Želite ulagati u zlato, a niste do sada, evo što morate znati

Autor: PD VL native tim , 05. srpanj 2022. u 10:37
Foto: Pixabay

Gdje ga kupiti, kovanice ili poluge, gdje ga pohraniti? Donosimo odgovore na pitanja koja će si prva postaviti svako tko poželi ulagati u zlato

Hrvati zbog nedovoljne informiranosti i dalje najčešće štede u bankama, međutim ta situacija se iz godine u godinu znatno mijenja. Tome pridonose i događaji poput aktualnih zbivanja između Rusije i Ukrajine. Tržište je nemirno, a investitori u nekim krajevima Europe i svijeta već su zažalili pred vlastitim odlukama. Čak su i Hrvati satima čekali u redovima strahujući od gubitka vlastita novca. To su lekcije na kojima se puno uči, a jedna od opcija koja se iznjedrila kao dobra alternativa je i ulaganje u investicijsko zlato.

Svima onima koji žele početi ulagati u zlato ili znati više o tome, donosimo odgovore na 5 pitanja koje će si svako prvo postaviti kada se odluči za tu vrstu ulaganja.

Gdje kupiti investicijsko zlato?
Na hrvatskom tržištu postoje novčarske institucije specijalizirane za financijske usluge i trgovinu zlatom. U svojim poslovnicama nude usluge prodaje investicijskog zlata, od malih i velikih zlatnih poluga različitih certificiranih proizvođača do zlatnika različitih dimenzija, težine i vrijednosti.

Kada je najbolje ulagati u investicijsko zlato?
Inflacija umanjuje vrijednost depozita i štednje u banci, stoga ne čudi što u posljednjih 20 godina pisano pravilo postaje da zlato najviše raste za vrijeme recesija i inflacije. Takve brojke vode tome da ovaj oblik investiranja već tradicionalno postaje izbor onih koji prate ekonomske pojave i vide snagu recesije i inflacije, a zlato u tom slučaju biraju kao mehanizam zaštite, ali i siguran način ulaganja. Zlato je dugoročno veoma isplativa investicija. 100 grama zlata danas vrijedi oko 7000 kuna više nego prije 10 godina dok je u zadnjih 20 godina cijena zlata narasla čak šest puta, odnosno preko 500 posto.

Je li bolje ulagati u kovanice ili poluge?
Kod ulaganja u zlato morate izabrati želite li ulagati u zlatnike ili poluge. Iako su poluge neminovno dobar izbor, zlatnici pružaju veću slobodu upravljanja imovinom. U tom slučaju, ako vam u određenom trenutku zatreba gotovina ili samo želite prodati dio kupljenog zlata, možete prodati samo dio kovanica. Polugu morate prodati cijelu.

Fizičko zlato ili ETF – što odabrati?
Uz fizičko zlato danas je sve popularniji i ETF. Riječ je o virtualnom ulaganju u fondove, odnosno tvrtke koje se bave zlatom – investicijske fondove, dionice tvrtki koje se bave rudarenjem ili financijske izvedenice poput futures ugovora. Takva vrsta ulaganja nekome može biti praktičnija ako namjerava svojim ‘digitalnim zlatom’ trgovati na burzi. Odnosno pri promjenama tržišne cijene, kupovanjem i prodavanjem pokušati ostvarivati profit. Kupnja fizičke kovine ipak ima nekoliko važnih prednosti. ‘Digitalno zlato’ ulagač nikad ne vidi, već samo na papiru ima potvrdu da je vlasnik određenog udjela odnosno vrijednosti.

Gdje pohraniti zlato?
Kupac koji posjeduje fizičko zlato može ga pohraniti u osiguranu pohranu ili ga pohraniti negdje na osobnu odgovornost. Osiguranu pohranu obično nude novčarske institucije za trgovinu zlatom, i ta opcija je najsigurnija jer ulagač nema brigu da će se nešto dogoditi njegovom zlatu, a može doći do njega kad god se za to ukaže prilika.

Sadržaj omogućio AURO-DOMUS

New Report

Close