Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Veliki iznosi

Banke donirale hrvatskim bolnicama više od 12 milijuna kuna

Domaće banke do sada su donirale više od 12 milijuna kuna za ublažavanje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb te za potrebe opremanja bolnica koje su na prvoj crti obrane od koronavirusa.

PD
25. travanj 2020. u 09:53
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Najveća banka u zemlji, Zagrebačka banka, objavila je u petak da su njezini zaposlenici, uz podršku Zaklade UniCredit, osigurali su 380.000 kuna donacije za Hrvatski Crveni križ namijenjene kupnji i distribuciji paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane i kućanstva, a njima se pridružila i Zagrebačka banka s dodatnih milijun kuna donacije.

Donacija zaposlenika, Zaklade UniCredit i Zagrebačke banke iskoristit će se za pripremu paketa hrane s osnovnim prehrambenim namirnicama (brašno, sol, ulje, šećer, tjestenina, riža, juhe, marmelade, riblje i mesne konzerve), dostatnim za prehranu dviju osoba u razdoblju od dva tjedna, priopćila je Zaba. Vrijednost paketa je 250 kuna, a njih više od 5500 distribuirat će se korisnicima socijalne pomoći i pučkih kuhinja, starijima i nemoćnima, obiteljima s više djece i niskim primanjima. Zaba je i krajem ožujka donirala 1,3 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom. Dvije donacije od 500.000 kuna Zaba je usmjerila Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava, primarnim respiratornim centrom za pacijente s težim oblicima zaraze koronavirusom. Također, Klinici za dječje bolesti Zagreb koja je značajno oštećena tijekom potresa donirano je 300.000 kuna za nabavku medicinske opreme te saniranje štete.

Privredna banka Zagreb (PBZ) donirala je u dva mjeseca ukupno 4,9 milijuna kuna. Sredinom ovog mjeseca PBZ je donirao 400.000 kuna Općoj bolnici Pula. Početkom travnja donacijom od 3,5 milijuna kuna obuhvaćeno je sedam bolnica kojima je donirano svakoj po 500.000 kuna. To su: Klinička bolnica “Sveti Duh”, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinička bolnica Dubrava, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Klinička bolnica Merkur i Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za ženske bolesti i porode. Mjesec dana ranije predstavnici PBZ grupe uručili su donaciju od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Spomenuta donacija omogućit će nabavku suvremene medicinske opreme za Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, pojasnili su tada iz PBZ-a.

I Erste banka donijela je početkom travnja odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme. Dodatno, kartična kuća Erste Card Club odlučila je donirati 300.000 kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, kao pomoć u sanaciji materijalne štete uzrokovane potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine. Kako bi olakšao rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u naporima suzbijanja epidemije COVID-19, Erste Card Club pokrenuo je u petak i akciju s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku potrošnog materijala potrebnog za uzimanje brisova koji služe pri testiranju stanovništva na prisutnost virusa. Sredstva se prikupljaju na način da će ECC za svaku online kupnju učinjenu do 30. travnja Diners Club karticom, Nastavnom zavodu donirati 1 kunu.

Raiffesen banka donirala je početkom ovog mjeseca 525.000 kuna Klubu roditelja nedonoščadi Palčići za nabavu medicinskih uređaja potrebnih za razvoj i život prijevremeno rođene djece. Kako su priopćili, banka se odlučila uključiti i pružiti podršku projektu „Vratimo Palčiće u Petrovu“ koji će prijevremeno rođenoj djeci – upravo nabavom medicinskih uređaja i opremanjem posebnog dijela Petrove bolnice koji je teško stradao u potresu – pružiti snažan početak za njihov daljini razvoj.

Već tri dana nakon potresa ua Zagrebu OTP banka donirala je po 750.000 kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara. Početkom travnja banka je donirala dodatnih 1,4 milijuna kuna bolnicama u raznim krajevima Hrvatske, za pomoć u suočavanju s izvanrednim mjerama u borbi protiv koronavirusa. Donacijom od po 200.000 kuna općim bolnicama u Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Sisku i Puli nastoji se pomoći svim zdravstvenim djelatnicima i bolnicama u nabavci nužnih materijala i opreme, priopćila je tada banka. Bolnice će sredstva iskoristiti za nabavku respiratora, zaštitne opreme, kreveta i svega ostalog što im je trenutno najvažnije i najhitnije za nastavak njihovog rada u zaštiti našeg zdravlja. Dodatno, banka u svom programu vjernosti OTPetici omogućuje klijentima da svojim prikupljenim bodovima doniraju bolnice u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Puli, Sisku i Osijeku.

New Report

Close