Zeleno gospodarstvo
Biser otoka

Četiri historicističke vile burne povijesti u lošinjskoj uvali Čikat gostima nude luksuz i intimni odmor u kojem je krajem 19. stoljeća uživalo i austrougarsko plemstvo

Otok Lošinj turiste oduševljava visokom kakvoćom mora i brojnim biljnim vrstama, ali i povijesnom vrijednošću i luksuzom smještajnih objekata.

PD VL native tim
24. kolovoz 2023. u 22:00
Vila Hygeia nekada je bila dom bogate brodovlasničke obitelji/PD

Primorsko-goranska županija jedna je od turistički najrazvijenijih regija Hrvatske. Po broju ostvarenih noćenja ova županija spada u najposjećenije, a više od 90% noćenja ostvaruju strani turisti.

Gotovo 16 posto turista ove županije odlazi na otok Lošinj, na kojemu se u prosjeku zadržavaju tjedan dana. Otok Lošinj turiste oduševljava visokom kakvoćom mora i brojnim biljnim vrstama, ali i povijesnom vrijednošću i luksuzom smještajnih objekata, kakve posebno krije uvala Čikat.

Vile bogate povijesti

Među najluksuznijima koje su sačuvane u svojemu izvornom obliku, zajedno s očaravajućim vrtom, je Captain’s Villa Rouge, djelo poznatog bečkog arhitekta Friedricha Sigmunda. Njezin prvi vlasnik bio je Willibald Reidel, poduzetnik iz Graza slaboga zdravlja, koji je odlučio ostatak života provesti u umirujućoj atmosferi lošinjske klime, no umro je netom prije preseljenja. Vila je dovršena 1895. godine, a imala je nekoliko zanimljivih vlasnika.

Najimpresivniji dio vile Hygeia prostran je i prozračan središnji dnevni prostor, stopljen s terasom s koje se pogled na ogradu obraslu ljubičastim glicinijama isprepliće sa svjetlucavim morem/PD

Primjerice, mađarska barunica i grofica Adelma bila je poznata kao kontroverzna europska spiritualistica, homeopatkinja i iscjeliteljica koja je prepoznala ljekovite moći uvale Čikat. Početkom 20. stoljeća najdugovječniji vlasnik vile postaje kapetan i tadašnji gradonačelnik Maloga Lošinja, Antonio Tarabocchia. Captain’s Villa Rouge prva je vila izgrađena u uvali Čikat, a ima sedam suita na tri kata.

Svaka prostorija posebno je uređena, a dodatan dašak luksuzu su raskošni lusteri od Murano stakla. Gostima je u svakom trenutku na raspolaganju i osobni chef. Povijesnu vrijednost ima i namještaj unutar vile, kroz koji se isprepliću sadašnjost i prošlost – decentni suvremeni komadi od oraha talijanskoga brenda Porada dopunjeni su antiknim rezbarenim ormarima koji odišu atmosferom minulih stoljeća.

Intimna večera na plaži

Gosti Vile Hortensia mogu birati između privatnog bazena sa sunčalištem te plaže koja se uvečer pretvara u intimno mjesto za večeru.

 

Ljubitelje jedrenja bez daha će ostaviti Captain master soba i otvoreni apartman u potkrovlju vile. Suptilni pomorski elementi protežu se cijelom etažom, od mjedenih kuhinjskih detalja i ogledala uokvirenoga u brodskome oknu do starih pomorskih karti i nautičkih instrumenata. U vili su također dostupne i sauna te parna kupelj, dok se sve usluge wellnessa mogu koristiti u obližnjemu Hotelu Alhambra.

Villa Hortensia početkom 20. stoljeća bila je poznata kao pansion Bellevue, a to ime najbolje dočarava njezinu posebnost – najbolji pogled na uvalu Čikat/PD

Vila Hortensia još je jedna od vila s pet zvjezdica iz Ultra luxury kolekcije. Predivno zdanje na tri etaže s otvorenom fasadom seže iz daleke 1912. godine, kad je bila poznata kao pansion Bellevue. To ime najbolje dočarava posebnost ove vile – najbolji pogled na uvalu Čikat. Vanjski izgled očuvan je u izvornom obliku, dok je interijer pretvoren u deset ekskluzivnih apartmana i soba, imenovanih prema biljkama mediteranskih vrtova i parkova.

Prije više od 100 godina vila je bila cjelogodišnje odredište imućnijih članova austrougarskoga visokog društva s kupalištem i odličnom bečkom kuhinjom! U to je vrijeme bila okružena popularnim mjestima, poput šarmantnog drvenog paviljona u sklopu kupališta Seebad Cigale te uvijek živahnog restorana i pansiona Ostering, koji nisu uspjeli ostati sačuvani tijekom turbulentnoga 20. stoljeća.

Terasa u prizemlju vile Hortensia okružena je bujnim palmama i grmovima hortenzija dok vrt sa začinskim biljem osigurava uvijek svježu zalihu začina za obroke i osvježavajuće koktele. Za trenutke opuštanja gosti mogu birati između privatnog bazena sa sunčalištem skrivenim iza romantične ograde obrasle bršljanom te plaže koja se uvečer pretvara u intimno mjesto za večeru skrivenu od pogleda.

Kupaonice vile Hortensije opremljene su personaliziranim setovima četki Acca Kappa od prirodne devine dlake kojima se gosti mogu razmaziti tijekom boravka u vili. Zanosni mirisi prirodne kozmetike Grown Alchemist uljepšat će spa trenutke u kupaonicama od svjetlucavoga granita, a gosti mogu odabrati i relaksaciju wellness tretmanima Kneipp spa, jacuzzi, saunu ili profesionalnu sobu za fitness.

Blagovaonica s terasom Ville Hortensia okružena je očaravajućim krajolikom, može primiti do dvadeset ljudi, i zapravo je mali privatni fine-dining restoran/PD

Dodatne vrhunske usluge wellnessa gostima su dostupne u obližnjemu Hotelu Bellevue s 5 zvjezdica. Bellevue Spa Clinic nudi čitav niz ekskluzivnih tretmana ljepote i zdravlja. Prozračni dnevni prostor isprepliće vrt i osunčani vanjski lounge s unutrašnjim dnevnim boravkom koji se može pretvoriti u sobu za neformalne sastanke.

Kako bi gosti proveli besprijekoran odmor pripreme započinju i dva mjeseca ranije. Certificirani batleri upoznaju buduće goste kroz njihovu listu preferencija i brinu se da su svi zahtjevi unaprijed ispunjeni. Po dolasku će goste batleri dočekati s pićem dobrodošlice te s ostalim osobljem biti na usluzi tijekom cijeloga boravka. Privatni chef svakodnevno priprema vrhunska jela po izboru u profesionalnoj kuhinji, odvojenoj od one u kojoj gosti, ako žele, mogu i sami eksperimentirati s lokalno uzgojenim namirnicama.

Blagovaonica s terasom, okružena očaravajućim krajolikom, može primiti do dvadeset ljudi, i zapravo je mali privatni fine-dining restoran u kojem se služe jela visoke kuhinje, uparena s nekim od najboljih lokalnih vina te vina staroga svijeta koja preporučuju vrhunski sommelieri. Mala recepcija s conciergeom gostima je na raspolaganju tijekom noćnih sati (od 22 do 6).

Za trenutke osame idealan je malen kutak na vrhu tornja vile Mirasol dok se oni željni druženja mogu okupiti u privatnom kinu s barom/PD

Kao u džentlmenskom klubu

Vila Hygeia nekada je bila dom bogate brodovlasničke obitelji s otoka, a nakon desetljeća zanemarivanja i propadanja, studiozno je obnovljena te joj je vraćen sjaj koji predstavlja prosperitet i joie de vivre romantičnoga razdoblja poznatoga kao Belle Époque. Nije poznato za koga je prvotno izgrađena, no neki turistički vodiči iz 1912. spominju je kao dodatak današnjemu hotelu Alhambra.

Najimpresivniji dio ove vile s pet apartmana je prostran i prozračan središnji dnevni prostor, stopljen s očaravajućom terasom, s koje se pogled na ogradu obraslu ljubičastim glicinijama isprepliće sa svjetlucavim tirkiznim morem uvale Čikat. Može primiti do deset ljudi, a opremljena je liftom.

Pomorski muzej na otvorenom

Jedna od atrakcija koju ne smijete propustiti je interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka - Lošinjski loger ‘Nerezinac’.

Prije izlaska u vrt pogled će vam privući uokvirene stranice starih herbarija na zidu, kao podsjetnik na botaničara Ambroza Haračića. Njezina najšarmantnija točka svakako je potkrovlje glavne sobe, prekriveno bijelim drvenim oblogama, koje zrači atmosferom kabine starinskoga jedrenjaka. Glavna soba opremljena je kraljevskim krevetom, dnevnim prostorom i prostranim walk-in ormarom.

Otvoren dnevni boravak okupan svjetlom s prostorom za blagovanje mjesto je za druženje i uživanje u obrocima pripremljenim u vrhunski opremljenoj kuhinji. Nakon dobre večere, gosti mogu odabrati butelju vrhunskoga vina iz vlastitog vinskog podruma i uživati u filmskoj večeri u privatnom kinu. Vila Hygeia iznajmljuje se kao zaseban objekt, no osobni kuhar i batler gostima stoje na raspolaganju kad god požele.

Boutique Hotel Alhambra 2020. našao se na popisu 10 najboljih europskih hotela prema izboru čitatelja Luxury Lifestyle Magazina/PD

Secesijska Vila Mirasol početkom 20. stoljeća funkcionirala je kao pansion koji je nudio sobe za najam, a nešto kasnije obogaćen je uslugama njemačke i mađarske kuhinje, kao i drvenim paviljonom za “sunčane kupke” i kupalištem na obali gdje su gosti mogli unajmiti jedrilice i čamce na vesla. Danas gosti mogu uživati u očaravajućem pogledu na uvalu Čikat. Vila je idealna za opuštene užitke bilo da se odlučite za lješkarenje na plaži, uživanje u doručku ili koktelima u mirisnom vrtu ili druženje u jacuzziju i skrivenom bazenu.

Središnji prostor prizemlja vile čini luksuzna dnevna soba s upečatljivim stolicama u art deco stilu, minimalističkim kaminom obučenim u oniks te bogatim lusterima od muranskoga stakla. Na tri etaže nalazi se pet spavaćih soba. Dnevna soba na prvom katu opremljena je udobnim sofama u Chesterfield stilu i karambol biljarskim stolom te kao takva odiše atmosferom džentlmenskog kluba.

Za trenutke osame idealan je malen kutak na vrhu tornja vile dok se oni željni druženja mogu okupiti u privatnom kinu s barom. Po svoje opuštajuće iskustvo možete otići u mali wellness s teretanom, saunom i parnom kupelji. Dodatne prvoklasne usluge wellnessa dostupne su u obližnjemu Cube Spa Alhambra, koji nudi niz ekskluzivnih tretmana ljepote i zdravlja.

Vila Mirasol idealna je za opuštene užitke bilo da se odlučite za lješkarenje na plaži, uživanje u doručku ili koktelima u mirisnom vrtu/PD

Batleri Lošinj poznaju kao dlan

Certificirani batleri, conciergei i privatni chefovi u svakome trenutku stoje na raspolaganju gostima u sve četiri historicističke vile. Gosti u svakome trenutku imaju vrhunsku uslugu, a potiče ih se na hedonistički odmor prepun personaliziranih aktivnosti. Otok Lošinj sa svojim arhipelagom, kao i otok Cres, obiluju povijesnim znamenitostima, gastronomskim užicima i prirodnim atrakcijama. Batleri su domaći stanovnici, koji Lošinj poznaju poput svoga dlana.

Lokalni ribari iznenadit će goste svježe ulovljenom ribom i plodovima mora, dok je otok Cres dom najbolje janjetine na svijetu. Visokokvalitetno meso dolazi od posebne autohtone pasmine creske ovce. Tradicionalna metoda slobodnoga uzgoja omogućuje ovcama da jedu hranjivo, bogato i solju prekriveno aromatično bilje koje raste diljem otoka.

Gosti uživaju raznoliku ponudu gastro iskustva, bilo da se radi o privatnoj večeri uz chefa nagrađivanog, japanskog restorana Matsunoki ili fine-dining iskustvo u Alhambrinu restoranu “Alfred Keller”, nagrađenome Michelinovom zvjezdicom i s 16,5 Gault & Millau bodova. Sladokusci mogu uživati u dnevnim tečajevima 200 godina starih tehnika izrade sira, dok ljubitelji vina mogu provesti dan istražujući vrhunske vinarije u obližnjoj Istri.

Ljubitelji prirode i jedrenja imaju priliku unajmiti impresivnu, starinsku drvenu jedrilicu, dok će se Institut Plavi svijet, centar za istraživanje mora u Velom Lošinju, pobrinuti da ne propuste vidjeti dupine. Svoje najdraže možete iznenaditi privatnom večerom na pustom otoku ili gliserom istražiti skrivene uvale i skrovite plaže lošinjskoga arhipelaga. Upoznajte otok na biciklističkoj turi i quad safariju – ili jednostavno samo nekoliko puta duboko udahnite u borovoj šumi Čikata.

Ljubitelje jedrenja bez daha će ostaviti Captain master soba i otvoreni apartman u potkrovlju vile/PD

U luksuznom društvu četiri spomenute historicističke vile u uvali Čikat našla se i novoizgrađena Villa Sea Princess Nika. Oblikovana u klasičnom stilu i dalje izaziva nostalgiju, a njezin lajtmotiv je “više je više”. Kako u uređenju, tako i u ekstra luksuznom boravku. Smještena je usred borove šume te nudi smještaj u sedam prostranih soba na tri kata, a svoja vrata otvorila je ovoga srpnja.

Odmah na ulasku primijetit ćete kraljevske lukove na fasadi koji ostavljaju bez daha. Rustikalna kuhinja, nadahnuta francuskom, optočena je bijelim i čokoladnim mramorom, a put od nje vodi do taverne u koju stane društvo od 14 ljudi i obilje vinskih boca iz vinskog podruma vile. Razmazit se može u privatnom spa centru te mramornim kupaonicama, a opuštanje uz hladnije večeri idealno je uz kamin u dnevnom boravku.

Poželite li uživati u obroku na svježem zraku i s pogledom na pitoresknu uvalu Čikat, možete se udobno smjestiti ispod pergole, a profesionalni kuhar, koji vam je na raspolaganju 24 sata, pripremit će vam što god poželite u kuhinji na otvorenom opremljenoj roštiljem.

Domaćin prestižnih LOOP sajmova

Upravo će Lošinj Hotels & Villas u suradnji s Loop luxury fair platformom organizirati tri prestižna sajma putovanja - Loop MICE, Loop Leisure i Loop CEE, koja će se održati na proljeće 2024., a u sklopu kojih će otok ugostiti tristotinjak vrhunskih putničkih agenata i turoperatora s njemačkog govornog područja (GAS) i tržišta srednje i istočne Europe (CEE). Profesionalci iz industrije turizma tako će tijekom 12 dana imati priliku upoznati suvremeni luksuz idilično uklopljen u očaravajuće prirodno okruženje otoka, a njihov obilazak uključivat će i objekte brenda Lošinj Hotels & Villas, jedne od najstarijih hrvatskih turističkih kompanija – Jadranke iz Malog Lošinja. Njihovi hoteli i vile vrlo su traženi na karti luksuznog turizma, a garancija uspješnosti je tradicija duga 70 godina te svakodnevno ulaganje u kvalitetu, proširenje ponude, promicanje otoka kao i održivost objekata.

Nagrađivani luksuzni hoteli

Za one koji ipak preferiraju boravak u hotelima, Hotel Bellevue te Boutique Hotel Alhambra nadmašit će sva očekivanja luksuznog smještaja.

Boutique Hotel Alhambra član je svjetskog lanca Small Luxury Hotels i Virtuoso, a 2020. našao se na popisu 10 najboljih europskih hotela prema izboru čitatelja Luxury Lifestyle Magazina.

Povijesni šarm profinjene secesijske arhitekture okružene pažljivo oblikovanim perivojem skladno je spojen sa suvremenim dizajnom ovog zdanja. Gurmani će posebno cijeniti vrhunski restoran Alfred Keller, nagrađen Michelinovom zvjezdicom i uvršten u renomirani vodič Gault Millau. Središnje mjesto u ponudi zauzimaju najbolje hrvatske namirnice, meso i riba oslanjajući se na sezonske sastojke iz lokalnog uzgoja. Naravno, sve uz bocu vina iz bogate Kellerove vinoteke sa 610 vrhunskih etiketa.

Boutique hotel Alhambra svojim gostima nudi visok stupanj privatnosti, ali i brojne usluge poput najma luksuznih automobila i brodova te personaliziranih putovanja prema osobnim preferencijama gosta. Osim iznimnom arhitekturom i specifičnim dizajnom interijera kojim odskače od brojnih luksuznih hotela, Boutique hotel Alhambra ističe se svojom spa ponudom u kojoj nudi najbolje od otoka, koristeći otočko bilje i blagodati mora u svojim tretmanima.

Dizajnerski također zanimljiv, ali nešto mlađi po godinama izgradnje – luksuzni Hotel Bellevue s pet zvjezdica. World Spa Awards proglasio je Hotel Bellevue najboljim spa hotelom u svijetu 2021. te najboljim u Hrvatskoj 2022. dodijelivši mu nagrade Croatia’s Best Hotel Spa 2022 i World’s Best Hotel Spa 2021. Njihov jedinstveni, signature program Sea-Tox je detoks organizma u sklopu kojega se koriste pročišćavajuća svojstva morske vode kako bi se potaknuo proces samočišćenja tijela kroz detoksicirajuću hranu, ciljane vježbe i spa tretmane.

Kroz cijeli proces vode vas vrhunski stručnjaci, a koristi se najsuvremenija medicinska tehnologija. Rezultat je dubinski pročišćen organizam, balans hormona, smanjenje upalnih procesa te povećanje energije. Osim vrhunskog spa programa, Hotel Bellevue gostima nudi posebno iskustvo japanske kuhinje u svom restoranu Matsunoki, koji je nagrađen Michelinovim tanjurom.

Captain’s Villa Rouge djelo je poznatog bečkog arhitekta Friedricha Sigmunda, dovršena je 1895., a imala je nekoliko zanimljivih vlasnika/PD

Bogata kulturno-povijesna baština

Sam otok Lošinj nudi i brojne aktivnosti, od edukativnih do zabavnih. Jedna od atrakcija koju ne smijete propustiti je interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka – Lošinjski loger “Nerezinac”. Ovaj jedrenjak predstavlja muzej na otvorenom, a obnovljen je po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća. Privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena te na zanimljiv i interaktivan način prikazuje dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja.

Postav se sastoji od dijela na rivi ispred broda, dijela na palubi broda te dijela postavljenog unutar broda u potpalublju. Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda. Postav na rivi i palubi sastoji se od informativne ploče s osnovnim podacima o brodu te radionice na kojoj posjetitelji mogu isprobati neke od vještina tradicijske brodogradnje, održavanja broda, ili upravljanja brodom.

Za one koji uživaju u adrenalinu, tu je aquapark Čikat, koji se prostire na 6300 metara kvadratnih i sadrži više od 2400 metara kvadratnih bazena i vodenih sadržaja s morskom vodom. Aquapark se nalazi u kampu Čikat, u srcu borove šume i prvi je hrvatski aquapark na otoku.

* Sadržaj omogućio LH&V

New Report

Close