Svijet novca
osiguranja

Master programi osiguranja – kvalitetan način pokrića rizika

Kako izgledaju kompleksna osigurateljna rješenja za multinacionalne kompanije govori Nikolina Vidović, Client Executive, Multinational Programs u Marsh McLennanu.

PD VL native tim
26. listopad 2023. u 22:02

U današnjem svijetu velik dio društava posluje u sklopu grupacija, čime im se povećava vidljivost i prepoznatljivost na samom tržištu, ali isto tako i izloženost. Velike svjetske grupacije uz zajednički nastup na tržištu svoju veličinu i rasprostranjenost koriste i za kreiranje osigurateljnih programa za sve svoje članice, uglavnom iz jedne od država u kojima uobičajeno posluju, te takve programe “spuštaju” na druge države.

Što su to Master programi osiguranja?

Master programi osiguranja su kompleksni aranžmani koji omogućuju multinacionalnim kompanijama da upravljaju svojom izloženošću na globalnoj razini. Najčešće to uključuje osiguranje za različite vrste rizika, kao što su osiguranje imovine, osiguranja od odgovornosti Cyber osiguranje, osiguranje od odgovornosti menadžera (D&O), osiguranje potraživanje itd.

Koja je vaša uloga kao brokera u Master programima osiguranja?

Mi u Marsh McLennan kao najveći broker na svijetu imamo zasigurno, zbog veličine našeg portfelja i najveći broj multinacionalnih kompanija kojima smo kreirali Master programe, posjedujemo specifična znanja i iskustvo na različitim tržištima osiguranja svijeta i u različitim legislativama. U Master programima osiguranja brokeri rade na pružanju savjeta i podrške multinacionalnim klijentima kako bi osigurali da imaju odgovarajuću zaštitu od rizika širom svijeta. Navedeno uključuje analizu rizika, pregovaranje s osiguravajućim društvima, prilagodbu prema potrebama klijenata te upravljanje sinergijom i usklađenošću s legislativom u različitim zemljama.

Koje su prednosti i nedostaci Master programa osiguranja?

Kroz ugovaranje Master programa osiguranja društva ostvaruju veću učinkovitost i centraliziranije upravljanje svojim programom osiguranja, što rezultira većom kontrolom i smanjenjem troškova, te učinkovitijim praćenjem šteta.

Prezentacijom ukupnog portfelja jednog društva na nivou grupacije, omogućava bolju stratešku poziciju za pregovore sa osigurateljem, te smanjenje izloženosti na lokalnom tržištu uz Marsh McLennan urede u preko 130 zemalja svijeta. Kroz globalne programe puno je učinkovitija mogućnost pregovora sa osigurateljima o osiguranju rizika koje osiguratelji inače nemaju praksu uključivati kao samostalne rizike ili nemaju mogućnosti snositi navedeni rizik na lokalnoj razini.

130 država

u svijetu broji mreža ureda Marsh McLennana

Logično, uz prednosti Master programa, svakako postoje i nedostaci, koji se najviše očituju kroz ugovaranje franšiza (sudjelovanje u šteti) koje najčešće nisu ekonomski prihvatljive na manjim lokalnim tržištima, posebno na području Hrvatske, a obzirom da su definirane za društva članice koje se nalaze u većim zemljama i možda s većom izloženosti. Međutim, franšiza je sasvim uobičajena na razvijenim tržištima i ona je pokazatelj dobrog upravljanja poslovanjem kao i izloženošću i mi svakako preporučamo ugovarati. Kao dodatni nedostatak, možemo istaknuti da u svakoj od zemalja postoji određena vrsta osiguranja koja su zakonski regulirana, kao što su osiguranje od automobilske odgovornosti i osiguranja odgovornosti koja ne mogu biti uključena u globalne programe, već se isključivo sklapaju na lokalnoj razini, neovisno o Master programu, te je u određenim situacijama onemogućeno uključivanje svih vrsta osiguranja u Master programe klijenta.

Koja je uloga Marsh McLennan-a u Master programima?

Marsh McLennan vodeće je svjetsko društvo u sektoru upravljanja rizicima, osiguranju, konzaltingu i profesionalnim uslugama. U raznovrsnosti usluga koje pružamo svojim klijentima diljem svijeta uključena je i podrška u upravljanju i kreiranju Master programa osiguranja.

Nastavno na navedeno i činjenicu da Marsh McLennan ima dugogodišnje iskustvo u planiranju, provedbi i kontroli Master programa osiguranja, mi u Marsh Hrvatska aktivno sudjelujemo u procesima master programa osiguranja, kao servicing office za većinu svjetskih grupacija koje su proširile svoje poslovanje na Hrvatsku. Naš zadatak kao servicing office za lokalna društva koja su u sklopu velikih grupacija je usklađivanje master polica osiguranja sa hrvatskim zakonodavstvom i uvjetima tržišta, suradnja na lokalnoj razini uz proširenje pokrića, lokalno osiguravanje rizika koji se ne nalaze u master programima, te podrška vezana uz nastale štete. Većina klijenata koji su uključeni u master programe imaju potrebe i za lokalnim osiguranjima, prvenstveno radi ugovorenih visokih franšiza po samim programima, ali i za potrebe lokalnih polica osiguranja, čime maksimalno proširujemo našu međusobnu suradnju i poslovni odnos.

A što je s hrvatskim društvima koja posluju u drugim državama? Imate li rješenje za takve programe?

Marsh Hrvatska je slijedom rasta i razvoja u posljednjih pet godina postao nositelj i kreator nekoliko master programa u kojima se pojavljujemo kao tzv. producing office za klijente koji posluju u više od 20 svjetskih zemalja, ali i za neke veće i neke manje. Master program može se kreirati i samo za dvije ili tri države, zasigurno će se i tada prepoznati veliki benefit u odnosu na samostalna ugovaranja po državama. U konkretnim smo slučajevima klijentima iz Hrvatske koji posluju i izvan Hrvatske omogućili centralizaciju svih vrsta osiguranja, veću kontrolu nad financijskim opterećenjem, usklađenost sa legislativom u drugim državama itd.

Također je bitno za istaknuti da je Marsh Hrvatska jedini hrvatski broker koji je registriran za poslovanje u svim zemljama EU, što nam osigurava pristup na sva europska osigurateljna tržišta, čime možemo osigurati klijentu sveobuhvatnu podršku u upravljanju njihovim globalnim programima osiguranja, kao i lokalnim linijama osiguranja. Dodatno, obzirom na prisutnost na svjetskoj razini i kroz lokalne urede, klijenti koji s nama ugovore master programe su zaista u najsigurnijim rukama. Veliki benefit je zasigurno taj, da kroz aspekt reosiguranja imamo pristup tržištima koja imaju mogućnosti preuzeti kompleksnije i veće rizike od hrvatskog tržišta.

Sadržaj omogučio Marsh

New Report

Close