Svijet novca
Svijet novca

Skrivena prilika za ulaganja u nekretnine

Cijene zemljišta nisu tako visoke, a obilje netaknutog prirodnog bogatstva sve je interesantnije turistima koji osim mira žele i avanturizam.

Vesna Jurković
15. srpanj 2023. u 13:45
Područje Dalmatinske zagore nije zahvatila betonizacija, te može ponuditi osamu i mir /Z. Barišin/PIXSELL

U izazovima današnjeg vremena koje karakteriziraju konstante promjene, brzi napredak, rast cijena i nedostatak kvalificirane radne snage, poduzetnici se nalaze u neprestanom razmišljanju kako osigurati održivo poslovanje te učestalo razmišljaju o disperziji rizika.

Oni koji su akumulirali određena financijska sredstva, galopiraju prema daljnjem razvoju svoje osnovne djelatnosti, u smislu automatizacije, digitalizacije, energetske neovisnosti, osiguranju odgovarajućih kadrova potrebnih za kontinuitet poslovanja.

Investicije u ruralna područja

Djelatnost koju danas prati strelovit rast cijena, kao i nedostatak radne snage, a koja s druge strane stvara visoko vrijedan output za kojim potražnja i dalje raste jest – građevina. Građevinci, poučeni krizom do prije 15-ak godina, a kako se danas nalaze u vremenu kada su njihove usluge izuzetno tražene, kontinuirano razmišljaju o disperziji rizika, traže nove prilike nastojeći uložiti u još jednu djelatnost koja bi im osigurala likvidnost u vremenu kada se promijene trendovi.

Nerijetko, a opet naslonjeni na svoju osnovnu djelatnost, okreću se ulaganjima u turizmu, obzirom da već imaju osigurano iskustvo u provedbi projekata i potrebne resurse za izvođenje radova, ili dijela radova. Ukoliko su uže specijalizirani, imaju cijeli niz poznatih kooperanata s kojima mogu projekt dovesti do kraja, zatim iskustvo u managementu te kapital ili bar dio potrebnog kapitala (a za drugi, tu je mogućnost kreditnog zaduženja).

Ove poduzetnike susrećemo u potrazi za atraktivnim lokacijama pogodnim za ulaganjima u infrastrukturu koja će se koristiti u turističke svrhe, bilo da su to vile s bazenom, boutique heritage hotel, apart hotel ili nekoliko smještajnih jedinica sa bazenom. Ukoliko se odluče za obalu, teško je pronaći odgovarajuću lokaciju, a u pogledu cijena po četvornom metru, dosegle su svoje maksimume unazad 10-ak godina, i kao takve dižu vrijednost cijele investicije.

3

godine može iznositi poček, što je dovoljno za uhodati poslovanje

Međutim, Hrvatska kojoj je turizam strateška grana, intenzivno radi na razvoju i daljnjim ulaganjima i to u destinacije koje tek želi promovirati, i na taj način podići kvalitetu života stanovnika pojedinog kraja. Pogledajmo samo do jučer neatraktivnu unutrašnjost Dalmacije – Dalmatinsku Zagoru. Po toj regiji počele su nicati atraktivne smještajne jedinice.

Ovo je područje kojeg nije zahvatila betonizacija, te može ponuditi osamu i mir – za one koji teže takvom obliku odmora. Tu je i blizina mora, većih mjesta i blizina izletišta interesantnih za turistička obilaženja. Za one željne outdoor i adrenalinskog turizma, ovo područje je upravo ono što traže.

Tako i ova udaljena područja unutrašnjosti Dalmacije postaju sve više interesantna za ulagače. S jedne strane cijene zemljišta nisu tako visoke, obilje netaknutog prirodnog bogatstva je sve je interesantnije turistima koji osim mira žele i avanturizam, a opet mogu brzo doći i do urbaniziranih sredina i popularnih izletišta.

Dalmatinska zagora kao potencijal

Istražujući unutrašnjost Dalmatinske zagore, zanimljiv produženi vikend proveli smo u okolici grada Knina. Iznenadio nas je pomak u razvoju samog grada u smislu značajnih infrastrukturnih ulaganja kojima se nastoji oživiti turizam. Velika ulaganja koja su provedena iz dostupnih sredstava EU fondova, dovela su do obnova i uređenja starog dijela grada koji se smjestio u podnožju Tvrđave – jedne od najvećih i najstarijih europskih tvrđava.

Dodatno, uređene su šetnice uz rijeku Krku, biciklistička staza, a tu je i priprema za otvaranje ulaza u Nacionalni park Krka. Sve je povezano sa starim dijelom grada Knina, a čije kamene kuće vape za obnovom i uređenjem. Upravo ovakva vizura starog grada podsjeća na mala mjesta Toskane ili naše Istre.

Potaknuti kapitalnim uređenjima koja su omogućila sredstva EU fondova, ovdje se stidljivo pojavljuju privatni investitori i to u prvom redu oni koji su prepoznali prilike, a motivirani su s nekoliko razloga. Cijene starih kamenih objekata su pristupačne – nisu dosegle svoje maksimume i kao takve predstavljaju priliku za investiranje.

Nadalje, obilje prirodnog bogatstva okolice grada Knina predstavlja značajan potencijal za razvoj outdoor i adrenalinskog turizma kojeg promoviraju lokalne agencije i udruge. Smještajni kapaciteti samog grada nisu značajni, ali potencijal za razvoj je velik, osobito u starom dijelu grada.

Smještajni kapaciteti samog Knina nisu značajni, ali potencijal za razvoj je velik/D. Jaramaz/PIXSELL

Taj dio Knina ima veći broj starih kamenih kuća koje su sada ruševni objekti. S druge strane, novouređene kamene stube kojima se mogu obići sve te stare kamene kuće predstavljaju budući turistički dragulj, a na čemu su svoj turizam razvili i već spomenuta Toskana i Istra.

Imali smo priliku susresti i pojedinačne strane ulagače koji su si osigurali takve nekretnine i idu u daljnja ulaganja motivirani potencijalom razvoja s jedne strane i cjenovnom dostupnosti privlačnih mikro lokacija s druge strane. Promatrajući taj stari grad, nismo se mogli oteti osjećaju kako ovdje treba spojiti one ulagače koji traže nove prilike u cilju disperzije rizika, vlasnike koje nude svoje kamene ruine i mogućnost povoljnog financiranja ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta za razvoj turizma u nerazvijenom području.

Upravo ovaj kraj veliki je potencijal za one koji žele disperziju rizika, a gdje u prvom redu vidimo građevinske poduzetnike, ali i druge koji imaju iste motive. Povoljne cijene nekretnina, atraktivne prirodne ljepote, blizina nacionalnog parka, provedena ulaganja u infrastrukturu koja stvaraju bazu za daljnja privatna investiranja – sve to motivira privatna ulaganja u ovo područje.

Upravo za ovakve investitore osigurana su i povoljna kreditna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) a koja su dostupna preko razvojne banke HBOR, kroz Program “Investicije posebnih segmenata MSP-ova u okviru NPOO-a”. Investiciju je moguće popratiti kroz duge rokove otplate, poček, a kada je u pitanju turizam – i do tri godine, a što je dovoljno za uhodati poslovanje.

Definitivno, poduzetnici koji žele nove izazove, i spremni su ulagati u diversifikaciju svojih proizvoda kao i disperziju rizika, NPOO je prilika u kojoj mogu pronaći povoljne i stimulativne uvjete za svoj razvoj. Sredstva za investicije iz NPOO-a, poduzetnicima koji ulažu u nerazvijene krajeve, omogućuju da se zaduže upravo po povoljnim uvjetima.

Projektna dokumentacija

Kako smo zalutali u Zagoru koja spada u nerazvijena područja, a ono što smo zatekli obzirom na izvršena infrastrukturna ulaganja iz sredstava EU fondova motiviralo nas je da vam predstavimo mogućnost za jedno atraktivno ulaganje u turizam, uz povoljne uvjete.

Privatna osoba pripremila je “teren” uz idejno rješenje za heritage boutique hotel upravo u starom dijelu grada i traži ulagača iz područja privatnog sektora. Projekt je moguće financirati iz programa NPOO-a, a oni koji imaju više strpljenja mogu čekati i novi natječaj iz EU fondova.

Predmetna investicija predstavljena je slijedećim primjerom:

Namjena: Ulaganje u izgradnju heritage boutique hotela sa smještajnim kapacitetom za 12 osoba.

Iznos investicije: 1.000.000 eura

Iznos kredita: 850.000 eura

Vlastito učešće: 150.000 eura (ili 15%)

Kamata: 0,8% godišnja, fiksna (moguća je kamata i do 0,4% ukoliko se ulaže u zelenu tranziciju, a što je ovdje slučaj obzirom na potrebne građevinske radove).

Bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva i administriranje kredita, za rezervaciju sredstava

Rok korištenja: 12 mjeseci (u ovom slučaju moguć je rok do 24 mjeseca obzirom na vrstu investicije)

Poček: za ovu vrstu investicije moguć je do 3 godine

Rok otplate: do 15 godina uključujući poček do 3 godine

Osiguranje: zadužnica, nekretnina koja je predmet investicije, drugi instrumenti po zahtjevu banke

Naravno, sve navedeno vrijedi i za poduzetnike u drugim djelatnostima, koji su u stalnoj potrazi za novim prilikama a koji ovu ili neke druge destinacije mogu prepoznati kao priliku za ulaganje.

New Report

Close