Borba za adekvatnu radnu snagu i kroz projekte Europske unije

Autor: Promo , 20. ožujak 2022. u 22:00
Skills Power donosi revoluciju usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja/PD

Projekt Skills Power kroz javno – privatno partnerstvo donosi besplatne alate za podizanje razine vještina niskokvalificiranih sudionika tržišta rada te ih tako čini konkurentnima.

Ekonomija i tržište rada prolaze kroz brze ekonomske transformacije vođene povećanom digitalizacijom i automatizacijom.

Te promjene ubrzavaju potražnju za novim vještinama te donose potencijalne probleme za osobe koje nemaju iste mogućnosti pristupa obrazovanju i konkurentnosti na tržištu rada. Mnogi ljudi suočavaju se s poteškoćama u praćenju novih potreba za vještinama, nisu u mogućnosti poboljšati svoje postojeće vještine i kvalifikacije te riskiraju da budu istisnuti s tržišta rada.

Inovativni pristup
U Hrvatskoj se procjenjuje da se udio odrasle populacije u potencijalnoj potrebi usavršavanja kreće između 31,2% i 34,7% ukupne odrasle populacije, odnosno od 710 do 792 tisuće odraslih, ovisno o mjeri razmatranih digitalnih kompetencija. Istodobno, samo pet država članica EU-a ima stope sudjelovanja u učenju odraslih niže od 5%, uključujući Hrvatsku s 2,9%.

Što se događa s upravo s tim izoliranim skupinama koje nemaju pristup potrebnom bazenu vještina potrebnim za aktivno uključivanje na tržište rada? Uz vrlo jasnu društvenu ugroženost i marginalizaciju, riskiraju niske plaće nedovoljne za normalan život.

Također, stalan strah od gubitka zaposlenja zbog podcijenjenosti vještina ili poteškoće pri pronalasku posla zbog čega bivaju duže vrijeme u statusu nezaposlenosti limitiraju njihov karijerni put. Također, većina poslodavaca postaje svjesna da je jedini način da ostvare stabilno poslovanje upravo ulaganje u postojeću radnu snagu.

Radni zahtjevi i uloge mijenjaju se brže nego ikada prije, a zapošljavanje novog radnika generira trošak jednogodišnje plaće tog istog zaposlenog naspram minimalnog troška usavršavanja ili nadogradnje vještina.

Projekt je prezentiran na događaju Virtual Skills na hackhatonu u Novskoj/PD

Ovaj problem je adresirala i Europska Unija kroz projekt Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i inicijativu “Oblici usavršavanja: nove prilike za odrasle” Europske unije, čiji je cilj pomoći odraslima da steknu minimalnu razinu pismenosti, matematičkih i digitalnih vještina i/ili steknu širi skup vještina napredovanjem prema višoj srednjoškolskoj kvalifikaciji.

Jedan od većih projekata same inicijative, pokrenut unutar nacionalnih granica je “Skills Power” čiji nositelji su ManpowerGroup Hrvatska, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Romska organizacija mladih Hrvatske i Hrvatski Zavod za zapošljavanjem.

Projekt koji se, bez obzira na restrikcije vezane uz COVID-19 pandemiju, provodi zadnjih godinu dana aktivno adresira i fokusira se na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i olakšavanje samog procesa učenja kod niskokvalificiranih zaposlenika ili društveno marginaliziranih skupina.

Grupa trenera iz svih sektora pruža procjenu postojećih vještina i potrebe za usavršavanjem, izradu planova za karijeru i procjenu stečenih znanja te aktivno uključuje sudionike u proces stjecanja znanja putem mobilne aplikacije napravljene na temelju nacionalnog programa “Kurikuluma za razvoj temeljnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih: temeljne vještine funkcionalne pismenosti”, kojeg je razvilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Uz nadogradnju triju vještina: matematike, informatike i vještina čitanja i pisanja (osnovne vještina na način na koji ih definira EU te RH), zainteresiranim sudionicima nudi se mogućnost nadogradnje vještine vožnje viličara kroz VR simulacijsku aplikaciju te nadogradnja vještine za rad na blagajni (upoznavanje s osnovama).

Upravo je taj inovativni pristup novim tehnologijama otvorio prostor za rasprave oko toga kako nove tehnologije, poput gamifikacije i virtualne stvarnosti mogu pomoći onima koji imaju problema s prilagođavanjem formalnim metodama učenja.

Partnerski projekt
Sam projekt je do sad prezentiran na dva događanja – “Virtual Skills” hackhatonu u Novskoj gdje su lokalne snage gaming industrije i dale koncepte i rješenja za VR alat, kao i onom nedavno održanom u Osijeku gdje su se prezentirali daljnji koraci projekta i sve dodatne mjere aktivne politike zapošljavanja 2022. za koje će se izdvojiti više od milijardu kuna u vidu poticaja za samozapošljavanja, zapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, očuvanje radnih mjesta kao i poticanje mobilnosti radne snage.

Tom prigodom, Zorica Brečić direktorica Manpower grupe za RH istaknula je kako su prepoznali važnost razvoja vještina niskokvalificiranih radnika te u suradnji s partnerima razvili proces usavršavanja vještina zaposlenima i nezaposlenima uz stručno vodstvo. Također, svi partneri projekta su još jednom ponovili poziv poslodavcima da uključe svoje zaposlene u ovaj besplatni proces stjecanja baznih vještina kako bi osigurali potrebne kvalifikacije za poslovanje.

Ovakvi partnerski projekti javnog i privatnog sektora uvelike doprinose adekvatnom odgovoru na potrebe tržišta rada i razvoja gospodarstva, dok sami programi koristite manje atraktivnim ili diskriminiranim radnim skupinama kao univerzalno sredstvo postizanja inkluzije i konkurentnosti na tržištu rada.

Više o projektu i sudjelovanju na: https://skillspower.hr/o-projektu/

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close