Poslovna 2021.
Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke

Biti bankar u 2020-ima znači biti agilan i spreman na promjene

Uvijek želim biti optimist i vjerujem u mogućnost oporavka hrvatskog gospodarstva ‘U’ krivuljom, a HPB će svoje planove temeljiti na takvom pristupu.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Izreka glasi “vrijeme je novac”, a financijski sektor, kao nositelj podrške oporavku globalnog gospodarstva od aktualne krize, ovo razdoblje pandemije koronavirusa koristi za ono pozitivno – unaprjeđenje usluga klijetima, digitalizaciju i tehnološka unaprjeđenja poslovanja, čime hrabro iskoračuje u 21. stoljeće.

Ponosan sam što je HPB u takvim izazovnim uvjetima poslovao uspješno i ostvario odličan rezultat, čime smo opravdali povjerenje dionika. Također, zadovoljili smo kapitalne zahtjeve sveobuhvatne procjene ECB-a, na mikro razini potvrdili otpornost i stabilnost bilance, a na makro razini, s ostale četiri najveće banke, potvrdili stabilnost domaćeg bankarskog sektora u kontekstu uspostave bliske suradnje i ulaska Republike Hrvatske u eurozonu, što smatram izrazito značajnim uspjehom za naše društvo.

Mislim da će 2021. biti zahtjevna, godina novih izazova, ali i značajnih prilika, ne samo za HPB nego i za našu zemlju i svjetsko gospodarstvo, a razvoj epidemiološke situacije i brzina pronalaska cjepiva vjerojatno su najznačajnije odrednice brzine tog oporavka. Najnovije informacije u tom području daju nam osnovu za optimizam i, mada ih u ovom trenutku još ne možemo uzeti sa sigurnošću, smatram da je na nama uloga poticanja pozitivnih razmišljanja i projekcija oporavka ekonomije s konkretnijim efektima već u drugoj polovici iduće godine. Uvijek želim biti optimist i vjerujem u mogućnost oporavka hrvatskog gospodarstva “U” krivuljom, a HPB će kao nezanemariv faktor hrvatske financijske industrije svoje planove temeljiti na takvom pristupu.

Moderno bankarstvo se kontinuirano mijenja, što je korona kriza dodatno potencirala, i samo oni koji će biti u stanju predvoditi promjene i prilagoditi se novim uvjetima poslovanja, bit će uspješni, a HPB jest takva banka.

U razdoblju koje je pred nama znat ćemo kvalitetno, na svakodnevnoj bazi, odgovarati na izazove i našim klijentima biti dobar partner. Puni efekti korona krize na poslovanje i kapital naših klijenata i dionika vidjet će se tek u razdoblju koji dolazi, a pristupi pronalasku rješenja situacija i izazova u kojima će se oni naći, odredit će uspješne banke u idućoj godini. Uvjeren sam da će HPB biti jedna od njih.

New Report

Close