Nakon studentskog posla u EU parlamentu, osnovao tvrtku koju uspješno razvija

Autor: PD VL native tim , 02. travanj 2023. u 21:59
Crnobrnja ističe kako mu je kolegij Uvod u Europsku uniju bio jedan od najdražih kolegija tijekom studija/PD

Marko Crnobrnja, student završne godine studija ZŠEM-a, o jednom od najboljih iskustava u životu.

Marko Crnobrnja, student završne godine prijediplomskog studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa radeći studentski posao u Europskom parlamentu ispunio je svoje snove i naučio mnogo o radu Europske unije što je za njega bilo vrijedno iskustvo koje mu je pomoglo pri osnivanju vlastite tvrtke čije poslovanje danas uspješno razvija.

Tijekom studiranja ste bili tzv. časnik za vezu tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU. Bio je to Vaš prvi doticaj s radom institucija EU. Kako biste opisali to iskustvo, što Vas je najviše dojmilo? Jeste li tada već imali neka formalna znanja o funkcioniranju EU?

Iskustvo kao časnik za vezu tijekom presjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije mogu opisati kao jedno od najboljeg iskustva u životu. S lakoćom mogu reći da mi je takvo iskustvo promijenilo poglede na institucije Europske unije. Mi studenti dobili smo začuđujuće važne uloge u cjelokupnoj organizaciji. Radili smo na organizaciji transporta i osiguranja za delegacije te time bili važan dio cjelokupne organizacije. Znanje o funkcioniranju EU stekao sam tijekom svog rada za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske što mi je kasnije pomoglo u usmjeravanju svog karijernog puta.

Bili ste i na studentskoj praksi u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Zašto ste se odlučili za praksu u instituciji EU-e i čime ste se tamo bavili?

Oduvijek su me zanimale europske integracije i dugo sam pratio rad Europskog parlamenta. Kada sam saznao da Europski parlament započinje novi krug zapošljavanja studenata uvidio sam priliku za sebe. Prijavio sam se za posao i nestrpljivo čekao rezultate natječaja, a po objavi istih uzbuđenje je raslo i raslo. Sjećam se da sam bio jako ponosan na sebe što sam dobio posao, ali sam istovremeno osjećao i tremu ne znajući kakvi me sve poslovi tamo očekuju. Od nas studenata se zahtijevalo da pratimo sjednice Europskog parlamenta, što je meni bilo fantastično, te da radimo bilješke na određene teme iz dnevnog reda. Naše bilješke predavali bismo europarlamentarcima za koje smo radili. Ja sam imao čast raditi za europarlamentarku Biljanu Borzan. Odgovarao sam i na upite građana Republike Hrvatske o njihovim problemima s kojima su se suočavali vezanim uz zaštitu potrošača s obzirom na to da se gospođa Borzan bavila i tim područjem. Studentski posao u Europskom parlamentu nadmašio je moja očekivanja. Uvođenje u posao i mentoriranje studenata, raznolikost i zanimljivost poslova, umrežavanje i učenje riječima su kojima bi opisao svoje studentsko iskustvo.

Rad u Vijeću Europske unije

‘Ovo iskustvo promijenilo mi je poglede na institucije Europske unije. Mi studenti dobili smo začuđujuće važne uloge u cjelokupnoj organizaciji’

Na ZŠEM-o se europske vrijednosti i znanje o EU stječu i na kolegiju Uvod u Europsku uniju. Koliko je važno obrazovanje mladih o funkcioniranju EU?

Iznimno je važno imati znanja o funkcioniranju EU jer smo dio EU i veliki se dio poslovanja odvija na tržištu EU. ZŠEM je prepoznao značaj obrazovanja mladih na ovu temu te je u svoj kurikulum uvrstio kolegij Uvod u Europsku uniju. Meni osobno to je bio jedan od najdražih kolegija tijekom studija i zaista sam sretan što sam imao priliku učiti od vrsnih stručnjaka te steći znanja o Europskoj uniji koja danas sa sobom nosim.

Trenutno ste student završne godine ZŠEM-a, do diplome Vas dijeli nekoliko ispita i već ste krenuli s vlastitim poduzetničkim pothvatima. Kako se snalazite kao mladi poduzetnik?

Isprva sam mislio da će biti lako no kako smo krenuli s vlastitim poslovanjem shvatili smo da to nije baš tako. Suočili smo se s ljudima s predrasudama o mladim poduzetnicima. Ustrajnim radom i kvalitetnim projektima dokazali smo kako smo ozbiljni u svojim poslovnim nastojanjima i tako pridobili povjerenje suradnika, ali i klijenata.

ORPHEUS

Zagrebačka škola ekonomije i managementa kroz ORPHEUS projekt studentima pruža znanje o funkcioniranju Europske unije. Kroz kolegij Uvod u Europsku uniju studentima se prenosi i povijesni kontekst stvaranja Europske unije bez kojeg ne mogu u potpunosti razumjeti europske integracije. Studente se podučava o europskim institucijama, njihovim nadležnostima i načinu donošenja odluka na europskoj razini.

Koji su Vam planovi za budućnost i što biste savjetovali studentima koji planiraju karijeru u institucijama EU?

Nedavno sam osnovao tvrtku M Core Solutions d.o.o. te planiram njezin daljnji razvoj na domaćem tržištu. M Core Solutions je nositelj franšize koje se bavi ekološkim pranjem vozila iznutra i izvana posebnim sredstvima na prirodnoj bazi bez korištenja vode najnovijom nano-tehnologijom. Studentima koji planiraju rad u nekoj od europskih institucija, savjetujem da ustraju u svojim snovima i željama. Iako se ponekad čini teško i izazovno, uz trud i rad sve je moguće ostvariti pa i vlastite snove.

Sadržaj omogućio ZŠEM

New Report

Close