Svijet novca
Svijet novca

Bespovratnim potporama za digitalizaciju do PIS i AIS usluga

Prednost digitalizacije i digitalnog poslovanja možda je najočitija u računovodstvenom poslovanju.

PD VL native tim
29. lipanj 2023. u 22:00
Marko Emer, CEO Elektronički računi/PD

Financijske tehnologije prioritetno su područje Europske unije i jedan od preduvjeta za jako jedinstveno tržište. Cilj kojem se stremi je da sva poduzeća unutar Unije imaju jednostavan i ujednačen pristup financijskim uslugama, a da financijski sustav bude jeftiniji, dostupniji i učinkovitiji i za pružatelje usluga i za potrošače.

Među zemljama članicama koje prednjače u razvoju rješenja koja se temelje na digitalnoj identifikaciji, mobilnim aplikacijama, analitici velikih podataka, računalstvu u oblaku, lancu blokova (blockchain) i decentraliziranom vođenju evidencije transakcija, Hrvatska se nije spominjala kao relevantan igrač.

Barem je to bio slučaj do prošle godine kada je predstavljeno domaće rješenje koje je objedinilo dvije ključne platne usluge Revidirane PSD2 direktive, uslugu plaćanja (PIS – Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Services).

PIS i AIS u ERP-ovima

Na hrvatskom tržištu trenutno ih jedini pruža ePlati, fintech inovacija tvrtke Elektronički računi, koja je rješenjem Hrvatske narodne banke u srpnju 2022. godine upisana u registar pružatelja platnih usluga i izdavatelja elektroničkog novca kao institucija za platni promet.

“Odobrenjem HNB-a započeli smo proces integracija ePlati u računovodstvene programe i poslovna rješenja s kojima smo već integrirali naše core usluge; između ostalih razmjenu eRačuna i pratećih dokumenata. Riječ je o 455 rješenja koja će do kraja 2023. godine, nadovezujući se na postojeću uslugu izdavanja eRačuna, svoje programe nadograditi fintech uslugom ePlati i time povećati vlastitu vrijednost kod svojih korisnika”, istaknuo je Marko Emer, CEO Elektronički računi.

Rješenje koje su Elektronički računi razvili primjenjivo je i na drugim tržištima Europske unije. Prva zemlja nakon Hrvatske gdje će, kroz ePlati, korisnici konzumirati jeftiniju, dostupniju i učinkovitiju financijsku uslugu je Slovenija. “Mnogi računovodstveni programi koji su već integrirali ePlati samo čekaju zeleno svjetlo da ponude uslugu i na ostalim tržištima na kojima posluju”, otkrio je Emer.

PIS i AIS, iako prezentirane kao tandem, usluge su koja, svaka za sebe, mijenja način na koji poslovni subjekti konzumiraju platne usluge.

Prednost za računovodstvene servise

Prednost digitalizacije i digitalnog poslovanja možda je najočitija u računovodstvenom poslovanju, a ePlati se otpočetka ističe kao usluga od koje će posebnu korist imati struka.

Ako je knjigovođa ovlaštenik na računu klijenta, aktivacijom ePlati u svom računovodstvenom programu, ima mogućnost koristiti sve značajke usluge za poslovne račune klijenata. “Interno računovodstvo u nekoj kompaniji najčešće ima pristup izvodima po računima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakašnjele dostave dokumenata. Aktivacijom usluge ePlati (AIS), sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje”, pojašnjava Emer.

Usluga ePlati (AIS) omogućuje knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva u tvrtki da automatski dobivaju informacije o prometu i stanju po računu svojih klijenata te odmah knjiže nastale promjene.

“Subjekti s računima u više poslovnih banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva kako bi utvrdili promjene prometa i stanje po računima jer im ih ePlati (AIS) automatski dostavlja u računovodstveni softver. Servisi više ne moraju u dva dana knjižiti izvode za cijeli mjesec, nego sami biraju dinamiku zaprimanja prometa po računu svojih klijenata”.

Za razliku od klasičnog učitavanja XML datoteke izvoda, što je usluga koju trenutno pruža većina banka, korisnik ePlati više ne mora ulaziti u internet bankarstvo, povući datoteku na radnu površinu računala potom je učitati u računovodstveni program, ili je pak preuzimati putem s e-maila, već to čini automatski, zadajući nalog jednim klikom da ePlati (AIS) povuče izvod direktno u program.

Automatsko knjiženje izvoda

U široj primjeni ePlati (AIS) će omogućiti i automatsko knjiženja izvoda; subjekt će zadati nalog da ePlati u određeno vrijeme povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta.

“Tu će veliku prednost osjetiti i tvrtke koje imaju veliki broj promjena po računima; više neće raditi u prošlosti, danas knjižiti izvode za prethodni dan ili mjesec, već će informaciju o svakoj uplati, sa svih poslovnih računa tvrtke, zaprimati u stvarnom vremenu, direktno u svoj poslovni ili računovodstveni program”, kaže Marko Emer.

Informacija o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni je preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima, zato je važno da se planiranje plaćanja ne temelji na informacijama od prethodnog dana.

455

rješenja nadogradit će se fintech uslugom ePlati

Brže plaćanje naloga

PIS i AIS, iako prezentirane kao tandem, usluge su koja, svaka za sebe, mijenja način na koji poslovni subjekti konzumiraju platne usluge.

Internetsko bankarstvo godinama je stvaralo dojam da se cjelokupni platni promet može odraditi u hodu, ali ePlati (PIS) prvi omogućuje dodatnu automatizaciju plaćanja direktno iz računovodstvenog programa.

“Kao prednosti ePlati, naši korisnici ističu brzinu i jednostavnost zadavanja naloga. Nakon što jednim klikom učitate eRačune u računovodstveni program, odmah možete označiti one koje idu na plaćanje kroz ePlati i ne morate gubiti vrijeme na “ulogiravanje” u internetsko bankarstvo s desecima različitih tokena banaka. To je cilj kojem smo težili – spojiti žiroračun naših korisnika s njihovim ERP-om za potpunu automatizaciju platnih transakcija”, ističe Emer.

Bespovratna sredstva za digitalizaciju

Prvoga lipnja ove godine, objavljen je javni poziv Ministarstva gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za digitalizaciju mikro, malih i srednjih poduzeća kroz vaučere za digitalizaciju.

Europskim sredstvima, tvrtke koje čine najveći dio gospodarstva mogu poboljšati digitalne vještine, ulagati u digitalni marketing, izraditi strategiju digitalne transformacije, odraditi dijagnostiku kibernetičke otpornosti ili iskoristiti bespovratna sredstva kako bi uveli složena digitalna rješenja.

Pružatelji navedenih usluga, koje zainteresirana mikro, mala i srednja poduzeća mogu birati u sklopu poziva, objedinjeni su u katalog koji je objavljen na stranicama MINGOR-a.

Među pružateljima usluga u sklopu poziva unutar kataloga je i tvrtka Elektronički računi s uslugama mojeRačun, mojDMS i fintech inovacijom ePlati u dijelu složena digitalna rješenja.

“ePlati PIS omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa, a ePlati AIS dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima direktno u računovodstveni program u stvarnom vremenu. To znači da smo doveli internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvene programe. Sada ga može imati svaka tvrtka u Hrvatskoj i to kroz bespovratna sredstva za digitalizaciju”, zaključio je Emer.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close