoj vlasničkoj strukturi, koje postaje bezvrijedno u slučaju preuzimanja dokapitalizacijom, pokazuje da im je ozbiljno stalo do Đure Đaković. Sve češke tvrtke imaju iskustva s preuzimanjima tvrtki u teškoćama kakav je i sam Đuro Đaković, za kojega su, kako se neslužbeno doznaje, u ponudi priložili i detaljno osmišljenu dugoročnu strategiju razvoja.

New Report

Close