Svijet novca
Jednostavna primjena

Nova generacija potrošača: Sustavi za plaćanje kriptom osvojili stotine trgovaca

Sve više tvrtki uvodi plaćanje u digitalnim valutama, a trendu se priključuju i gradovi.

Lucija Špiljak
01. svibanj 2022. u 07:43
Foto: Shutterstock

Zagrebački fintech startup Electrocoin na domaćem je tržištu privukao novu generaciju potrošača elektroničkim platnim servisom PayCek koji omogućava trgovcima procesuiranje uplata u kriptovalutama, pri čemu im se na račun isplaćuju kune.

 Može se koristiti u fizičkim trgovinama i u web-shopovima, a podržava čak 13 najpopularnijih kriptovaluta. Korištenjem PayCeka trgovci svoje uplate dobivaju u kunama, dok je tvrtka Electrocoin zakonski posrednik svake transakcije te za njih odrađuje pozadinski posao.

Jednostavna implementacija

“PayCek omogućava izravan i brz pristup novoj generaciji potrošača bez potrebe za kompleksnim procesima zamjene kriptovaluta. Implementacija PayCek sustava je besplatna i jednostavna – sve što je potrebno jest kreirati korisnički račun na PayCek platformi”, priča nam Nikola Škorić, osnivač i izvršni direktor Electrocoina, koji je s poslovanjem i razvojem blockchain i fintech tehnologije krenuo 2013. godine.

Škorić nam je približio sustav kroz primjer izvršene uplate – netko želi potrošiti svoje kriptovalute na nečiju uslugu ili proizvod, u trenutku transakcije zamrzava se tečaj po kojem Electrocoin kupuje kriptovalute od platitelja, a isplaćuje točan traženi kunski iznos prodavatelju. U svega nekoliko sekundi, prodavatelj prima traženi iznos.

Uslugu PayCek koristi više od 300 trgovaca, a iz Electrocoina ponosno ističu da su prednosti korištenja prepoznali izuzetno veliki klijenti. Kako je Poslovni dnevnik prvi pisao, u veljači prošle ostvarili su suradnju s Tifonom, a od prosinca i s Konzumom, što je jedna od najvećih suradnji na domaćem tržištu kriptovaluta.

Usto PayCek koriste i autokuća Benussi, web shop Bazzar, pivovare Medvedgrad, Swanky Mint Hostel, ali i gradovi poput Sv. Nedelje i Cresa. “Interes se primjećuje u svim industrijama te očekujemo nastavak takvog trenda. Što se tiče zastupljenosti kriptovaluta, možemo izdvojiti bitcoin i ether kojima se najviše plaća”, navodi Škorić.

Podsjetio je i da Visa i MasterCard javno planiraju nastavak širenja svojih usluga u pravcu korištenja kriptovaluta. Obje kompanije zapošljavaju ljude u sektorima koji se bave upravljanjem digitalnom imovinom, blockchainom i kriptovalutama, a već su najavljena i nova partnerstva, kao i mnogobrojne pogodnosti za davatelje i primatelje kriptovaluta.

“Upravo Visa prednjači u suradnjama s različitim burzama kriptovaluta, a uspješno surađuje i s platformama digitalnog plaćanja. Važno je spomenuti i kako je Visa 2021. usvojila mogućnost provođenja transakcija koristeći USD Coin (USDC), jednu od najpopularnijih stabilnih kriptovaluta na tržištu. S druge strane, i MasterCard prati ovaj trend budući da trenutno uspješno surađuje s tri kompanije koje pružaju usluge trgovanja digitalnom i kripto imovinom: Amber Group, BitKub i CoinJar. Visa i MasterCard nisu jedine velike financijske institucije zainteresirane za prihvaćanje kriptovaluta. Vrijedi istaknuti i PayPal, koji od sredine 2021. podržava trgovinu kriptovalutama, a ovaj trend u stopu prati i sve popularnija internetska banka Revolut”, kaže Škorić.

Premda PayCek nije jedini sustav koji na hrvatskom tržištu nudi usluge poslovanja koristeći kriptovalute, zasigurno je najzastupljeniji, što u Electrocoinu pripisuju visokom stupnju sigurnosti, jednostavnosti implementacije i korištenja, ali i nekoliko funkcionalnih značajki kojima nadmašuje konkurenciju u svojoj praktičnoj uporabi. Osnivač Electrocoina pritom ističe da kriptovalute nisu ništa drugo do elektronički način plaćanja, stoga smatra da je važno da što prije postanu dijelom redovne upotrebe.

Upotrebljiva opcija

“U Hrvatskoj postoji velik potencijal za plaćanje kriptovalutama, no najvažniji korak prema što skorijem prihvaćanju i regulaciji kriptovaluta leži upravo u kvalitetnoj komunikaciji i suradnji između tradicionalnog financijskog sektora i sektora financijskih tehnologija, kao i u kvalitetnoj komunikaciji i suradnji između regulatora i reguliranih”, ističe naš sugovornik.

Dodaje pritom da kriptovalute ne treba promatrati kao rivala tradicionalnom financijskom sektoru, već kao opciju koja ima svoje specifičnosti, ali i apsolutnu upotrebljivost. Ranije je za Poslovni dnevnik Filip Šaravanja, koordinator za fintech u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) istaknuo da primjena blockchaina u budućnosti omogućava drugačiji financijski sustav, u kojem subjekti koji pružaju financijske usluge izravno i efikasnije surađuju s potrošačima koji koriste te financijske usluge.

13 kriptovaluta

podržava platni sustav PayCek tvrtke Electrocoin

“Povećanje implementacije blockchain tehnologije trebalo bi ukloniti nepotrebne aktivnosti kod pružanja financijskih usluga koje nisu temeljni posao, te poskupljuju financijski sustav i čine ga bespotrebno složenim, a na štetu krajnjeg korisnika.

 Pojava blockchain tehnologije na tržište kapitala donijela je novu klasu imovine. To je samo po sebi izniman događaj koji se rijetko događa ako gledamo povijest financijskih tržišta. S obzirom na to da se radi o novom i nereguliranom tržištu, navike potrošača su također drugačije nego na tradicionalnim tržištima kapitala”, rekao je ranije Šaravanja.

Sve veći interes pokazuju i središnje banke, no premda istražuju ili testiraju digitalni novac, još uvijek se nisu odlučile za njegovu primjenu u praksi, iako se sve više spekulira kako bi se to moglo dogoditi, i to već u bliskoj budućnosti.

Govori se sve više o centralnobankarskom digitalnom novcu (CBDC) koji bi bio digitalni novac središnje banke za sve korisnike financijskog sustava, a ne samo za poslovne banke. U HNB-u pojašnjavaju da jedna vrsta CBDC-a zapravo već postoji, i to jako dugo – poslovne banke imaju otvorene digitalne “tekuće” račune kod središnje banke.

Međutim, neminovan snažan rast PayCeka potvrđuje da je plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj ipak snažno razvijeno, premda i dalji prednjače ulaganja. Electrocoinovi apetiti s dobrim se rezultatima i brojkama povećavaju stoga u ovoj godini, kako izvršni direktor najavljuje, planiraju velike stvari koje se tiču i aktivnog širenja na europsko tržište.

New Report

Close