Kako do kapitala
briga za sigurnost

Startup čija rješenja čuvaju živote radnika u rafineriji do sada je privukao 3 milijuna kuna kapitala

Spotsie razvio proizvod za potencijalno opasna okruženja.

PD VL native tim
23. rujan 2021. u 22:02
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uvriježenu percepciju o Hrvatskoj kao zemlji kojoj kronično nedostaje inovativnosti i poduzetničkog duha, uspješno razbijaju domaće startup kompanije, posebno one iz široke lepeze IT-a čija rješenja ambiciozno ciljaju daleko izvan nacionalnih granica. Jedan od takvih je i Spotsie, projekt društva Connected Devices koji razvija rješenja za pozicioniranje radnika u stvarnom vremenu baziranoj na Internet of Things (IoT) tehnologiji.

Za razliku od GPS-a koji se oslanja na ‘hvatanje’ satelita, Spotsie radi u unutarnjem prostoru, i to uvijek. Riječ je o proizvodu namijenjenom za potencijalno opasna (eksplozivna) okruženja i velike sustave, poput naftnih i energetskih postrojenja.

Briga o sigurnosti zaposlenika

Za korisnika Spotsie omogućuje kontrolu efikasnosti rada te brigu o sigurnosti zaposlenika i postrojenja kroz upozorenja u stvarnom vremenu s ciljem sprečavanja nesreća. Kako Spotsie funkcionira? U prvom koraku nosivi privjesak (uvriježeni izraz je engleski ‘wearable’) veličine kovanice emitira niskoenergetski signal (bluetooth) prema najbližem prijemniku. Privjesak ima svoju bateriju i može se pričvrstiti na opremu ili pločicu s imenom radnika. Potom, prilagođeni prijemnik skenira emitirane zrake i procesuira ih uoči slanja podataka na ‘cloud’ gdje se oni agregiraju i u realnom vremenu računaju precizne lokacije opreme i ljudi koji se prate. Korisnicima su podaci u realnom vremenu i kao i povijesna izvješća, dostupni putem ‘dashboarda’ i mobilnih aplikacija. Moguće je i primanje upozorenja u slučaju izlaska iz dozvoljenih zona kretanja što smanjuje mogućnost nesreća u unutarnjim i vanjskim prostorima, u konačnici smanjuje troškove i omogućuje efikasnije upravljanje resursima.

“U IoT tehnologiji vidjeli smo ogromni nepokriven prostor i tražili proizvod koji će biti teško razviti. Tako smo 2018. došli na ideju sustava pozicioniranja i krenuli u razvoj koji je trajao dvije godine”, kaže Matej Zelić, operativni direktor koji uz vlasnika Roka Roića čini poslovni dvojac Spotsieja. Ideja je otpočetka bila obratiti se potencijalnim klijentima i razvoj usmjeravati prema potrebama klijenata čega, prema Zelićevim riječima, često nedostaje u IT sektoru. Proizvod su najprije testirali u event industriji, a onda je gotovo igrom slučaja nišu našao u naftnom biznisu.

“Kada smo završili proizvod i došli u fazu da krenemo prema tržištu 2019. bili smo na natjecanju startupa ‘Idea Knockout’ u Zagrebu gdje smo održali prezentaciju. Oduševljeni viđenim, nakon prezentacije pristupili su nam iz Ine i ponudili pilot projekt”, prepričava Zelić prve tržišne korake Spotsieja. Početkom siječnja 2020. testirali su sustav tijekom rekonstrukcije rafinerije u Rijeci omogućujući praćenje napretka radova tijekom projekta. Radnici su cijelo vrijeme nosili privjeske, a lokacija bila podijeljena u tri odvojene zone. Zona A bila je zona kontejnera, zona B otvoreni prostor, a zona C ‘srce’ rafinerije gdje se odvijala glavnina radova. Prijemnici su pokrili čitavo područje, a u zoni C postavljeni su i na različitim visinama kako bi se maksimizirala pokrivenost signalom. Pratilo se kretanje radnika kroz sve tri zone radova i u svakom trenutku znalo koliko je točno radnika na pojedinoj lokaciji.

“Rafinerija je ogroman prostor i potencijalno opasno okruženje, od istjecanja plinova poput sumpora do požara. U slučaju havarije nađete se u situaciji da prebrojavate ljude i nadate se da su onih kojih nema dobro. S našim sustavom mi ih možemo točno locirati i poslati pomoć na preciznu lokaciju što je ključno u evakuaciji”, sumira Zelić. U pilot projektu u rafineriji Spotsie cloud kontinuirao je vršio sigurnosne provjere pojedinih provjesaka, poput sumnjivih vertikalnih pomaka koji bi teoretski mogli ukazivati da je netko od radnika pao s velike visine. Također, provjeravalo se i vrijeme dulje neaktivnosti koja bi, primjerice, mogla ukazati na ozljedu nekog od djelatnika na radu. Svaka od potencijalno problematičnih situacija automatski bi aktivirala alarm.

Kreiranje digitalnog blizanca

Istovremeno, iz perspektive upravljanja projektom, broj sati rada na svakoj zoni odražavao je količinu odrađenog posla. Drugim riječima, menadžment tim mogao je samo gledajući analizu Spotsie clouda jednostavno pratiti tempo napretka projekta što im je omogućilo da brže reagiraju na moguće probijanje rokova i ostvaruju zacrtane ciljeve.

“Ono što mi radimo zapravo je pojam poznat kao ‘Digital twin’, pretvaramo fizički prostor velikog postrojenja u njegovog digitalnog blizanca, što je trenutno veliki svjetski trend. U drugom koraku u budućnosti cilj nam je koristiti strojno učenje i umjetnu inteligenciju nad tim podacima, kako bi radili prediktivne analize i nudili savjetovanje za unapređenje poslovanja”, kaže nam Roko Roić, osnivač kompanije.

1,5 milijuna

kuna uložio je u Spotsie lani Fil Rouge Capital fond

Spotsie je izabran za jednog od najboljih startupa na Central European Startup Awardsu, a može se pohvaliti osvojenim priznanjem Nikola Tesla Innovation Award za ‘high tech’ inovaciju instituta Ruđer Bošković. Inovativni potencijal tog projekta prepoznali su i investitori. Do sada je u startup uloženo tri milijuna kuna privatnog kapitala, a u listopadu 2020. priključio im se i fond rizičnog kapitala Fil Rouge, uloživši 1,5 milijuna kuna “seed” investicije. Fil Rouge od početka prati Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kao pokretač osnivanja i investitor.

Fond i startup dogovorili su konvertibilni zajam, pa je zasad vlasništvo i dalje rukama Roka Roića. Prije mjesec dana Spotsie je započeo novu rundu pregovora o investiranju. “Idealno bi bilo naći ulagača iz industrije ili venture capital fond povezan sa sektorom Industry 4.0. Nama nije cilj samo naći novac već pronaći partnera u razvoju koji će nam donijeti dodanu vrijednost, od mogućnosti mentorstva u poslovnim procesima industrije do otvaranja vrata nabavnih lanaca budući da naš proizvod uključuje softver i hardver”, pojašnjava Zelić ističući da je cilj novac usmjeriti 30-ak posto u daljnji razvoj, a ostatak u daljnju fazu razvoja kompanije. Tim koji stoji iza Spotsieja u narednih tri godine planira postati globalni lider u svom području.

New Report

Close