Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Bit će to poluoblačna godina promjena

Zvonimir Akrap, član Uprave OTP banke.

Zvonimir Akrap
15. prosinac 2022. u 22:00
Zvonimir Akrap/PD

Godinu 2023. bismo metaforički mogli opisati kao još jednu povijesnu godinu koju će dominantno obilježiti uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor. No, to je ujedno i godina velikih neizvjesnosti u koju naše gospodarstvo ulazi ipak još uvijek vrlo dobrog zdravlja, ali uz mnoštvo ozbiljnih izazova koji će zahtijevati našu prilagodljivost i odlučnost.

Inflacija kao globalni problem u izvorištu je većine izazova koji nas iščekuju. Ratom izazvani kaos na tržištu energije i hrane, iako u posljednje vrijeme pokazuje znakove posustajanja, zasigurno će se prenijeti i u narednu godinu. Reakcije monetarnih vlasti u glavnim svjetskim ekonomijama na inflatornu pošast su konačno na pravom kolosijeku.

Stoga u idućoj godini očekujem usporavanje inflacije, dok potpuno normaliziranje nije realno očekivati prije 2024. godine.

Isto tako, u 2023. će mnoge svjetske ekonomije zaroniti u recesiju, uključujući naša emitivna i partnerska tržišta. Iako recesija ne bi trebala biti duboka to će svakako utjecati na narudžbe iz tih ekonomija našim izvoznicima, kao i na broj njihovih stanovnika koji će turistički putovati po svijetu.

Usprkos svim tim izazovima strukturni pomaci u našoj ekonomiji daju dovoljno razloga za umjereni optimizam, struktura rasta našeg BDP-a nije više jednoobrazna, veseli žilavost i stalni rast doprinosa izvoza u njegovom impresivnom rastu u tekućoj godini. Bez obzira na nove prepreke očekujem da svi mi iznova potvrdimo žilavost našeg gospodarstva i u 2023. godini.

Kao dodatne mogućnosti u 2023. vidim jako veliku omotnicu EU fondova kao i ulaganja u obnovljive izvore energije. Neosporna svijest svih dionika o potrebi ulaganja u energetsku neovisnost, kao i iznimno povoljan okoliš i poslovno okruženje za razvoj svih oblika zelene proizvodnje, zasigurno će rezultirati brojnim projektima na ovom području kroz iduću godinu.

Sumarno, očito je da bi naš gospodarski rast 2023. godine trebao usporiti, ali za razliku od mnogih zemalja u Europskoj uniji, ipak ostati blago pozitivan.

Što se tiče financijskog sektora, uvođenje eura iziskuje iznimne napore svih djelatnika i sobom nosi jako velike troškove i gubitak prihoda, no ostajemo uvjereni da će dugoročne koristi za ekonomiju i naše poslovanje u budućnosti učiniti uspješnijim i efikasnijim.

New Report

Close