Pronašli smo mjenjačnicu u Zagrebu koja stare franke mijenja bez provizije 

Autor: PD VL native tim , 16. studeni 2021. u 08:57
FOTO: Shutterstock

Povučena je osma serija novčanica švicarskog franka, požurite je zamijeniti.

U Zagrebu smo pronašli mjenjačnicu koja ‘stare’ švicarske franke mijenja po tečaju bez ikakvih naknada. Riječ je o mjenjačnici  EFEKTIVA PROMET čije se dvije poslovnice nalaze na adresama VIII. Ravnice 3 i Čazmanska ulica 6. 

Vjerojatno vam se dogodilo da ste među stranicama knjige, u nekoj staroj torbici, novčaniku ili jakni našli stare novčanice koje više nisu u opticaju. Tada ste se sigurno zapitali što ste sve mogli njima kupiti i požalili što to niste učinili. Zbog toga treba imati na umu da se novčanice s vremena na vrijeme povlače s tržišta, ali i da postoji određeni vremenski rok i mjesto gdje se mogu zamijeniti za nove.

Jedno od posljednjih velikih povlačenja bilo je ono švicarskog franka, omiljene valute mnogih svjetskih, ali i hrvatskih štediša. Švicarska narodna banka je 30. travnja 2021. godine povukla osmu seriju novčanica koje su bile puštene u opticaj između 1995. i 1998. godine. Riječ je o apoenima od 10, 20, 50, 100, 200 i 1000 švicarskih franaka koje će na neograničeno vrijeme biti moguće zamijeniti jedino na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, a još neko vrijeme i u određenim kantonalnim bankama. Kako smo prilično sigurni da mnogi Hrvati još uvijek barataju spomenutim nevažećim novčanicama, odlučili smo istražiti je li još uvijek moguće zamijeniti ih i kod nas.

Prvi logičan izbor bile su banke, ali većina njih, nažalost, više ne omogućava ni zamjenu ni otkup.  Primjerice, u Raiffeisen banci to je bilo moguće do 1. kolovoza, a u Zagrebačkoj banci, nešto duže, do 31. kolovoza. Otkup na incasso moguće je još napraviti u Poštanskoj banci, ali morate imati ili otvoriti devizni račun u banci, a naknada za otkup je 1 posto. U Erste banci nema naknade, ali je zamjena moguća samo ako ste već otprije njihov klijent i imate otvoren devizni račun. Tada možete uložiti ‘stare’ franke i nakon osam dana podići ‘nove’. Opcija da otvorite devizni račun i zamijenite franke, nažalost, nije moguća.  

Riječ je o novčanicama švicarskih franaka puštenim u opticaj između 1995. i 1998. godine FOTO: Shutterstock

U Zagrebu ipak postoji mjesto za zamjenu 

Ipak, otkrili smo  način kako to možete učiniti jednostavno, brzo i bez dodatnih troškova. U Zagrebu smo pronašli mjenjačnicu u koja ‘stare’ švicarske franke mijenja po tečaju bez ikakvih naknada. Riječ je o mjenjačnici  EFEKTIVA PROMET čije se dvije poslovnice nalaze na adresama VIII. Ravnice 3 i Čazmanska ulica 6. 
I požurite sa zamjenom starih nevažećih franaka, pitanje je dana do kada će  to biti moguće u Hrvatskoj. Šuška se da bi 31.10. mogao biti taj dan. 

Sadržaj omogućila Efektiva promet

New Report

Close